Duurzame energie

Zonne-energie

De gemeente Altena heeft een doel en een opgave voor de ontwikkeling van zonneparken. Bovenop de vier zonneparken die er al zijn en worden gebouwd is bepaald dat er 36 GWh aan zonneparken (ongeveer 38MW/36 hectare) moet komen tot 2030. Dit komt bij het doel van 44 GWh aan nieuwe zonnepanelen op daken. Zonneparken zijn nodig om het doel en de opdracht van de gemeente voor het opwekken van duurzame elektriciteit waar te maken. Het zonnekader (beleid zonnevelden) laat zien hoe de ontwikkeling van zonneparken in de gemeente Altena er voor de komende jaren ongeveer eruit gaat zien.

Momenteel is er te weinig capaciteit op het elektriciteitsnetwerk van Enexis op alle stations waarop zonneparken in Altena kunnen worden aangesloten. De gemeente Altena volgt het landelijke beleid “nee, tenzij” om landbouwgrond en natuurgrond zoveel mogelijk te beschermen tegen de komst van zonnevelden. Zie Raadsinformatiebrief: “Tijdelijk geen medewerking aan zonnevelden”.

Mocht een gemeente toch besluiten de resterende opgave te willen bereiken, dan is het advies om zon op veldprojecten niet in het buitengebied uit te voeren, omdat daar relatief weinig vraag is naar elektriciteit. Hierdoor zorgen deze projecten alleen maar voor meer druk op het elektriciteitsnet. Het advies is om zon op veldprojecten uit te voeren die bijdragen aan systeemoptimalisatie. Onder systeemoptimalisatie valt:

  • Lokale afname: het bij elkaar brengen van vraag en aanbod;
  • Cablepooling: het combineren van wind en zon op één aansluiting. Op die manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare transportcapaciteit voor teruglevering;
  • Opslag plaatsen bij opwek;
  • Goede verhouding zon/wind op het profiel van het station. Op dit moment is op veel plekken de verhouding zon/wind 80/20. Vanuit de RES is het streven een 50/50 verdeling.

Mocht u meer willen weten, neem dan contact op met:

Windenergie

De gemeente Altena wil geen grote windmolens (windturbines - >25m hoogte). Hiertoe heeft de gemeenteraad een motie aangenomen op  7 februari 2023 waarin ze zich uitspreekt tegen windmolens binnen de gemeentegrenzen.

Voor meer informatie kunt u zich richten tot: Mark Roza (beleidsmedewerker duurzaamheid): 06 83 05 61 03 / m.roza@gemeentealtena.nl

In samenwerking met ZLTO is geprobeerd een pilot voor kleine windmolens (tot 25m hoogte) op te zetten. Helaas is deze door de sterk verhoogde grondstoffenprijzen in de afgelopen jaren in de ijskast gezet. Voor meer informatie kunt u zich richten tot: Bartje de Gouw (ZLTO Altena – Biesbosch): 06 52 10 75 30 / zltoaltena-biesbosch@zlto.nl

Lokale energiehubs

In maart 2024 was de aftrap van het samenwerkingsproject CIRCUS. Het project CIRCUS is een initiatief van ZLTO om vraag en aanbod van energie dichter bij elkaar te brengen in lokale energiehubs. In de gemeente Altena wordt gekeken naar de mogelijkheden voor Agri-PV (het hoger plaatsen van zonnepanelen boven landbouwgrond. Zo kan op het land nog steeds vee grazen of gewas worden verbouwd, terwijl er ook energie wordt opgewekt) en groen gas uit mono vergisting van mest in de veehouderij. Dat zou op basis van lokale verantwoordelijkheid in energie coöperaties kunnen.

Meer informatie over de lokale energiehubs en het project CIRCUS: