Erfgoedvisie
Verleden en toekomst verbinden met erfgoed
In Altena werd door de eeuwen heen gewoond, gewerkt, geteeld, gevist, gevaren en gevochten. Kenmerken daarvan zien we terug in gebouwen en landschappen. Kerktorens, molens, dijken, uiterwaarden.
Thuis in Altena
Als gemeente hebben we de wettelijk taak dit dit erfgoed te behouden. Dat willen we ook graag. Onze monumenten en landschappen geven een gevoel van thuiszijn, en u verbonden voelen met eerdere generaties.
Prehistorie
Wist u dat uit archeologische opgravingen blijkt dat er in de prehistorie al mensen woonden in Altena? Zo is in Waardhuizen een beker uit de periode 3500 – 2500 v Christus (jonge steentijd) gevonden. Daarmee is het de oudste bekende woonplaats in Altena. Sinds die tijd was Altena afwisselend bewoond en onbewoond.
Verleden beleven
We willen ons erfgoed beschermen onder andere door informatie beter raadpleegbaar te maken. Het toekomstbestendig maken door verduurzaming of herbestemming. Restanten uit onze rijke geschiedenis beleven of vieren, waardoor meer mensen er de meerwaarde van gaan inzien. En er graag op uit trekken om meer te leren over onze geschiedenis.
Uitvoeringsagenda Erfgoed
Altena is trots op haar cultureel erfgoed. Samen met inwoners en erfgoedpartners hebben we de Erfgoedvisie 2022-2027 opgesteld. Hierin staan onze plannen voor het erfgoed. Daarna hebben we de Uitvoeringsagenda Erfgoed 2023-2027 opgesteld. Daarin staat wat we gaan doen en wanneer om deze plannen uit te voeren.
Lees hier de Erfgoedvisie, de infographic (samenvatting van de erfgoedvisie) of Uitvoeringsagenda Erfgoed (wat gaan we wanneer doen).