Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Veiligheid

De gemeente werkt samen met de politie, brandweer en het Openbaar Ministerie aan de veiligheid van Altena. Ook inwoners, ondernemers en zorg- en welzijnsinstellingen werken aan een veilig gebied.

Veilig zijn en blijven in Altena

De gemeente maakt beleid op het gebied van veiligheid. In dit beleid stelt de gemeenteraad de belangrijkste prioriteiten op het gebied van veiligheid vast. Elk jaar wordt vastgesteld hoe we het beleid uitvoeren. Wat wij in Altena doen is in 2023 vastgesteld door de gemeenteraad voor de jaren 2023 t/m 2026.

Woonomgeving

Het is belangrijk dat u veilig woont en leeft in uw woonomgeving. U kunt hier zelf met uw buurtgenoten ook aan bijdragen. U weet tenslotte wie er woont en wanneer iets afwijkt van de normale situatie. Met elkaar kunt u de buurt veilig maken en houden. Dit kan onder andere door:

Buurtpreventie

Bij buurtpreventie zetten vrijwillige buurtgenoten zich in om samen met de gemeente en politie de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt te vergroten. Ze lopen of fietsen door de wijk en zijn alert op bijzonderheden. De vrijwilligers overleggen met de politie en de gemeente.

BuurtApp

Naast buurtpreventie kunt u ook in uw buurt een buurtapp aanmaken. Deze WhatsApp-groep kan gebruikt worden om onderling onveilige situaties te signaleren en te delen met elkaar. Met 1 bericht bereikt u direct alle deelnemers van de buurtapp en kan er snel en adequaat actie worden ondernomen. Bel echter wel eerst 112 bij verdachte situaties, zodat ook de politie hierop kan reageren. De politie en gemeente kunnen ondersteuning bieden bij het oprichten van een buurtapp.

Voor vragen over buurtpreventie en de BuurtApp kunt u contact opnemen via veiligheid@gemeentealtena.nl.

BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar)

De gemeente Altena heeft 5 BOA’s in dienst. Zij zijn zichtbaar aanwezig in de openbare ruimte. Ze lossen ergernissen en gevaarlijke situaties op. Bijvoorbeeld: hinderlijk verkeersgedrag bij scholen, hondenoverlast, zwerfvuil, jeugdoverlast en parkeeroverlast. Dit doen ze door een goed gesprek, een waarschuwing of een bekeuring. 

Heeft u vragen of opmerkingen voor de BOA? Doe een melding via het meldpunt van de gemeente.

Buurtbemiddeling

Zijn er irritaties met uw buren of zelfs al conflicten en weet u niet goed hoe u het gesprek kunt aangaan met uw buren? Schakel dan buurtbemiddeling in. Goed getrainde en ervaren bemiddelaars maken samen met alle betrokkenen het probleem bespreekbaar. De bemiddelaar oordeelt niet, maar helpt bij het zoeken naar een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden. Iedereen kan gratis buurtbemiddeling aanvragen. Elk conflict wordt vertrouwelijk behandeld.

Buurtbemiddeling is te bereiken via 0162 - 74 86 00 of bbaltena@surplus.nl. U krijgt dan de coördinator van buurtbemiddeling aan de telefoon. Zij schakelt 2 buurtbemiddelaars in die bij beide partijen komen luisteren. Daarna wordt u allebei uitgenodigd voor een gesprek op een neutrale locatie

Burgernet

Burgernet is een waarschuwingssysteem waarbij inwoners, gemeente en politie samenwerken. Het wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen. Als de politie een zoekactie begint, dan krijgen alle deelnemers van Burgernet een oproep of bericht. Hoe meer mensen deelnemen aan Burgernet, hoe sneller de politie informatie ontvangt die belangrijk is voor de zoekactie. Via de Burgernetapp ontvangt u ook regionale en landelijke AMBER Alerts als een kind in levensgevaar is.

Meld u aan voor Burgernet

Download de BurgernetApp voor Android of Apple. U wordt bij aanmelding gevraagd om een profiel aan te maken op burgernet.nl. Daar geeft u aan waar, wanneer en hoe u berichten wilt ontvangen.

Wat te doen bij een crisis of calamiteit?

Risico’s zijn niet uit te sluiten. We lopen iedere dag risico’s. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk of een brand. Wel kunnen we risico’s beperken door ons bewust te zijn van de risico’s en door het treffen van maatregelen. Bijvoorbeeld door het dragen van de autogordel of door een rookmelder op te hangen.

Wat doet de gemeente?

Ook de overheid treft de nodige maatregelen om risico’s zoveel mogelijk te beperken en zo inwoners te beschermen. De gemeente heeft een wettelijke plicht om over risico’s in de gemeente te communiceren, de inwoners voor te lichten over de maatregelen die zij neemt om risico’s te voorkomen, te beperken en te bestrijden. Ook is het de taak van de gemeente om te wijzen op zelfredzaamheid en de maatregelen die mensen zelf kunnen treffen.

Als er een ramp of een zwaar ongeval gebeurt, volg dan de instructies van de gemeente of de hulpdiensten. Bijvoorbeeld bij het afgaan van de sirenes. Informatie en nadere instructies krijgt u via Omroep Brabant radio: in West-Brabant op etherfrequentie FM 91.0 of op de kabelfrequentie FM 107.4. Op deze website vindt u ook actuele informatie. Bij een grote ramp staat informatie op www.crisis.nl. Elke gemeente moet een rampenplan hebben. In dit plan staat onder andere wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een ramp.

Huiselijk geweld

Heeft u te maken met huiselijk geweld of het vermoeden dat er ergens sprake is van huiselijk geweld? Schroom niet en neem direct contact op met Veilig Thuis. Zij kunnen u adviseren en waar nodig helpen. U kunt 24 uur per dag gratis bellen met 0800 2000. Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis.

Melden verdachte situatie

U kunt op verschillende manieren melden dat u een verdachte situatie ziet of hier een vermoeden van heeft:

Politie

TelefoonnummerWanneer?
112bij spoed of nood
0900 88 44bij niet-spoedeisende zaken/meldingen

Via de website www.politie.nl kunt u via mijn buurt een bericht achterlaten voor uw wijkagent die dan contact met u opneemt.

Liever anoniem

0800 70 00Meld Misdaad Anoniem als u liever anoniem uw informatie door wilt geven.