Houtstook

Houtrook door stoken in houtkachel, haard of vuurkorf

Op deze pagina staat informatie en tips voor inwoners die stoken, én voor inwoners die overlast ervaren door houtrook.

Veel mensen vinden stoken van hout in een houtkachel, haard of vuurkorf gezellig. Toch geeft de houtrook bij veel inwoners ook overlast. Rook is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van de lucht. Vooral kinderen, ouderen, mensen met hart- en vaatziekten en mensen die problemen hebben met hun luchtwegen zijn hier extra gevoelig voor. Hout stoken heeft invloed op de gezondheid van zowel de stoker als die van buurtgenoten.

Houtkachels- en haarden grootste bron van fijnstof

Het verbranden van hout in kachels, haarden en vuurkorven zorgt voor fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei kleine stofdeeltjes in de lucht. Deze zijn zo klein, dat ze ingeademd kunnen worden. Houtkachels- en haarden zijn de grootste bron van fijnstof in Nederland. 23% van alle fijnstof komt door het gebruik hiervan. De uitstoot kan verschillen tussen verschillende typen kachels, het gebruikte hout en de manier van stoken.

Gezondheidsklachten door houtrook, ook binnen bij het stoken

In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen eerder verkouden en hebben vaker last van astma, bronchitis en longontsteking. Mensen met astma, COPD of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken. Zij hebben meer en eerder last van bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid en slaapproblemen. Ook als de woning goed wordt geventileerd, komen er schadelijke deeltjes in de lucht. Als u stookt in huis, kan dit dus op korte of langere termijn tot gezondheidsklachten leiden.

Stooktips voor minder rook en geur

Om gezondheidsklachten tegen te gaan voor u, uw huisgenoten en uw buren heeft het RIVM enkele tips om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken. Stoken is een persoonlijke keuze, maar speelt zicht niet alleen af in de privésfeer vanwege de verspreiding in de omgeving. Het is goed om rekening te houden met de buurt als u gaat stoken.

Wanneer kan ik hout stoken?

Bekijk voordat u gaat stoken op de Stookwijzer via stookwijzer.nu. Hier ziet u direct wanneer de omstandigheden gunstig zijn om hout te stoken of wanneer het erg wordt afgeraden. Bij windstil of mistig weer blijft rook hangen en kan er ernstige hinder in uw buurt ontstaan.

Melding ontvangen als u er (zeer) ongunstige weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit is en het wordt afgeraden om hout te stoken? Meld u aan voor het stookalert van het RIVM.

null

Wat te doen bij overlast door houtrook?

Ervaart u overlast door rook? Bijvoorbeeld door een vuurkorf in de zomer of houtkachel in de winter? Probeer altijd eerst in gesprek te gaan met degene die de overlast veroorzaakt. Lukt dat niet, dan kunt u bij de gemeente een melding maken.

Meld overlast houtrook

Stappenplan bij overlast

Open haarden, houtkachels en buitenvuren kunnen gezondheidsklachten en klachten over geur veroorzaken. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma), ouderen en kinderen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. 1 op de 3 Nederlanders zegt overlast te ervaren van houtrook. Dit gaat vooral over geuroverlast, lichte irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.

Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue, de vuurkorf, open haard of houtkachel minder vaak aan te doen. Probeer dus altijd eerst in gesprek te gaan.

Stappenplan

  1. Waar komt de rook vandaan?
    Stel eerst vast waar de rook vandaan komt. Misschien zijn er meerdere buren die hout stoken. Staat het huis dichtbij of verderop?
  2. Zijn er meer buren die last hebben van de rook?
    Dan kunt u samen stappen ondernemen.
  3. Ga in gesprek met de houtstokers
    Vaak zijn uw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last heeft van hun rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. Wijs hen op deze pagina of milieucentraal.nl/houtkachel voor nuttige tips.
  4. Houd een (foto)logboekje bij
    Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan 2 of 3 weken lang elke dag wanneer je precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op u? Ook kun je foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal. Dit helpt om erachter te komen wat precies de oorzaak is en dit maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker.
    1. Dit kunt u noteren:

    2.   de datum en stooktijd
    3.   wat voor weer het is (zwaar bewolkt of juist zonnig, veel of weinig wind, enzovoort)
    4.   windrichting
    5.   overlast (ja of nee)
    6.   soort overlast (rookoverlast, geur, iets anders)
    7.   waar in huis (of buiten) je de overlast hebt
  5. Praat nog eens met uw houtstokende buren
    Misschien snappen ze uw probleem nu wel en willen ze rekening met u houden. Zo niet, vraag dan of buurtbemiddeling wil bemiddelen.
  6. Komt u er samen, of met wat hulp niet uit? Maak dan een melding
    Melden bij de gemeente kan via deze pagina.

Houd er echter rekening mee, dat dit niet altijd een snelle oplossing van het probleem betekent. De gemeente zal vragen om bewijzen en houdt rekening met allebei de belangen, van jou en de houtstokende buren.

Is er wet- of regelgeving over het voorkomen van stookoverlast?

In de wet is niks vastgelegd om overlast bij het stoken van (hout)kachels door particulieren tegen te gaan. Wel is er regelgeving die gericht is op het brandveilig gebruik van (hout)kachels. Dit is via de Woningwet opgenomen in het Bouwbesluit 2012 en regelt onder andere de locatie van de kachel, het materiaal waar de kachel en de rookgasafvoer van is gemaakt, de aanvoer van voldoende verbrandingslucht en de mate van verdunning van het afgevoerde rookgas.

Wat doen wij met uw melding?

Blijft u ondanks de bovengenoemde acties overlast ervaren door houtstook in uw omgeving dan kunt u een melding maken bij de gemeente. Wij nemen contact met u op als melder om naar u te luisteren en met u in gesprek te gaan. In overleg met u sturen wij een brief naar het adres waar de hinder vandaan komt om te wijzen op het hinderlijke stookgedrag. Lost dat niks op? Dan kan een toezichthouder het adres controleren. Uiteindelijk kan dit leiden tot een rapport dat naar de jurist gaat. Na beoordeling kan er een geuronderzoek plaatsvinden waar onder andere fijnstof wordt gemeten. De conclusie hiervan kan leiden tot eventuele (juridische) vervolgstappen. Als gemeente willen wij overlast in de omgeving zoveel mogelijk beperken en doen wij wat redelijkerwijs nodig en mogelijk is.

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen over het onderwerp overlast door houtrook? Neem dan contact op met team Veiligheid- Handhaving en Toezicht van de gemeente Altena via e-mailadres veiligheid@gemeentealtena.nl of via ons algemene telefoonnummer 0183 – 51 61 00.