5 april 2023
Verbeteren verkeersveiligheid Perzikstraat
Om de verkeersveiligheid in de Perzikstraat te meten, is uitgebreid onderzoek gedaan. Ook inwoners zijn hierbij betrokken. Er zijn verbeterpunten op de lange en korte termijn mogelijk. Als eerste wordt de weginrichting tussen de beide fietsoversteken (30 km zone) aangepakt. De lange termijn oplossingen vragen meer onderzoek omdat daar ook ontwikkelingen in de buurt meegenomen moeten worden.
Besluit:
- Kennis te nemen van de uitkomsten van het onderzoek naar de verkeersveiligheid in Perzikstraat met bijbehorende onderzoeksrapport “Perzikstraat – Wijk en Aalburg Verbeteren verkeersveiligheid”.
- De gemeenteraad hierover te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief en het onderzoekrapport, en daarmee ook de motie van 5 juli 2022 af te doen.
Beantwoording artikel 53 vragen over Joodse begraafplaats Werkendam
Het college informeert de fractie van de SGP over de Joodse begraafplaats aan de Kooi in Werkendam. De gemeente is geen eigenaar maar heeft wel een verplichting qua beheer en onderhoud van het groen en instandhouding van het hekwerk. Binnenkort vindt hierover afstemming plaats met de eigenaar van de begraafplaats, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). De gemeente pakt het onderhoud weer structureel op en zorgt voor vervanging van het hekwerk.
Besluit:
De artikel 53 vragen van de fractie van de SGP over de Joodse begraafplaats te Werkendam te beantwoorden via de bijgevoegde brief.
Overslaan voorontwerp bestemmingsplan Buitendijk 63 Hank
Initiatiefnemer wil aan de Buitendijk 63 een woning bouwen. De bestemmingen op dit perceel zijn nu nog ‘bedrijf’ en ‘tuin’, maar moet omgezet worden naar ‘wonen’. Dat moet dus worden aangepast. Omwonenden hebben aangegeven geen bezwaren te hebben. Dat betekent dat de procedure kan worden ingekort. Als de officiële kortere procedure start, kunnen omwonenden hun eventuele bezwaren alsnog indienen.
Besluit:
Af te wijken van de ‘Verordening inspraak Altena 2019’ en geen voorontwerpbestemmingsplan in procedure te brengen voor het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan ‘Kern Hank, herziening Buitendijk 63’, maar direct de formele ontwerpbestemmingsplanprocedure op te starten.
Vaststellen Bp Geluidscontour bedrijventerrein De Pontonnier
De gemeente is van plan om de geluidszone van Bedrijventerrein De Pontonnier in Geertruidenberg, vast te leggen in een bestemmingsplan. Een stukje van deze geluidszone ligt namelijk over grondgebied van Gemeente Altena. De officiele stukken voor dit plan hebben ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan “Parapluplan Geluidszone Bedrijventerrein De Pontonnier” (NL.IMRO.1959.HanBP143Pontonnier-VG01) vast te stellen.
Vaststelling wijzigingsplan Kern Wijk en Aalburg Taxhof ong. (naast nr. 3 4)
Met deze wijziging wordt de huidige bestemming ‘Agrarisch’ omgezet naar de bestemming ‘Wonen’, hiermee is de bouw van twee vrijstaande woningen mogelijk. Het ontwerp wijzigingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen. Vanuit de direct omwonenden is er één zienswijze ingediend. Met de indiener van de zienswijze zijn afspraken meegemaakt. Het wijzigingsplan kan nu worden vastgesteld.
Besluit:
- De “Nota van zienswijze vaststelling wijzigingsplan Kern Wijk en Aalburg : Taxhof ong” vast te stellen.
- Het wijzigingsplan "Kern Wijk en Aalburg: Taxhof ong. (naast nr. 3 & 4)" (NL.IMRO.1959.WijWP111WijkTax34-VG01) ) gewijzigd vast te stellen.
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied Doornseweg 1, Almkerk
Aan de Doornseweg 1 in Almkerk zit een orgelbouwbedrijf. De Gemeente Altena wil meewerken aan een wijziging van het bestemmingsplan “Buitengebied”, zodat het bedrijf hier kan blijven.
De bestemming wordt gewijzigd van Agrarisch naar Groen-Landschap en van Wonen naar Bedrijf. Het ontwerpbestemmingsplan wordt voor 6 weken ter inzage gelegd.
Besluit:
- De “Nota van inspraak en wettelijk vooroverleg”van het bestemmingsplan “Buitengebied: Doornseweg 1, Almkerk” vast te stellen.
- Dat er op grond van het bepaalde in het Besluit milieueffectrapportage geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld, omdat er op basis van de uitgevoerde vormvrije m.e.r. beoordeling geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.
- Het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied: Doornseweg 1, Almkerk.” conform artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
Artikel 53 vragen VVD Altena reconstructie Jan Spieringweg
Het college informeert de VVD-fractie over de nieuwe inrichting van de Jan Spieringweg. De wegwerkzaamheden zijn volgens plan uitgevoerd, met aandacht voor de (verkeers)veiligheid van de weggebruikers en het informeren van de omwonenden.
Besluit:
De door de VVD-fractie gestelde artikel 53 vragen over de reconstructie van de Jan Spieringweg te beantwoorden met bijgaande brief.
Regeling tot wijziging diverse subsidieregelingen ivm indexatie
Een aantal subsidieregelingen in Altena wordt verhoogd met 5%. Het gaat hierbij om de regelingen sport en Bewegen, buitensportaccommodaties, dorpshuizen, kernenbudget, cultuurparticipatie, recreatieve en toeristische instellingen en openbaar bibliotheekwerk.
Besluit:
De ‘Regeling tot wijziging van diverse subsidieregelingen in verband met indexatie 2023’ vast te stellen.
Kennisname rapportage zelfevaluatie BRP 2022
Alle gemeenten in Nederland voeren jaarlijks verplicht een zelfevaluatie Basisregistratie Personen (BRP) uit en versturen de rapportage hierover naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Met deze zelfevaluatie onderzoeken we onder andere de kwaliteit van de gegevens van het bevolkingsregister. De inhoudelijke kwaliteit van het totale BRP-bestand van de gemeente Altena is erg goed (een kwaliteitsscore van 99,99%). De gemeente Altena voldoet aan alle wettelijke eisen. De processen zijn op orde.
Besluit:
Kennis te nemen van de rapportage zelfevaluatie BRP 2021 en de verantwoordingsrapportage te ondertekenen.
Toevoegen van een duurzame woning, en bouwvlak, op een perceel tussen de Visserskade 24-26 te Hank
Hoewel het college het initiatief van deze innovatieve en duurzame manier van bouwen van een woning waardeert, is de gekozen locatie met een cultuur historische waarde niet geschikt voor het realiseren van een woning.
Besluit:
De aanvraag te weigeren voor het toevoegen van een bouwvlak en een duurzame woning op een perceel tussen de Visserskade 24-26 te Hank.
RIB uitspraak Hoge Raad in Attero claim
Door de Hoge Raad is een uitspraak gedaan in de procedure, aangespannen door Attero, tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Deze uitspraak valt negatief uit voor de gemeenten en heeft tot gevolg dat de Brabantse gewesten en gemeenten een vergoeding verschuldigd zijn aan Attero.
Besluit:
De gemeenteraad middels bijgevoerde raadsinformatiebrief te informeren over de uitspraak van de Hoge Raad inzake de cassatie procedure door Attero, aangaande minderlevering van huishoudelijk afval in de periode van 2015 t/m januari 2017.