Bekendmakingen en verordeningen
De gemeente neemt veel besluiten over zaken die gevolgen kunnen hebben voor uw buurt. Over een nieuw bestemmingsplan bijvoorbeeld of een vergunning voor een evenement, een verbouwing of het kappen van een boom. Ook nieuwe en aangepaste verordeningen vallen onder deze besluiten. Al deze besluiten maken we officieel bekend, dit doen we digitaal. Wij publiceren deze op Officielebekendmakingen.nl. Daarnaast publiceren we de bekendmakingen elke week in het Altena Nieuws de gemeentepagina.
Tegen een aanvraag voor een vergunning is geen officieel bezwaar mogelijk. U kunt natuurlijk wel informatie opvragen door een informatieverzoek in te dienen. Hier kunt u nadere informatie vragen en uw zorgen met de behandelaar van de aanvraag delen en bespreken. Op het besluit van een aanvraag (vergunning) kunt u als belanghebbende schriftelijk of online bezwaar maken. U bent belanghebbende als het besluit invloed heeft op uw situatie.
Verordeningen
Lokaal beleid en regelgeving
Naast (landelijke) wetten kennen we ook op lokaal niveau regelgeving, vaak in de vorm van een verordening. De verordeningen zoals de APV (algemene plaatselijke verordening), legesverordening, afvalstoffenverordening en de beleidsregels vindt u op overheid.nl. Geef een zoekwoord in om snel de regeling te vinden die u zoekt. Verordeningen komen pas op overheid.nl als ze bekend zijn gemaakt en in werking zijn getreden.
E-mailservice 'Berichten over uw buurt'
Veel besluiten die de overheid neemt hebben direct invloed op uw dorp of buurt. Welke verbouwing willen uw buren aan hun huis laten uitvoeren? Mag die boom in uw straat gekapt worden? Gemeenten en andere overheidsorganisaties zijn verplicht dit (digitaal) bekend te maken. Deze bekendmakingen noemen we ‘Berichten over uw Buurt’.
Welkomstmail
Iedere inwoner van Nederland van 25 jaar en ouder waarvan het e-mailadres bekend is bij MijnOverheid krijgt eerst een welkomstmail. De overheid wil u beter informeren over zaken die spelen in uw eigen buurt. In de welkomstmail staat alle informatie die u nodig heeft. Via MijnOverheid kunt u instellen hoe vaak u de e-mail wil ontvangen en hoe groot het gebied is waar de bekendmakingen over gaan. Wilt u geen e-mails ontvangen? Dan kunt u zich direct en eenvoudig weer afmelden.
Controleer altijd eerst de afzender van een mail
U ontvangt de e-mail van Overheid.nl. In deze e-mail staan links naar websiteadressen zodat u makkelijk en snel toegang heeft tot de informatie. Helaas zijn op internet ook criminelen actief. Via links in nagemaakte e-mails proberen zij u te lokken naar valse websites (phishing). Controleer daarom altijd eerst de verzender (noreply@overheid.nl) voordat u op een link klikt.
Meer informatie
Wilt u meer weten over ‘Berichten over uw Buurt’? Kijk dan op de website van de overheid.