Bomen
Kappen van slechte en dode bomen
De gemeente kapt in het najaar van 2024 een aantal bomen. Het gaat om bomen die ziek of afgestorven zijn. Voor alle gemeentelijke bomen die gekapt worden, planten we een nieuwe boom terug. Soms kan de nieuwe boom niet precies op dezelfde plaats terugkomen. Bijvoorbeeld omdat er kabels en leidingen liggen of door onvoldoende groeiruimte boven of onder de grond. In dat geval plant de gemeente de nieuwe boom in de buurt terug.
Deze bomen worden in dit najaar gekapt
Bomenbeleid
Ons beleid is erop gericht zoveel mogelijk bomen en groen te behouden. We kappen steeds minder bomen. Soms kan een boom langer blijven staan door te snoeien. We kappen bomen alleen als ze een gevaar vormen voor de omgeving. Bij dode bomen op locaties met weinig risico laten we steeds vaker de stam staan. Dode bomen zijn een waardevolle voedselbron voor dieren. Veel insecten zijn afhankelijk van dood hout voor beschutting of overwintering. Dode bomen zijn van grote ecologische waarde voor de natuur en biodiversiteit.
Controle
Om de 3 jaar controleert de gemeente de bomen op veiligheid. Soms moeten bomen gekapt worden omdat uit de controles blijkt dat ze onveilig zijn.De bomen die de gemeente kapt, worden altijd vervangen door een nieuwe boom.
Bomenbeleidsplan
In het bomenbeleidsplan kunt u lezen hoe wij in de gemeente Altena omgaan met onze bomen.
Bomen kappen
De gemeente heeft regels over waardevolle bomen opgesteld. (Algemene Plaatselijke Verordening Hoofdstuk 4 afdeling 3)
Bomenlijsten:
De bomen die op deze lijsten staan zijn waardevol en mogen niet zonder vergunning worden gekapt.
Hieronder staan de kaarten waar bomen juist wel gekapt mogen worden zonder vergunning.
- Overzichtskaart bomen Dussen
- Overzichtskaart bomen Hank
- Overzichtskaart bomen Nieuwendijk
- Overzichtskaart bomen Sleeuwijk
- Overzichtskaart bomen Werkendam
Komt u er niet uit of wilt u navragen of een boom gekapt mag worden? Neem dan contact met ons op 0183-516100. Wilt u een vergunning aanvragen om een boom te kappen? Doe dat bij het Omgevingsloket. U krijgt een boete als u illegaal een boom kapt.
Boomziekten en plagen
Eikenprocessierups
De eikenprocessierups komt voor in de periode mei tot en met juli. Ze zitten vooral op eikenbomen. Komt u in contact met de brandharen? Dan kunt u last krijgen van vervelende klachten, zoals rode bultjes en jeuk. Ziet u de eikenprocessierups in een boom? Doe dan een melding. De gemeente kan de nesten dan snel verwijderen. Zijn er eikenprocessierupsen op uw eigen terrein dan kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om ze weg te laten halen.
Honingdauw
Luizen in bomen zorgen voor overlast door honingdauw. Dit is een kleverige vloeistof die op auto’s en straatwerk terechtkomt. Door de groeiplaats van de bomen te injecteren met natuurlijke voedingsstoffen verbeteren we de weerstand. Wat ervoor zorgt dat de bomen gezonder worden en de luizen voor 80% verminderen.
Iepenziekte
Als een boom de iepenziekte heeft, verdroogt hij. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten. De boom sluit de houtvaten dan af om verdere verspreiding te voorkomen. Hierdoor verdroogt de boom.
Om de iepen te beschermen tegen de iepenziekte, injecteren we bomen met een vaccin. Het vaccin beschermt de iepen tegen de ziekte. Het vaccin bevat schimmelsporen die met een pistool in het hout van de boom worden gebracht.
Bomen van Hoop
In de gemeente Altena zijn in diverse kernen Bomen van Hoop geplant. De bomen zijn ter nagedachtenis aan dierbaren die we verloren in coronatijd. Het is een initiatief van de gemeenteraad.
Er zijn Bomen van Hoop (Koningslinde) geplant in:
- Andel (Kiosk)
- Eethen (Dorpspomp)
- Giessen/Rijswijk (Parelplein)
- Genderen
- Oudendijk
- Sleeuwijk (Notenlaan)
- Uitwijk/Waardhuizen
Contact
Wilt u meer weten over het beheer en onderhoud van groen en bomen in onze gemeente? Neem dan contact op met de gebiedsbeheerders.