Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Dementievriendelijke gemeente

De gemeente Altena investeert in een samenleving waarin thuiswonende mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen. In 2023 wonen er ongeveer 870 mensen met dementie in Altena. Dat aantal groeit, net als in de rest van Nederland. Waarschijnlijk is het aantal inwoners met dementie in Altena rond 2040 verdubbeld. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Ongeveer 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt vaak verzorgd door hun partner, familie of andere mensen uit hun omgeving. Dementie is ingrijpend voor degene die het treft, maar ook voor de naasten. Er is nog geen genezing voor dementie. Met behandeling en door zo lang mogelijk actief te blijven, kan de achteruitgang wel worden geremd. Verder is het vooral belangrijk zo goed mogelijk te leren leven met dementie. Veel organisaties kunnen helpen met informatie, ondersteuning en zorg.

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het gevolg is dat lichaam en geest achteruitgaan. Er zijn ruim 50 soorten dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Andere vormen van dementie die veel voorkomen zijn: vasculaire dementie, Lewy Body dementie en Frontotemporale dementie. Iedere vorm van dementie is anders en kent andere klachten. Dementie kan ook voorkomen op jongere leeftijd, dat gebeurt dan meestal tussen het 40ste en 65ste levensjaar. De klachten zijn vaak anders dan bij dementie op oudere leeftijd.

Herkent u de signalen van dementie?

Dementie is bij iedereen anders. Het gaat misschien om dementie als meerdere van de volgende signalen voorkomen. Hoe eerder signalen herkend worden en er duidelijkheid komt, hoe eerder passende hulp en/of een behandeling gegeven kan worden. Neem daarom op tijd contact op met de huisarts.

Signalen van dementie

  • Vergeetachtigheid
  • Problemen met dagelijkse handelingen
  • Vergissingen met tijd en plaats
  • Taalproblemen
  • Kwijtraken van spullen
  • Slecht beoordelingsvermogen
  • Terugtrekken uit sociale activiteiten
  • Veranderingen in gedrag en karakter
  • Onrust
  • Problemen met het zien

Meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl/dementie/herkennen-symptomen

U kunt ook online geheugentesten invullen: www.alzheimer-nederland.nl/geheugentest

Vermoedt u geheugenproblemen bij iemand?

Bent u de partner of familie? Neem contact op met de huisarts. Hoort u tot de omgeving van de persoon? Vraag advies bij de thuiszorg (indien aanwezig), een casemanager dementie of bij OnS Altena.

Goed omgaan met dementie

  • Wees vriendelijk en geduldig.
  • Praat rustig, duidelijk en langzaam.
  • Maak oogcontact en gebruik lichaamstaal.
  • Verbeter de ander zo weinig mogelijk.
  • Benadruk wat goed gaat.
  • Praat met iemand en niet over iemand.
  • Zeg wat je gaat doen.
  • Vat boosheid en wantrouwen niet persoonlijk op.
  • Bekijk per situatie wat je het beste kunt doen.
  • Wees open over de ziekte. Het overkomt je.

Waar vindt u hulp en advies?

Huisarts

De huisarts kan vaak de diagnose dementie stellen. Soms verwijst hij daarvoor naar een specialist in het ziekenhuis.

Casemanager dementie

De casemanager dementie is een vaste begeleider voor mensen met dementie en hun naasten. De casemanager kijkt samen met hen wat ze nodig hebben. Het kan daarbij gaan om:

  • Informatie over de verschijnselen van dementie en wat te verwachten in de toekomst;
  • Praktische adviezen over de omgang met de persoon met dementie;
  • Steun in het omgaan met de persoon met dementie;
  • Belangenbehartiging van de persoon met dementie en de naasten;
  • De weg wijzen naar professionele instellingen en organisaties in de gemeente en bemiddelen bij het regelen van zorg en ondersteuning en helpen bij het maken van keuzes;
  • Verwijzen naar de activiteiten zoals lotgenoten contact, sociale en sportieve activiteiten en het Alzheimer café;
  • De casemanagers dementie in Altena werken onafhankelijk en met alle zorg- en welzijnsaanbieders samen. Ze zijn gekoppeld aan een aantal huisartsenpraktijken. U kunt uw huisarts daarover benaderen;
  • De casemanager wordt vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering;
  • U kunt de namen en contactgegevens van de casemanagers hier vinden: www.dementiezorg.nl/casemanagers-dementie

Thuiszorgorganisatie

U kunt contact opnemen met een thuiszorgorganisatie om de mogelijkheden te bespreken voor persoonlijke verzorging en verpleging zoals hulp bij medicijnen. U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig om thuiszorg en - verpleging aan te vragen. Verpleging en verzorging zit in het basispakket van de zorgverzekeraar en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

Ondersteuning via de gemeente 

Bij de gemeente kunt u ondersteuning krijgen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Denk hierbij aan voorzieningen als huishoudelijke ondersteuning, rolstoel, vervoer, woningaanpassing, dagbesteding en individuele begeleiding. Neem hiervoor contact op met OnS Altena. 

Daginvulling

Een goede daginvulling is belangrijk voor iemand met dementie. Gespecialiseerde dagbesteding kan plezier en structuur geven aan iemand met dementie. Daarnaast krijgt de mantelzorger meer tijd voor zichzelf. De zorg voor een naaste met dementie kan met dagbesteding één of meer dagdelen per week worden overgenomen. Er zijn verschillende locaties met dagbesteding in Altena waar iemand met dementie terecht kan met een Wmo-indicatie of Wlz-indicatie. Een Wmo-indicatie kan aangevraagd worden bij de gemeente. 

Logeerzorg

Logeerzorg is tijdelijke zorg, 24 uur per dag, voor mensen met dementie die nog thuis wonen met hulp van een mantelzorger. Door de zorg tijdelijk over te nemen, kan de mantelzorger even op adem komen. Logeerzorg kan al vanaf één nacht tot een paar weken. Het gemiddelde ligt op 6 dagen. Een verblijf op een logeeradres wordt vooraf ingepland en door een casemanager dementie voorbereid. U kunt meer informatie vragen via de huisarts, de casemanager dementie of de gemeente Altena. In deze folder vindt u ook meer informatie. Logeerzorg kan vergoed worden uit de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wet langdurige zorg (via het CIZ).

Welzijnsdiensten zoals mantelzorgondersteuning, ouderenadviseurs, personenalarmering

-    Surplus
-    Stichting Welzijn Pro Seniore

Alzheimer café

Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie en hun naasten. Een ontmoetingsplek voor tips en informatie over (omgaan met) dementie. Daarnaast kunt u hier ervaringen uitwisselen met lotgenoten en sociale contacten leggen. De bijeenkomsten van het Alzheimercafé vinden plaats op de derde maandag van de maand van 19:30 - 21:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur). De locatie is ’t Wapen van Emminckhoven, Brugdam 5, 4286 AX Almkerk.
Aanmelden is niet nodig. Loop gerust eens een keertje binnen.

Ontmoetingscentrum De Hoofdzaak

De Hoofdzaak organiseert een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met geheugenproblemen en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Er is ruimte voor ontmoeting, het uitwisselen van ervaringen, het vragen van advies en er worden activiteiten georganiseerd. De bijeenkomsten zijn in principe elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van feestdagen. De bijeenkomsten zijn van 15:00 tot 17:00 uur en worden gehouden in:
Maaswaarden, locatie Wijkestein
Azaleastraat 26
Wijk en Aalburg

De bijeenkomsten zijn in het Atrium, dat is direct bij binnenkomst rechts. Aanmelden is niet nodig. Loop gerust eens een keertje binnen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Clientservice van Zorgplein Maaswaarden, 0416-698400 of mail naar clientservice@maaswaarden.nl

Dementheek van Bibliotheek Cultuurpunt Altena

Bij de bibliotheek zijn boeken, spellen, puzzels en themakoffers te leen over het thema dementie. 

Max Vitaal

Informatie over de activiteiten voor ouderen in de gemeente: www.sportcoachaltena.nl

Sociale kaart

In de sociale kaart van de gemeente vindt u het vrij toegankelijke aanbod van ondersteuning voor alle inwoners van de gemeente Altena.

Handige links

Algemene informatie

www.dementie.nl
www.alzheimer-nederland.nl
www.modernedementiezorg.nl
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mantelzorg

Alzheimer Geheugentest

www.alzheimer-nederland.nl/geheugentest

Dementielijn 0800-5088 (van Alzheimer Nederland)

De DementieLijn biedt zeven dagen per week een luisterend oor bij omgaan met dementie en advies.

Trainingen en themabijeenkomsten over dementie

www.samendementievriendelijk.nl

Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg die iemand geeft aan naasten, bijvoorbeeld aan een partner of ouder met dementie. 
www.mantelzorg.nl
www.dementieonline.nl

Regelen van rechtsbescherming

www.goedvertegenwoordigd.nl

Hulpmiddelen voor mensen met dementie

www.hulpmiddelenwijzer.nl/informatie/hulpmiddelen-bij-dementie

App voor mensen met dementie en mantelzorgers

www.timesteps.nl

Mensen met dementie en een verstandelijke beperking

www.kennispleingehandicaptensector.nl

Informatie over dementie voor mensen met migratie-achtergrond

Bekijk het filmpje.

Luistertip podcast

‘Door met dementie’ via een podcast-app, via Spotify of YouTube. Of ga naar www.dementie.nl/podcast