Energiezuinig wonen

Het doel is in 2046 een CO2-neutraal Altena te zijn. De gemeente stimuleert woningeigenaren om energie te besparen door te isoleren, energie op te wekken en energiezuinige apparaten aan te schaffen. Ook bieden gemeente en rijksoverheid advies en leningen.

Advies bij uw woning

Het Energieloket Altena woont slim helpt u met alle vragen rondom duurzaam wonen. Bijvoorbeeld bij vragen over zonnepanelen, isolatie en warmte-oplossingen. Ook kunt u op deze website een QuickScan doen. De QuickScan laat zien welke maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. 

Een energiecoach komt gratis bij u thuis langs voor advies op maat. Of maak een afspraak voor het energiespreekuur. Dan krijgt u onafhankelijk advies, bijvoorbeeld over hoe u kunt besparen op uw energierekening. 

Subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.

Zakelijke gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Samen energie besparen en opwekken

Steeds meer bewoners werken samen om in hun wijk of dorp energie op te wekken of samen energie te besparen. In Altena is er een lokale energiecoöperatie: Altena Nieuwe Energie.

Aardgasvrij

Alle nieuwbouwwoningen die nu gebouwd worden zijn aardgasvrij. 

Bent u zelf een woning aan het bouwen of wilt u uw bestaande woning aardgasvrij maken? Kijk eens bij:

Wijkaanpak Altena aardgasvrij

Leningen

Energiebespaarlening rijksoverheid

Met de energiebespaarlening van de rijksoverheid kunt u duurzaamheidsmaatregelen tegen een lage rente financieren. Meer informatie hierover is te vinden op energiebespaarlening.nl.

Duurzame Monumenten-Lening voor rijksmonumenten

Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening voor eigenaar-bewoners en VvE’s voor energiebesparende maatregelen in of aan een rijksmonumentale woning of appartement. Voor meer informatie en alle voorwaarden gaat u naar de website van het Restauratiefonds.

Meer informatie

Op de website Verbeterjehuis kunt u: 

  • in een paar stappen direct bespaaradvies krijgen voor uw huis
  • ontdekken welke isolatie geschikt is
  • zien wat de kosten en opbrengsten zijn met handige rekenvoorbeelden
  • lezen hoe het zit met subsidie of een goedkope lening van het rijk
  • hulp krijgen bij het maken van een offerte

Meer goede tips voor energiebesparing zijn te vinden bij MilieuCentraal.