26 november 2024

1. Straatnaamgeving omgeving Langestraat te Wijk en Aalburg

In de omgeving van de Langestraat in Wijk en Aalburg worden vijf straten aangelegd voor een nieuwe woonwijk. Het thema voor de naamgeving aan de vijf straten is ‘volkstuinen’. Dit thema herinnert aan het voormalige gebruik van dit gebied. De straten krijgen de namen ‘Lentetuin’, ‘Zomertuin’, ‘Herfsttuin, ‘Wintertuin’ en ‘Moestuin’. Deze namen zijn voorgesteld door inwoners.

Besluit

  1. Aan de te realiseren straten ter ontsluiting van het gebied Langestraat te Wijk en Aalburg het thema ‘Volkstuinen’ te geven;
  2. Aan de te realiseren straten ter ontsluiting van het gebied Langestraat te Wijk en Aalburg de namen ‘Lentetuin’, ‘Zomertuin’, ‘Herfsttuin’, ‘Wintertuin’ en ‘Moestuin’ toe te kennen, overeenkomstig bijgaande situatietekening;
  3. Het tracé van een gedeelte van de straat ‘Langestraat’ te Wijk en Aalburg te wijzigen, overeenkomstig bijgaande situatietekening.

2. Definitieve gunning Soorten Management Plan (SMP)

Omdat we het belangrijk vinden dat bijvoorbeeld vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen beschermd worden bij de isolatie van huizen, laten we een ecologisch adviesbureau hiervoor een plan opstellen.

Besluit

  1. NWC advies uit te sluiten en de opdracht voor het opstellen van een Soorten Management Plan te gunnen aan Ecoresult BV;
  2. De benodigde middelen te putten uit de beschikbare CDOKEgelden.

3. Indexering begeleiding 2025

Per 1 januari 2025 vindt de jaarlijkse indexatie plaats op de tarieven voor Wmo- begeleiding. Hiermee stellen we de aanbieders in staat onze inwoners de ondersteuning te geven die zij nodig hebben.

Besluit

  1. Voor Wmo-begeleiding, af te wijken van de contractueel vastgestelde indexatie van maximaal 1,5 % en voor 2025 de indexatie vast te stellen op 3,9%.

4. Raadsinformatiebrief over Handvest Overheid en Burger

De Rijksuniversiteit Groningen heeft in 2023 een handvest Overheid – Burger opgesteld. Hierin staan algemene normen waar overheden zich aan moeten houden in het contact met de burger. In Altena hebben we zelf servicenormen opgesteld. De dienstverlening naar onze inwoners, Bedrijven en organisaties die we hierin hebben afgesproken, reikt verder dan dit Handvest.

Besluit

  1. De raad met bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de wijze waarop gemeente Altena invulling geeft aan de normen uit het handvest Overheid en Burger.

5. Vaststellen raadsinformatiebrief Bergsche Maasveren

Sinds februari 2024 betalen gebruikers voor overtochten met de Bergsche Maasveren. De afname van het aantal passagiers na invoering van de tarieven is hoger dan verwacht. Hierdoor zijn de inkomsten lager dan begroot. Bijna de helft van alle gebruikers zijn inwoners uit Altena met een Altena-abonnement.

Besluit

  1. De gemeenteraad met de bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de stand van zake met betrekking tot de Bergsche Maasveren.

6. Uitvoeringsbesluit Wmo 2025

De tarieven van verschillende Wmo-vergoedingen worden jaarlijks aangepast. Zo ook voor 2025. Het gaat om de persoonsgebonden budgetten (PGB).

Besluit

  1. Het Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Altena 2025 vast te stellen.

 

7. (Her)benoemen leden Commissie Naamgeving 2024-2028

De Commissie Naamgeving adviseert het college over het toekennen van namen aan straten en objecten in de openbare ruimte. De leden en plaatsvervangende leden, vertegenwoordigd door Erfgoed Altena, de Cultuurraad en de gemeente, worden (her)benoemd voor een nieuwe termijn van 4 jaar.

Besluit

  1. De leden en de plaatsvervangende leden van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte te (her)benoemen voor een periode van 4 jaar, conform bijgevoegde bijlage c ingaande op 1 januari 2025 tot en met 31 december 2028.

8. Decemberwijziging 2024

Voor het einde van het jaar kijken we in de Decemberwijziging naar de uitgaven en inkomsten van dit jaar. We stellen de raad hiervan op de hoogte en vragen hen deze Decemberwijziging vast te stellen. In de Jaarrekening 2024 vergelijken we de uiteindelijke uitgaven en inkomsten met de begroting.

Besluit

De raad voor te stellen:

  1. De Decemberwijziging 2024 en daarmee de mutaties in de baten en lasten, inclusief de mutaties in de reserves, in het jaar 2024 van per saldo € 74.000 nadelig vast te stellen.
  2. De gevoteerde investeringsbudgetten JOR23-03b Broekgraaf en Reconstructie Meidoornlaan, Berkenlaan en Notenlaan Sleeuwijk te verhogen en de gevolgen daarvan voor de kapitaallasten te betrekken bij de opstelling van de Eerste Bestuursrapportage 2025.

9. Aankoop woning Biesboschhaven Zuid 29a

Om te komen tot een herinrichting en uitbreiding van de Biesboschhaven Zuid heeft de gemeenteraad een voorkeursrecht gevestigd op gronden in het gebied. Eigenaren moeten bij verkoop van hun perceel het als eerste aan de gemeente aanbieden. De eigenaren van de woning Biesboschhaven Zuid 29a hebben hun woning aan de gemeente te koop aangeboden. De gemeente koopt dit opstal met bijbehorende grond aan.

Besluit

  1. De woning aan de Biesboschhaven Zuid 29a aan te kopen voor een totale schadeloosstelling van € 900.000;
  2. De gemeenteraad te informeren via bijgevoegde concept Raadsinformatiebrief;
  3. Op grond van artikel 87 Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2, sub b. van de Wet open overheid een verplichting tot geheimhouding op te leggen op de bij dit collegevoorstel behorende bijlagen ‘Rekenblad aankoop woning’.

10. Subsidie kinderboerderij Floreffehoeve

De afgelopen drie jaar heeft Kinderboerderij Floreffehoeve, tijdelijk, een verhoogde subsidie ontvangen voor bijvoorbeeld groot onderhoud. Hiermee is al veel gerealiseerd. De komende jaren wordt de extra subsidie langzaam afgebouwd.

Besluit

  1. De subsidiebijdrage aan de kinderboerderij Floreffehoeve voor de komende drie jaar af te bouwen.

11. Algemene Ledenvergadering VNG 29-11-2024

De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt plaats op 26 november. Alle gemeenten hebben stemrecht bij de voorstellen van de VNG. De voorstellen gaan dit keer onder meer over afspraken over de zorg en de opvang van asielzoekers.

Besluit

  1. Akkoord te gaan met de voorstellen van de VNG tijdens de ALV op 29 november 2024.

12. Kernstrategie Woudrichem Oudendijk Gebiedsagenda

Altena stelt samen met inwoners, ondernemers en verenigingen kernstrategieën voor Woudrichem en Oudendijk op. Om de participatie voor te bereiden wordt een gebiedsagenda opgesteld. Hierin worden de vertrekpunten, ambities en openstaande vragen in zes agendapunten uitgewerkt.

Besluit

  1. De bijgevoegde raadsinformatiebrief te versturen naar de gemeenteraad.

13. Bestuurlijke uitgangspunten voor de inrichting van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Jeugd Regio WBO

De vijf gemeenten in de regio West Brabant Oost (Breda, Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg en Altena) werken samen op basis van een dienstverleningsovereenkomst. Om de samenwerking verder vorm te geven wordt gewerkt aan een gemeenschappelijke regeling. Er zijn een vijftal bestuurlijke uitgangspunten uitgewerkt die moeten leiden tot de inrichting van de Gemeenschappelijke Regeling (GR). De volgende stap is het uitwerken van de GR tekst en het bedrijfsplan die ter zienswijze aan de gemeenteraad kunnen worden voorgelegd.

Besluit

  1. Akkoord te gaan met de uitgangspunten tot het oprichten van een Gemeenschappelijke Regeling (GR), in de vorm van een Openbaar lichaam collegeregeling;
  2. Akkoord te gaan met een GR waarvan de initiële scope is: a. De huidige Dienstverleningsovereenkomst (inkoop- en contractmanagement van de niet vrij-toegankelijke jeugdhulp). b. De regionale samenwerkingen RET, JAT en jeugdbeschermingstafel. c. Gezamenlijke voorbereiding van regionale beleidsthema’s met lokale implementatie;
  3. Akkoord te gaan met het tijdspad voor de ingangsdatum van 1 november 2026 voor de GR;
  4. Akkoord te gaan met de 5 uitgangspunten te weten: a. Bevoegdheden AB en DB: in te stemmen met optie 1: Uitgebreide bevoegdheden voor het DB. b. Samenstelling bestuur: in te stemmen optie 2 en om te kiezen voor brede vertegenwoordiging van alle gemeenten in het AB en DB. c. Stemverhouding: in te stemmen met optie 1 en te kiezen voor een gelijkwaardige stemverhouding binnen het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur, waarbij elke gemeente één stem heeft, ongeacht de grootte, bijdrage of het inwoneraantal. d. Delegatie en mandatering: in te stemmen met de keuze voor delegatie. De taken van de colleges worden hierbij overgedragen. e. Personeel en huisvesting (bedrijfsvoering): - In te stemmen om te kiezen voor een (uiteindelijk) zelfstandige bedrijfsvoering en personeelsorganisatie binnen de GR. - In te stemmen om gefaseerd toe te werken naar een zo groot mogelijke integratie van personeel en bedrijfsvoering binnen de GR vanaf 2027;
  5. Bestuurlijk opdracht te geven om deze bestuurlijke uitgangspunten verder uit te werken en de conceptregeling voor een zienswijze voor te leggen aan de gemeenteraad;
  6. De gemeenteraad te informeren via bijgevoegde raadsinformatiebrief.

14. Stabilisatie formatie

Met deze motie heeft de raad het college opgedragen ervoor te zorgen dat de personeelslasten in 2026 even hoog zijn als in 2024.

Besluit

De raad te informeren over de herziene meerjarenraming bij de begroting 2025 met bijgaande raadsinformatiebrief.