Veiligheid en regels rond de jaarwisseling

Een samenvatting van alle informatie en regels rond de jaarwisseling in Altena leest u op deze infographic (Lees voor). Maak er samen een veilige en gezellige jaarwisseling van!

Stoken in een vuurkorf of vuurton

Tijdens de jaarwisseling mag u een vuurtje stoken in een vuurkorf of vuurton tot 200 liter als u zich houdt aan de onderstaande regels. Deze regels zijn door het college vastgesteld voor de veiligheid en om schade aan de openbare ruimte te voorkomen. Als u gaat stoken moet u dit vooraf melden bij de gemeente. Dit kan tot en met 30 december 2024. Na uw melding ontvangt u per e-mail een bevestiging.

Regels stoken in vuurkorf of vuurton tot 200 liter

Het college heeft een aantal regels vastgesteld voor de veiligheid en om schade aan de openbare ruimte te voorkomen.

  1. U heeft een melding gedaan bij de gemeente dat u gaat stoken. De ontvangstbevestiging van de melding moet tijdens het gebruik van de vuurton of vuurkorf kunnen worden getoond.
  2. De minimale afstand van de vuurton of vuurkorf tot een woning bedraagt 5 meter;
  3. De maximale afstand van de vuurton of vuurkorf tot de woning van de melder bedraagt 50 meter;
  4. De vuurton of vuurkorf wordt niet geplaatst op openbaar groen;
  5. Bij plaatsing van de vuurton of vuurkorf op een verharde ondergrond moet de ondergrond met zand zijn afgedekt om schade aan de ondergrond te voorkomen;
  6. De vuurton of vuurkorf mag tijdens het stoken niet onbeheerd worden achtergelaten;
  7. De vuurton of vuurkorf wordt zodanig geplaatst dat de doorgang van het verkeer niet wordt gehinderd;
  8. De hoogte van de vlammen is niet hoger dan 50 cm gemeten van de bovenrand van de vuurton of vuurkorf;
  9. Er is een brandblusser, bluswater of zand aanwezig;
  10. De eigenaar van de vuurton of vuurkorf is aansprakelijk voor eventuele schade die tijdens het stoken wordt veroorzaakt.
  11. De bij de vuurton of vuurkorf aanwezige hoeveelheid (onbehandeld) hout of snoeiafval is beperkt tot een hoeveelheid die redelijkerwijs kan worden opgestookt binnen de uren dat stoken op grond van artikel 5.34a APV is toegestaan. Dit is van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.
  12. De stookton, vuurton en het bijbehorende afval moet uiterlijk 3 januari 2025 zijn opgeruimd.
Meld stoken in vuurton/vuurkorf

Carbidschieten

Carbidschieten is toegestaan op 31 december van 10.00 uur tot 18.00 uur buiten de bebouwde kom, alleen als u zich houdt aan de volgende regels:

Regels carbidschieten

  1. De afstand tot woonbebouwing is ten minste 100 meter; de afstand tot zorginstellingen en de huisvesting van dieren is ten minste 300 meter;
  2. Het vrije schootsveld is ten minste 100 meter en hierin bevinden zich geen openbare wegen en paden;
  3. Er worden uitsluitend ballen gebruikt ter afsluiting van de bus waarmee geschoten wordt.

Vuurwerkoverlast

Heeft u voor de jaarwisseling overlast door vuurwerk? Meld het dan bij de gemeente. De handhavers zetten zich in om de overlast die het afsteken van vuurwerk veroorzaakt, zo veel als mogelijk is te verminderen.

Het is belangrijk dat u deze meldingen doet. Zo krijgt de gemeente een goed beeld van de mate van overlast en kunnen we ook gericht op de gemelde locaties en tijden extra surveilleren.

Meld overlast vuurwerk via Fixi

U kunt uw melding tijdens kantooruren ook telefonisch doorgeven via: 0183 – 51 61 00. Acute meldingen geeft u door aan de politie via 0900 – 8844 en bij gevaar belt u 112.

Vernielingen

Ziet u vernielingen in de openbare ruimte? U kunt dit bij ons melden via Fixi. 

Meld vernielingen via Fixi

Toegestaan en verboden vuurwerk

Er zijn verschillende categorieën vuurwerk.

  • F1 vuurwerk mag u het hele jaar door gebruiken. F1 vuurwerk mag u kopen vanaf 12 jaar of ouder.
  • F2 vuurwerk koopt u bij vuurwerkververkopers. Dit is te koop voor consumenten vanaf 16 jaar.
  • F3 en F4 vuurwerk is verboden voor consumenten. Dat zijn bijvoorbeeld rotjes, Chinese matten en Romeinse kaarsen.

Meer informatie over de soorten vuurwerk die u mag kopen en afsteken leest u op Rijksoverheid.nl/vuurwerk.

Veilig en legaal vuurwerk kopen

Elk jaar zijn er 3 dagen om vuurwerk te kopen. Dit jaar kan dat op zaterdag 28 december, maandag 30 december of op dinsdag 31 december. In gemeente Altena koopt u dit veilig en legaal bij:

  • G en G Vuurwerk, Duizendmorgen 4 in Andel
  • Staal Tuinaanleg V.O.F., Brasser 1 in Hank
  • Tuincentrum Kolbach, Veldweg 27a in Rijswijk
  • Hubo Sleeuwijk, ‘t Zand 28 in Sleeuwijk
  • Electro World Veen, Bagijnhof 19 in Veen
  • Van Hulten - Altena Vuurwerk, Vierlinghstraat 3 in Werkendam

Let op: u mag maximaal 25 kg vuurwerk per adres in huis hebben.

Alle regels over het kopen van vuurwerk leest u op de website van de Rijksoverheid.

Ruim uw vuurwerkafval op en lever het gratis in

Bij het afsteken van vuurwerk blijft er afval achter. Houd uw buurt schoon en ruim het afval na de jaarwisseling op. U kunt het vuurwerkafval en vuurwerk dat u niet afsteekt gratis inleveren op het milieustation in Giessen of Werkendam. Dit kan tot en met 4 januari 2025.

Meld agressie, geweld en overlast

Kom in actie als u getuige bent van agressie en geweld tijdens de jaarwisseling. De gemeente Altena en de politie gaan dit zoveel mogelijk tegen, maar kunnen daarbij uw hulp goed gebruiken. Daarom roepen wij u op om het te melden als u overlast ervaart. Bij acuut gevaar of spoed belt u 112. Bij overige gevallen kunt u hierover contact opnemen met de politie via 0900 - 88 44. Wilt u liever anoniem bellen? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Bereikbaarheid Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 22.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 17.00 uur. Tijdens de feestdagen is Meld Misdaad Anoniem op dezelfde tijden bereikbaar als in het weekend:

  • 31 december van 09.00 - 17.00 uur
  • 1 januari van 09.00 - 17.00 uur

Online melden kan via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Handen af van onze hulpverleners

Toon respect voor onze hulpdiensten die dag in, dag uit klaarstaan voor onze veiligheid. Agressief of gewelddadig gedrag richting hulpverleners is onacceptabel. Het Openbaar Ministerie eist in dit soort gevallen dan ook driemaal zo hoge straffen en past het snelrecht toe.

Snel voor de rechter

Om snel en efficiënt te kunnen reageren op strafbare feiten worden zoveel mogelijk strafbare feiten meteen gestraft. Dat betekent meteen een strafvoorstel van het OM of binnen een week na de jaarwisseling voor de rechter.

Contact bij calamiteiten

Is er een noodgeval en heeft u de gemeente dringend nodig? Bel dan het algemene nummer van de gemeente Altena: 0183 - 51 61 00. U hoort dan hoe u in contact kunt komen met één van onze medewerkers. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel dan 112.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar veiligheid@gemeentealtena.nl of met ons te bellen via ons algemene telefoonnummer 0183 - 51 61 00.