Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

PFAS

Advies RIVM: eet geen eieren van hobbykippen. Deze eieren bevatten te veel PFAS

Het RIVM heeft in de regio Zuid-Holland Zuid vervolgonderzoek en een risicobeoordeling naar de hoeveelheid PFAS in eieren van hobbykippen gedaan. Het RIVM en de GGD handhaven het advies om geen eieren van hobbykippen te eten.

Een hobbykip is een kip die als hobby gehouden word in bijvoorbeeld achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen. Altena heeft als referentiegemeente met 1 locatie in Werkendam meegedaan aan dit onderzoek. Het onderzoek is nog niet afgelopen maar de eerste conclusies geven aan dat ruim driekwart van de geteste eieren van hobbykippen in deze regio te hoge gehaltes aan verschillende soorten PFAS bevatten. Zowel het RIVM als de GGD Zuid-Holland Zuid adviseren daarom mensen uit de regio geen eieren meer te eten van hobbykippen.

Wat betekent dit voor de gezondheid?

Het eten van eieren van hobbykippen met hoge gehaltes PFAS zorgt niet direct voor negatieve gezondheidseffecten. In de risicobeoordeling vergelijkt het RIVM de berekende inname van PFAS met de gezondheidskundige grenswaarde. Boven de gezondheidskundige grenswaarde kan de kans op ziekte toenemen. Hoe meer PFAS mensen binnenkrijgen en hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat het invloed heeft op de gezondheid. Daarom is het wenselijk om onder deze grenswaarde te blijven. Het eten van eieren van hobbykippen levert een grote bijdrage aan de PFAS inname.

Eieren uit de supermarkt

Eieren afkomstig van professionele pluimveehouders (zoals bijvoorbeeld verkocht in de supermarkt) kunnen wel veilig worden gegeten. Dit geldt voor alle eiersoorten in de supermarkt. Deze bevatten aanzienlijk lagere gehalten aan PFAS en blijven binnen de veilige normen. Deze eieren worden regelmatig getest door Wageningen Food and Safety Research (WFSR) in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). WFSR is gespecialiseerd in onderzoek naar PFAS in voedsel. Het RIVM heeft vorig jaar ook voedselproducten onderzocht op PFAS. Hieruit kwam ook dat deze eieren veilig gegeten kunnen worden. De verwachting is dat dit ook geldt voor eieren die op de markt te koop zijn. Tenzij deze eieren van hobbykippen komen.

Vervolgonderzoek - oorzaak PFAS nog onbekend

Toen in december bleek dat er te veel PFAS in de eieren van hobbykippen zat, is er opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de oorzaak: via welke route komt de PFAS in de eieren terecht. Dit onderzoek - onder leiding van adviesbureau Arcadis - loopt nog. Onderzoekers hebben de bodem, het water, het voer, vitamines, anti-wormenmiddel, het nestmateriaal en het verpakkingsmateriaal van het voer onderzocht. Daarin is niets gevonden dat het verhoogde PFAS-gehalte in de eieren kan verklaren. Er wordt als laatste nog gekeken naar de PFAS-gehalten in wormen. Het resultaat wordt de komende weken verwacht. Het RIVM zet het onderzoek naar PFAS in eieren van hobbykippen en de oorzaak daarna voort op landelijk niveau.

Vragen over PFAS en gezondheid

Heeft u vragen over PFAS en de gezondheid, dan kunt u contact opnemen met GGD Zuid-Holland Zuid via mmk@ggdzhz.nl of 078 - 770 8500. Heeft u klachten of zorgen over uw eigen gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts.

Veelgestelde vragen

Lees ook de veelgestelde vragen over PFAS in Altena

Op de website van de GGD Zuid Holland Zuid staan nog meer veelgestelde vragen.


Kaart: locaties waar de eieren van hobbykippen geraapt en getest zijn.