4 juli 2023
Motie extra brug voor rondje Hank
Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college onderzocht of het mogelijk was rondom de Bleeke Kil een nieuwe fiets- en wandelroute aan te leggen. Er zijn verschillende varianten onderzocht. Omdat het hier een natuurgebied betreft en er meerdere eigenaren zijn (zoals Staatsbosbeheer, Waterschap en particulieren) die niet bereid zijn om mee te werken, is het niet mogelijk op deze grond een route aan te leggen.
Besluit:
De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid om rondom Bleeke Kil een nieuwe fiets- en wandelroute te realiseren.
Principebesluit tot verlenen alleenrecht aan de gemeente Breda voor inzameling en verwerking opk en karton (opk)
Het contract met de huidige inzamelaar van oud papier loopt eind van dit jaar af. Per 1 januari 2024 gaat gemeente Breda oud papier en karton inzamelen en verwerken voor Altena.
Besluit:
- Het nemen van het principebesluit om uitsluitend recht te verlenen aan de gemeente Breda voor de inzameling en verwerking van oud papier en karton in de gemeente Altena met ingang van 1 januari 2024.
- De gemeente Breda middels bijgevoegde brief te verzoeken een principebesluit te nemen om de inzameling en verwerking van oud papier in de gemeente Altena uit te voeren van af 1 januari 2024.
Toestemming verlenen voor opvoeren gemeentelijke landschapselementen t.b.v. Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Volgens het nieuwe landelijke Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mogen agrariërs aangrenzende sloten, onderhoudsstroken, houtwallen in gemeentelijke eigendom opgeven als landschapselement voor de verkrijging van de GLB-subsidie. Altena geeft hier toestemming voor.
Besluit:
- Toestemming te verlenen tot eind 2023 aan de agrarische bedrijven om gemeentelijke stroken en andere landschapselementen, aansluitend aan hun eigen grond, in te tekenen voor de GLB-subsidie onder de volgende voorwaarden:
a. De aanliggende eigenaar is zelf verantwoordelijk voor het correct en volgens de subsidieregels intekenen van de percelen. De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele fouten.
b. Stroken grond die reeds worden verpacht, mogen niet worden ingetekend door een ander dan de pachter.
c. Als een gemeentelijk landschapselement gelegen is tussen twee verschillende eigenaren, mogen beide partijen maximaal tot de helft van het landschapselement intekenen.
d. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de stroken grond en de sloten.
e. Agrariërs krijgen geen toestemming voor feitelijk ander gebruik, zoals het inzaaien van een eigen gewas of het (laten) begrazen of bemesten van de stroken.
f. De agrariër is verplicht om te melden welke gronden van de gemeente hij intekent. - Eind 2023 de regeling te evalueren op gemeentelijk niveau.
Update transportschaarste Enexis
Al langere tijd is er sprake van transportschaarste op het elektriciteitsnet. Dit heeft gevolgen voor teruglevering van grootschalig opgewekte elektriciteit. Maar ook voor afname van elektriciteit door klanten met een grootverbruiksaansluiting. Altena is hierover in gesprek met Enexis.
Besluit:
De gemeenteraad door middel van bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de update van Enexis over transportschaarste.
Subsidie toekenning realisatie huisvesting arbeidsmigranten
Het Rijk heeft landelijk geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van huisvesting voor arbeidsmigranten. De uitvoering loopt via de gemeenten. Kromme Nol b.v. heeft hiervoor een aanvraag ingediend.
Besluit:
- Een eenmalige subsidie van €200.000,- toe te kennen aan de Kromme Nol b.v. voor de realisatie van 132 huisvestingsplaatsen voor arbeidsmigranten binnen het project De Kromme Nol te Wijk en Aalburg, onder de voorwaarden zoals opgenomen in de bijgevoegde subsidiebeschikking.
- Dit bedrag te dekken uit de reeds ontvangen specifieke uitkering van het Rijk van € 1.251.250.
Vaststelling Bestemmingsplan Kern Veen Witboomstraat 34
Aan de Witboomstraat 34 te Veen is een koel- en vrieshuis gevestigd. Dit bedrijf is gestopt en de eigenaar is van plan om dertien grondgebonden woningen en een appartementgebouw te realiseren. Hiervoor wordt het bestaande bedrijfsgebouw op het perceel gesloopt. Om de bouw van de woningen mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast.
Besluit:
- De gemeenteraad voor te stellen de Nota van zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan “Kern Veen: Witboomstraat 34” vast te stellen en de zienswijzen deels gegrond en deels ongegrond te verklaren;
- De gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan “Kern Veen: Witboomstraat 34” (NL.IMRO.1959.VeeBP118Witboom34-VG01) gewijzigd vast te stellen;
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Wijzigingsvoorstel Nadere Regels Mantelzorgwaardering 2022
Trema Welzijn verzorgde in 2022 de mantelzorgwaardering. Uit evaluatie blijkt dat het aantal aanvragen en de toekenningen van de mantelzorgwaardering is gestegen. 1495 mantelzorgers, waarvan 42 jonge mensen, hebben de mantelzorgwaardering ontvangen. Per 1 september 2023 ligt de uitvoering in handen van Surplus, die Trema Welzijn overneemt.
Besluit:
- De “Nadere Regels Mantelzorgwaardering 2022, eerste wijziging” vast te stellen;
- Kennis te nemen van de evaluatie uitvoering Mantelzorgwaardering in 2022;
- De gemeenteraad hierover te informeren met bijgaande raadsinformatiebrief.
Beleidswijzigingen ten behoeve van start Onder de Pannen
We maken het voor inwoners mogelijk deel te nemen aan het project Onder de Pannen. Onder de Pannen is een landelijk initiatief dat langdurige dakloosheid, met alle problemen van dien, voorkomt. Door mensen tijdelijke huisvesting te bieden (1 jaar) bij een dorpsgenoot, krijgen zij de kans om in rust en met ondersteuning op zoek te gaan naar een eigen plek.
Besluit:
- De “Beleidsregel vaststelling commerciële huurprijs en verrekening inkomsten commerciële huurprijs Participatiewet gemeente Altena 2023” vast te stellen;
- In afwijking van het paraplubestemmingsplan Wonen de verhuur van één kamer toe te staan indien dit valt onder de projecten van Stichting kamers met aandacht of Onder de Pannen.
Verklaring van geen bedenking voor de uitgebreide omgevingsvergunning Reygerboslaan 1 te Giessen
Een initiatiefnemer wil de voormalige basisschool renoveren en ombouwen naar 12 appartementen voor goedkope en (middel)dure sector. Het gebouw wordt daarbij met één bouwlaag opgehoogd. De buitenruimte wordt als collectieve tuin ingericht en op het terrein worden 16 parkeerplaatsen gerealiseerd. Om dit plan mogelijk moet het bestemmingsplan worden aangepast.
Besluit:
- De gemeenteraad voor te stellen een (ontwerp) Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) af te geven voor de aanvraag omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan voor het realiseren van twaalf appartementen op de Reygerboslaan 1 te Giessen;
- De gemeenteraad voor te stellen om de ontwerp Verklaring Van Geen Bedenkingen tevens aan te merken als een definitieve Verklaring Van Geen Bedenkingen, indien tijdens de ter inzage termijn geen zienswijzen worden ingediend.
Uitvoeringsprogramma Vestingagenda Woudrichem
Op basis van de 'Vestingagenda Woudrichem 2022’ hebben de gemeente Altena, bewoners en andere partijen in de vesting Woudrichem samen het ‘Uitvoeringsprogramma Vestingagenda Woudrichem’ opgesteld. Dit uitvoeringsprogramma bevat acties en projecten in de vesting voor de komende jaren.
Besluit:
- Het ‘Uitvoeringsprogramma Vestingagenda Woudrichem’ vast te stellen
- De raad te informeren via bijgaande raadsinformatiebrief
Jaarrekening 2022 SOOLvA
Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena (SOOLvA) organiseert het primair openbaar onderwijs in Altena en bestaat uit 8 basisscholen. Met de jaarstukken krijgt de gemeente zicht op de stabiliteit van SOOLvA, het waarborgen van het karakter van het openbaar onderwijs en voldoende aanbod van kwalitatief goed openbaar onderwijs. De jaarstukken 2022 van de stichting laten goede ontwikkelingen en initiatieven zien.
Besluit:
- Kennis te nemen van het jaarverslag en de jaarrekening 2022 van SOOLvA;
- Het jaarverslag en de jaarrekening 2022 van SOOLvA met de bijgaande raadsinformatiebrief aan te bieden aan de gemeenteraad
Zienswijze concept-NRD over 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayestein
Gemeente Altena en andere gemeenten zijn door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en netbeheerder TenneT geïnformeerd over de start van de verkenning naar een tracé voor een nieuwe (bovengrondse) hoogspanningsverbinding (380kV-verbinding).
Op 26 mei 2023 is een document (concept NRD) gepubliceerd hoe de effecten van verschillende routes onderzocht gaan worden. Op dit document is door de gemeente, in samenwerking met de andere 18 gemeenten en 2 provincies, een reactie gegeven.
Besluit:
- 1. Op de concept Notitie Reikwijdte en Detail voor de 380kV hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayenstein aansluitend op de regionale zienswijze een specifieke zienswijze voor Altena in te dienen voor de corridors die over het grondgebied van Altena gaan en in deze zienswijze in te gaan op de volgende aspecten:
a). Mogelijke belemmeringen van corridors 9 en 10 voor toekomstige ontwikkelingen in Werkendam Noord.
b). Noodzaak van ruime compensatie in algemene zin en inzicht in de mogelijkheden voor compensatie. - Een afschrift van de reactie met een raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad aan te bieden.
Aanvullend krediet MFA Hart van Almkerk
Almkerk krijgt een MFA, een gebouw waarin scholen, kinderopvang, sporten, bibliotheek, consultatiebureau GGD, dorpshuis, logopedie en psychologenpraktijk samenkomen. Het ontwerp is samen met alle gebruikers tot stand gekomen. Onder meer door de stijging van de sloop- bouw- en installatiekosten is extra krediet nodig.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen:
- Voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) te Almkerk, inclusief buitenruimte een krediet beschikbaar te stellen van € 18.000.000, inclusief een aanvullend krediet van € 3.000.000.
- De aanvullende structurele kapitaallast van € 65.000 die hieruit volgt te verwerken in de meerjarenbegroting 2024-2027.
Raadsinformatiebrief over stand van zaken gebiedsvisie Veense Put
College en bewoners Veense Put werken samen aan een gebiedsvisie met het doel Wonen op de Veense Put officieel mogelijk te maken (in plaats van Recreatie). Binnenkort is een uitvoeringsprogramma met kostenoverzicht beschikbaar. De kosten hiervan komen voor rekening van de huiseigenaren die van het voordeel van de waardestijging door de bestemmingswijziging genieten.
Besluit:
De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de ontwikkelingen rondom de Veense Put na de vaststelling van de kaders voor de gebiedsvisie en daarbij een doorkijk te geven naar het vervolgproces en de risico’s hierbij.
Garantstelling Stichting Hospice Altena
Stichting Hospice Altena bereidt de bouw en exploitatie van een hospice in Sleeuwijk voor. Om het hospice te kunnen bouwen en exploiteren heeft de stichting verschillende financieringen nodig. De gemeente staat garant voor Stichting Hospice Altena en onderzoekt of de grond onder het hospice in erfpacht kan worden uitgegeven aan de stichting.
Besluit:
- Om onder voorwaarden zoals als opgenomen in bijlage 1 – Voorwaarden garantstelling, aan Stichting Hospice Altena een garantstelling te verstrekken voor een bij de Bank Nederlandse Gemeente af te sluiten bancaire lening van maximaal € 1,5 miljoen voor de bouw van een hospice aan de Vlietstraat in Sleeuwijk.
- Een verkenning uit te voeren voor het in erfpacht uitgeven van de grond aan de Vlietstraat aan de Stichting Hospice Altena.
- De raad middels bijgaande raadsinformatiebrief hierover te informeren.
Tegemoetkoming bibliotheek Taalcafes Oekraïense ontheemden
De Bibliotheek CultuurPunt Altena organiseert taalcafés specifiek voor de taaleducatie van Oekraïense ontheemden in de opvanglocaties in Altena. Daarvoor ontvangt ze van de gemeente Altena een financiële tegemoetkoming.
Besluit:
- De bibliotheek Altena met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 maandelijks een bedrag van € 1.250 uit te keren ten behoeve van de extra inzet van taalcafés voor Oekraïense ontheemden, zolang de extra taalcafés voor Oekraïense ontheemden georganiseerd worden.
- De bibliotheek Altena de in 2022 gemaakte kosten ten behoeve van de opstart en uitvoering van de taalcafés à € 17.067,75 te vergoeden.
Clientervaringsonderzoek Wmo 2022
Altena doet jaarlijks een onderzoek onder Wmo cliënten. Deelnemers geven aan dat zij tevreden zijn over het aanvraagproces en geven de gemeente als cijfer een 7,8. De kwaliteit van de ondersteuning beoordelen zij met een 8,1. Verbeterpunten om te komen tot nog meer kwaliteitsverbetering, worden verder uitgewerkt en doorgevoerd.
Besluit:
- Kennis te nemen van de uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek Wmo 2022.
- De gemeenteraad middels bijgaande raadsinformatiebrief hierover te informeren en de rapportage met factsheet aan te bieden.
Bedrijventerreinagenda Altena 2023-2027
De bedrijventerreinagenda geeft richting aan de ontwikkeling van de bedrijventerreinen in Altena voor de komende jaren. In de agenda zijn de resultaten van een enquête over dit onderwerp onder bedrijven in Altena verwerkt.
Besluit:
- De concept bedrijventerreinagenda ter informatie aan te bieden aan de gemeenteraad.
- De gemeenteraad voor te stellen de volgende uitgangspunten/kaders voor de bedrijventerreinenagenda vast te stellen:
a. We ontwikkelen nieuwe bedrijventerreinen voor de lokale vraag;
b. Ruimte is schaars, we zijn zuinig op onze bestaande bedrijventerreinen;
c. We zorgen voor toekomstbestendige en vitale bedrijventerreinen;
d. We zorgen voor een duurzaam, aantrekkelijk en concurrerend havengebied.
e. We gaan actief aan de slag met herstructurering.
3. De gemeenteraad voor te stellen voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen de focus leggen op de zoekgebieden:
- Uitwerking Werkendam Noord
- Uitbreiding SRBT Giessen
- Kleine uitbreiding logische contouren bij andere bedrijventerreinen