Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Gemeente Altena in cijfers

Cijfers en feiten

De gemeente Altena bestaat uit 21 kernen. Hieronder staat het aantal inwoners en woningen per kern op 1 april 2024.

    KernAantal inwonersAantal woningen (per 1 april 2024)
    Almkerk (inclusief Uppel)3.8091.607
    Andel2.7441.103
    Babyloniënbroek   465  184
    Drongelen   429 172
    Dussen2.6241.105
    Eethen   894   385
    Genderen1.717   684
    Giessen1.646   644
    Hank4.2781.656
    Meeuwen   770   298
    Nieuwendijk3.7361.650
    Rijswijk2.005   826
    Sleeuwijk6.1212.516
    Uitwijk   348   142
    Veen3.2031.239
    Waardhuizen   292   109
    Werkendam11.5754.481
    Wijk en Aalburg 6.9982.639
    Woudrichem (inclusief Oudendijk) 4.6202.039
    Totaal58.27423.479

     

    Meer statistiek? We hebben ook een overzicht van de leeftijdsklasse per kern of per geslacht:

      Leeftijdsklasse per geslacht:

      Leeftijdsklasse per kern:

      Een korte omschrijving van onze 21 kernen

      Almkerk

      De heren van Altena bouwden aan de Alm, even buiten Almkerk, hun kasteel. Het kasteel is verdwenen maar de kasteelheuvel is nog duidelijk herkenbaar in het landschap. In het dorp woont een mix van forenzen en van oudsher in de regio aanwezige families. Het gemeentehuis van Altena is gevestigd in het centraal gelegen Almkerk.

      Andel

      Aan de Afgedamde Maas ligt Andel, met zijn karakteristieke 14e eeuwse Romboutstoren met bakstenen spits. In de ruïne van de Romboutskerk vindt u het graf van Jan Claesen, trompetter in het leger van de prins (Maurits). Andel kent vele monumentale huizen en boerderijen. En er is een fijn strandje.

      Babyloniënbroek

      Het dorp Babyloniënbroek, ook wel Broek genoemd, bestaat uit lintbebouwing, de Broeksestraat die overgaat in de Hillsestraat. Prachtige authentieke boerderijen worden afgewisseld met nieuwbouw. Een harmonieus geheel, midden in het open polderlandschap.

      Drongelen

      Aan de Bergsche Maas ligt Drongelen. Doordat het dorp in de Tweede Wereldoorlog grotendeels is verwoest, zien we er over het algemeen nieuwere woningbouw. Bij Drongelen is een veerpont over de Bergsche Maas, die de gemeente met Waalwijk verbindt.

      Dussen

      Dussen heeft al sinds 1331 een kasteel. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd. Na de restauratie was het lang in gebruik als gemeentehuis. Nu is Monumenten Fonds Brabant eigenaar. Het kasteel wordt gebruikt als trouwlocatie, theater, kantoor en ruimte voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten.

      Eethen

      Eethen ligt heel mooi in het open polderlandschap. Opvallende bezienswaardigheid is het oude gemeentehuis uit 1938, gebouwd volgens de Delftse stijl. Ook Eethen heeft heel veel schade geleden aan het eind van W.O.II.

      Genderen

      Op de zomerdijk bij Genderen langs de Bergsche Maas staat een schrikmolen uit 1917, die de Genderensche Uiterwaard bemaalde. Na jaren van verval, is de molen aan het begin van dit millennium mooi gerestaureerd. Gelukkig maar, want het gaat om de enig overgebleven windmotor van groot formaat in het zuiden van Nederland. Vermeld moet worden dat ook Genderen vrijwel geheel verwoest werd in 1944.

      Giessen en Rijswijk

      Giessen en Rijswijk liggen langs de kronkelende dijk van de Afgedamde Maas, die in alle jaargetijden, maar vooral in het voorjaar, een mooie route vormt. Fietsers kunnen van Rijswijk tot bij de Wilhelminasluis een schitterend vrijliggend fietspad door de uiterwaarden volgen. Op de tweede vrijdag en zaterdag van september wordt de Giessense Jaarmarkt gehouden, die elk jaar weer duizenden bezoekers trekt.

      Hank

      Hank is een relatief jong dorp en werd oorspronkelijk gebouwd als dijkdorp. Door verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog is Hank herbouwd als woonkern. Vanuit de Hankse jachthaven Vissershang kunt u per boot Nationaal Park De Biesbosch verkennen.

      Meeuwen

      In het dorp Meeuwen kunt u de grondzeiler uit 1790 ‘De Witte Molen’ bezoeken. De molen, de 3 kerkgebouwen en het zogenaamde Kasteeltje vormen interessante bezienswaardigheden voor bezoekers die graag een kijkje in het verleden willen nemen.

      Nieuwendijk

      Het dorp Nieuwendijk heeft erg geleden onder de watersnoodramp van 1953. Er zijn daarna veel woningbouwprojecten opgezet en gerealiseerd. Muziekliefhebbers zitten in Nieuwendijk goed, u kunt in de poptempel van Xinix regelmatig (lokaal) talent bewonderen.

      Oudendijk

      Oudendijk heeft kenmerkende lintbebouwing, langs een oude dijk die is opgeworpen na de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Langs de Merwededijk bij Oudendijk ligt de Groesplaat, een afwisselend en rijk natuurgebied, waarin een wandelroute is uitgezet. Het gebied wordt beheerd door Brabants Landschap.

      Sleeuwijk

      Sleeuwijk is een ruim opgezet dorp waar veel forenzen wonen. We zien monumentale, oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en de dijk langs de Merwede. Het veer tussen Sleeuwijk en Gorinchem is een van de oudste van Nederland, al in 1327 was er sprake van. In 1811 stak de vrouw van Napoleon Bonaparte er over. Dat leverde mooie reclame op: het veer prees zich lang aan als ‘de kortste weg naar Parijs’.

      Uitwijk en Waardhuizen

      Uitwijk is door de tijd nagenoeg onaangetast gebleven. Er staan talloze fraaie boerderijen en huizen. De landelijke omgeving en de goede staat van de boerderijen en huizen geeft u het gevoel even terug te zijn in het verleden. Ook in het nabij gelegen Waardhuizen is het landelijke karakter mooi bewaard gebleven.

      Uppel

      Uppel heeft karakteristieke lintbebouwing langs de dijk, die fungeert als slaperdijk van de Biesbosch. Kenmerkend zijn de watertoren die een mooi oriëntatiepunt vormt voor het verkeer op de A27 en natuurlijk Fort Altena, een fort gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, dat vandaag een fijne pleisterplaats is, een mooi start- of eindpunt van een ontdekkingstocht door het Land van Heusden en Altena.

      Veen

      Het dorp Veen staat bekend als het dorp van de handel. Een veerpont verbindt Veen met het aan de overkant van de Afgedamde Maas gelegen Gelderse Aalst. Veen kent prachtige monumentale panden. Bijvoorbeeld korenmolen De Hoop, langs de Afgedamde Maas. U kunt de molen bezoeken als de wieken draaien, vaak is dat op zaterdagmiddag.

      Werkendam

      Werkendam ligt gunstig aan de druk bevaren Merwede. We zien er een succesvolle maritieme sector, met bouw, reparatie en onderhoud van binnenvaartschepen. Maar ook baggerij en waterbouw zijn sterk vertegenwoordigd.  Het dorp is een ideaal startpunt voor fiets- en wandelliefhebbers die Nationaal Park De Biesbosch willen verkennen.

      Vestingstad Woudrichem

      Het visserijverleden van Woudrichem komt tot leven tijdens tal van activiteiten in de vesting, zoals bijvoorbeeld de Visserijdagen, of het Festival Weekend rond Hemelvaartsdag, met zijn beroemde kampioenschappen visbakken. Meer weten over de geschiedenis van de riviervisserij in Nederland? Dan is een bezoek aan het visserijmuseum (Kerkstraat 41) en aan de historische stadshaven een aanrader.

      Wijk en Aalburg

      Wijk en Aalburg is prachtig gelegen aan de Afgedamde Maas en het Heusdens Kanaal en is daarom zeer geschikt voor campingliefhebbers, watersporters en andere recreanten. De Heusdense brug is naast een verbindingsschakel tussen Wijk en Aalburg en Heusden ook een mooie bezienswaardigheid. En fijn dorp met goede voorzieningen.

      Wapen van de Gemeente Altena

      Gemeentewapen

      De officiële omschrijving van het wapen is: "In goud twee afgewende zalmen van keel en in een ingedreven punt van sabel een rad van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels "

      Vlag en vlagregeling

      Op de vlag van de gemeente Altena staat ons logo afgebeeld. Ons logo verbeeldt de geografie van het gebied dat is omgeven door water, stromende rivieren. Het staat voor de eenheid van de gemeente en de dynamiek van deze ondernemende regio.

      Vlaginstructie

      De Nederlandse vlag hangt altijd uit bij het gemeentehuis. Maar wanneer mag de wimpel eraan? Daarnaast zijn er nog dagen waarop we een speciale vlag uithangen. In het overzicht hieronder kunt u zien op welke dagen we de vlag met wimpel of een speciale vlag uit hangen. U kunt het complete vlaggenprotocol hier downloaden .

      DatumOmschrijvingVlaginstructie
      31 januariVerjaardag Prinses BeatrixHele dag: 
      Vlaggen met oranje wimpel
      24 februari Hele dag:
      Vredesvlag
      27 aprilKoningsdagHele dag:
      Vlaggen met oranje wimpel
      4 meiDodenherdenking's avonds van 18.00 - 21.00:
      Halfstok vlaggen (zonder wimpel)
      9 meiDag van EuropaHele dag:
      Provinciale vlag wordt vervangen door Europese vlag
      17 meiVerjaardag Koningin MaximaHele dag:
      Vlaggen met oranje wimpel
      Laatste zaterdag van juniVeteranendagHele dag:
      Veteranenvlag
      21 septemberInternationale dag van de vredeHele dag:
      Vredesvlag
      25 septemberGlobal Goals-dagHele dag:
      Global goals vlag
      11 oktober Coming-OutdagHele dag:
      Regenboogvlag
      25 novemberOrange the world
      Aandacht voor geweld tegen vrouwen
      Hele dag:
      Oranje vlag
      7 decemberVerjaardag Prinses AmaliaHele dag:
      Vlaggen met oranje wimpel
      10 decemberDag van de mensenrechtenHele dag:
      Mensenrechtenvlag

      Gemeentegids

      In de gemeentegids leest u allerlei informatie over de gemeente Altena. Verder kunt u in de gemeentegids alle contactgegevens vinden van de verenigingen, instellingen en organisaties die in onze gemeente actief zijn. Bijvoorbeeld informatie over huisartspraktijken. Maar ook over sportverenigingen en kerken.

      U kunt de gemeentegids online bekijken.

      Film Gemeente Altena

      Gemeente Altena heeft veel te bieden.  Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemen, duurzaamheid, innovatie en cultuur. Deze B2B film geeft een goede impressie van onze gemeente.