Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Wmo melding

Heeft u moeite met het zelfstandig blijven wonen en meedoen in de samenleving? U kunt ondersteuning krijgen van de gemeente op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Denk hierbij aan voorzieningen als huishoudelijke ondersteuning, rolstoel, vervoer, woningaanpassing, dagbesteding en individuele begeleiding.

Wilt u weten waarmee we u kunnen ondersteunen? Vul dan het formulier in. DigiD logo U logt in met uw eigen DigiD code.

Let op: krijgt u hulp bij het invullen van de Wmo melding? Log dan in met uw eigen DigiD code.

Maak een Wmo melding

Wat gebeurt er na mijn Wmo melding?

De Wmo melding is de basis voor ons eerste gesprek. Hierin beschrijft u zo goed mogelijk uw huidige situatie en geeft u aan wat u graag anders zou willen. 

Na ontvangst van uw melding neemt één van onze medewerkers contact met u op en maakt met u een afspraak voor een gesprek. Als u dat prettig vindt kunt u zich tijdens dit gesprek laten bijstaan. Bijvoorbeeld door een familielid, huisgenoot of iemand anders uit uw omgeving.

Wat komt in het gesprek aan de orde?

Een Wmo-adviseur voert met u een gesprek. Alles wat van belang kan zijn komt in het gesprek aan de orde. Zoals uw woonsituatie, uw huishouden, uw gezondheid, aanwezige mantelzorg en de toekomst.  Zo’n gesprek vindt in het algemeen bij u thuis plaats. Uiteraard behandelen wij de informatie uit het gesprek vertrouwelijk en respectvol.

We bespreken tijdens het gesprek:

  • uw beperkingen, persoonskenmerken en behoeften;
  • welk resultaat u wilt bereiken;
  • wat u zelf al heeft gedaan bij het zoeken naar een oplossing;
  • welke mogelijkheden er zijn binnen uw eigen (sociale) omgeving;
  • of er algemeen gebruikelijke oplossingen voor uw hulpvraag zijn;
  • of er voorzieningen zijn waarop u een beroep kunt doen zoals maaltijdvoorziening.

De Wmo is erop gericht mensen alleen te ondersteunen wanneer ze dat echt nodig hebben. Daarom moeten we goed beoordelen wat u zelf (nog) kunt en waarmee de gemeente u kan ondersteunen. In sommige gevallen schakelt de gemeente - met uw toestemming - een medisch adviseur in.

Op basis van het gesprek met u en de uitkomsten van een eventueel nader onderzoek stellen we samen met u vast welke oplossing voor u het beste is gezien uw persoonlijke situatie.

Kosten

De uitkomst van het gesprek en het eventuele onderzoek kan zijn dat u ondersteuning krijgt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierbij gaat de gemeente uit van een passende oplossing. De uitkomst kan ook zijn dat de oplossing of ondersteuning niet voor vergoeding op grond van de Wmo in aanmerking komt. Zoals bijvoorbeeld een eenvoudige wandbeugel of een fiets met trapondersteuning. Deze kosten dient u zelf voor uw rekening te nemen. U bepaalt uiteindelijk zelf voor welke oplossing u kiest.

Het adviesgesprek is gratis.

Toestemming gegevensgebruik

Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Wij leggen uw gegevens alleen vast als dat nodig is om hulp voor u te regelen. Een consulent van OnS Altena gebruikt uw gegevens en slaat die op in uw inwonerdossier.

Wilt u niet dat wij uw gegevens registreren of uitwisselen? Bel ons dan even op via 0183 51 60 60. We bespreken dan waarom u geen informatie wilt of kunt delen, maar wel ondersteuning vraagt.

Wilt u meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan? Lees hiervoor onze privacyverklaring.