22 oktober 2024

1. Handelwijze voor vergunningaanvragen opvolgende buitenplanse omgevingsplanactiviteiten

Door de overgang naar de Omgevingswet zijn er binnen het overgangsrecht verschillende mogelijkheden om te komen tot een omgevingsvergunning. Om het proces beter te stroomlijnen voor de inwoners en de organisatie legt Altena een handelwijze vast. Hiermee richten we ons op aanvragen die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan wonen en de omgeving.

Besluit

  1. Slechts met terughoudendheid en maatwerk mee te werken aan het toepassen van een zogenoemde ‘uitgestelde buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)’.

2. Verzoek uitbreiding uren buurtbemiddeling

Surplus verzorgt namens de gemeente Altena, Bazalt Wonen en Woonstichting Land van Altena de benodigde buurtbemiddeling. Deze afspraken zijn in 2018 gemaakt. Omdat het aantal meldingen in de afgelopen 6 jaar is toegenomen en sommige bemiddelingen ook langer tijd vragen, wordt het aantal beschikbare uren voor Surplus verhoogd.

Besluit

  1. Kennis te nemen van de halfjaarrapportage Buurtbemiddeling Altena 2024;
  2. Het aantal coördinatie-uren buurtbemiddeling voor Surplus vast te stellen op 16 uren per week (i.p.v. 8 uren) voor Q3 2024 en Q4 2024;
  3. Het aantal coördinatie-uren buurtbemiddeling in 2025 voor Surplus vast te stellen op 16 uren per week (i.p.v. 8 uren).

3. Nieuwe beslissing op bezwaar Biesboschhaven Zuid 32 te Werkendam

Altena heeft een aanvraag voor het omzetten van een bedrijfswoning naar een burgerwoning eerder geweigerd. De rechter heeft het college opgedragen een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen. Het college verleend onder voorwaarden medewerking aan het gebruik van de bedrijfswoning als burgerwoning.

Besluit

  1. Een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen waarin medewerking wordt verleend voor het gebruiken van een bedrijfswoning als burgerwoning op de locatie Biesboschhaven Zuid 32 te Werkendam, onder voorwaarde dat ook een besluit hogere geluidswaarde kan worden afgegeven voor de woning op deze locatie.

4. Convenant JeugdzorgPlus 2024 - 2030

JeugdzorgPlus is een specialistische vorm van jeugdzorg die vraagt om een bovenregionale samenwerking tussen de jeugdhulpregio’s West- Brabant Oost (waaronder Altena), West-Brabant West en Zeeland. Deze samenwerking is vastgelegd in een convenant. Hierin staan afspraken over de verdeling van de kosten, het opstellen van beleid, inkoop, monitoring en de samenwerking.

Besluit

  1. Een convenant aan te gaan over de bovenregionale samenwerking over JeugdzorgPlus 2024-2030 “Samen Sterk voor Jeugdigen met een Plus” met de jeugdzorgregio’s West-Brabant west en Zeeland overeenkomstig bijgevoegd concept (bijlage 1);
  2. Het verzoek om voor de periode van 2024 tot en met 2028 jaarlijks een vergoeding van de kosten toe te kennen tot een bedrag van maximaal € 6.953 voor de inzet van een bovenregionale projectleider;
  3. Burgemeester: De wethouder Jeugd te machtigen om namens hem het convenant te ondertekenen.

5. Stand van zaken huisvesting en meerjarenstrategie MidZuid

MidZuid voert als sociaal werkbedrijf taken uit voor gemeenten in de regio Dongemond, waaronder Altena. De doelgroep en problematiek van inwoners die vallen onder de Participatiewet worden steeds complexer, de beschikbare middelen beperkter. Daarom zullen er keuzes gemaakt moeten gaan worden voor de toekomst.

Besluit

  1. De gemeenteraad via een raadsinformatiebrief te informeren over de stand van zaken en het vervolgproces met betrekking tot de huisvesting en meerjarenstrategie van MidZuid.