Onderzoek dyslexie

De gemeente ondersteunt kinderen met Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED). Scholen kunnen een leerling doorverwijzen voor een specialistische behandeling als ze het vermoeden van ernstige enkelvoudige dyslexie hebben.

Vraag een onderzoek dyslexie aan

Wat heb ik nodig om een onderzoek voor dyslexie aan te vragen?

Om een onderzoek voor dyslexie aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Deze ontvangt u van de school. 

  • Het Leerlingdossier dyslexie van de school. Dit bevat in ieder geval de toetsresultaten voor lezen en spellen en het beschrijft wat de school heeft gedaan om de achterstand van de leerling op dit gebied in te lopen;
  • Een volledigheidsverklaring van een orthopedagoog. De school vraagt deze volledigheidsverklaring aanbij het samenwerkingsverband of de ondersteuningsdienst waarbij de school is aangesloten.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat onze jeugdconsulent contact mag opnemen met de school. In het formulier vragen we hiervoor toestemming.

Wat houdt ernstige enkelvoudige dyslexie in?

Enkelvoudig betekent dat het kind naast de dyslexie geen andere belemmerende stoornis of beperking heeft. Het gaat dan om een ggz-stoornis, beperking of andere taal- of leerstoornissen heeft die belemmerend is voor dyslexieonderzoek en de behandeling daarvan. Heeft uw kind wel een belemmerende stoornis of beperking? Dan moet deze eerst behandeld worden voordat een kind in aanmerking komt voor een behandeling Ernstige Enkelvoudige Dyslexie.

Wat is de rol van de orthopedagoog?

De orthopedagoog screent het dossier en:

  • beoordeelt de compleetheid van het dossier;
  • beoordeelt of er er andere aandoeningen of problemen zijn die de schoolresultaten beïnvloeden;
  • beoordeelt of het vermoeden van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie voldoende is onderbouwd;
  • beoordeelt of de leerling geen andere problemen heeft die gespecialiseerde behandeling van EED belemmert.