Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

2 juli 2024

1. Monitor Ruimtelijk Domein (Ontwikkeling instrumentarium monitoring)

Altena werkt aan een monitor voor het ruimtelijk domein. Hiermee krijgen we inzicht in resultaten en (maatschappelijke) effecten van de uitvoering van ons beleid op het gebied van onder andere wonen, mobiliteit en milieu.

Besluit

  1. De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over het procesvoorstel voor de ontwikkeling van een monitor voor het ruimtelijk domein.

2. Wind Waalwijk en Gorinchem

Altena volgt de ontwikkelingen rond de windturbines in de gemeenten Waalwijk en Gorinchem op de voet. De visie van gemeente Waalwijk voor grootschalige opwek is klaar. De selectiecriteria en nadere randvoorwaarden voor de locaties van de windturbines worden in de komende maanden uitgewerkt. De gemeenten Gorinchem en Molenlanden hebben twee locaties op grotere afstand van Altena aangedragen als alternatief voor Avelingen.

Besluit

De raad aan de hand van bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de stand van zaken rond windturbines in de gemeenten Waalwijk en Gorinchem.

3. Subsidieregeling Proof of Concept Altena

Gemeenten van jeugdhulpregio WestBrabant Oost, waaronder Altena, hebben samen de Regiovisie ‘Jeugdhulp 2030 dichtbij op maat’ en de strategie daarvoor ontwikkeld. Om de uitvoering ervan in de praktijk te testen, gaat Altena net als de andere betrokken gemeenten aan de slag met de ‘Proof of concept’. Om dat te kunnen doen, is een subsidieregeling voor de jeugdhulpaanbieders nodig.

Besluit

  1. De ‘Subsidieregeling Stevig Lokaal Team’ voor de periode 2025-2026 vast te stellen;
  2. De gemeenteraad te informeren over de subsidieregeling Proof of Concept via bijgevoegde raadsinformatiebrief.

4. Participatietraject opstellen Lokale Inclusie Agenda

Samen met organisaties, ervaringsdeskundigen en inwoners gaan we een Lokale Inclusie Agenda opstellen. In een Lokale Inclusie Agenda staan concrete actiepunten waarmee we Altena inclusiever maken. Dat betekent dat we een gemeente zijn waarin iedereen op een gelijkwaardige manier mee kan doen.

Besluit

De gemeenteraad te informeren met bijgaande raadsinformatiebrief over het participatietraject voor het opstellen van de Lokale Inclusie Agenda.

5. Evaluatie Visie op Cultuur in Altena 2019-2023

Onderzocht is of en hoe de ambities en acties uit de Visie op Cultuur 2019-2023 zijn uitgevoerd. Ook de ervaringen van diverse betrokken partijen en inwoners zijn daarin meegenomen. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt een herijkte cultuurvisie opgesteld voor de komende jaren.

Besluit

  1. De gemeenteraad via bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de evaluatie van de Visie op Cultuur in Altena.

6. Projectovereenkomst EVZ Pompveld-Struikwaard

Altena en Waterschap Rivierenland hebben een projectovereenkomst getekend. Daarmee leggen ze vast samen te werken in het realiseren van een ecologische verbindingszone (EVZ), tussen het Pompveld en de Struikwaard. Een EVZ verbindt natuurgebieden met elkaar en is belangrijk voor planten en dieren.

Besluit

  1. De projectovereenkomst EVZ Pompveld-Struikwaard Altena vast te stellen.
  2. De projectovereenkomst EVZ Pompveld-Struikwaard Altena te ondertekenen

7. Inrichtingsvoorstel perceel achter Hoogstraat 73 Werkendam

Altena gaat het perceel achter de Hoogstraat 73 in Werkendam herinrichten, waarbij ook de omwonenden worden betrokken. Er komt een ontmoetingsplek, met een openbaar park en parkeerplaatsen. Ook is er aandacht voor cultuurhistorie. Het gaat om een unieke plek in de ontstaansgeschiedenis van Werkendam.

Besluit

  1. Op het aangekochte perceel achter Hoogstraat 73 te Werkendam in totaal 9 parkeerplaatsen toe te voegen.
  2. Het bestaande groen op het perceel als ontmoetingsplaats voor jong en oud in te richten.
  3. Het inrichtingsvoorstel aan de raad voor te leggen conform raadsbesluit van 21 december 2021

8. Projectplan Kernenstrategie Woudrichem en Oudendijk

Altena gaat aan de slag met een Kernenstrategie voor Woudrichem en Oudendijk. Hierbij betrekken we ook inwoners uit deze kernen. In de Kernenstrategie staat de integrale (lange termijn) ontwikkeling van beide kernen beschreven op het gebied vanonder andere woningbouw en voorzieningen, maar ook gezondheid, duurzaamheid en ontmoetingsplekken.

Besluit

  1. De projectopdracht kernstrategieën Woudrichem en Oudendijk vast te stellen.
  2. Kennis te nemen van het plan van aanpak kernstrategieën Woudrichem en Oudendijk.
  3. De kernwethouder mevrouw A. van Hunnik als bestuurlijk opdrachtgever aan te wijzen.

9. Selectiecriteria SRBT

Het bedrijventerrein in Giessen wordt uitgebreid met 10 ha. Om te bepalen welke bedrijven zich hier mogen vestigen, is een aantal selectiecriteria opgesteld. Criteria zijn bijvoorbeeld lokale bedrijven, parkmanagement en bouwplicht.

Besluit

De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de selectiecriteria voor de uitgifte van SRBT Giessen.

10. Water- en Rioleringsplan 2025-2028

Altena heeft het Water- en Rioleringsplan (WRP) opgesteld waarin beschreven is hoe zij invulling geeft aan de wettelijke zorgplicht van de gemeente voor afval-, hemel- en grondwater. Om zo in 2050 een klimaatbestendig en waterrobuust Altena te realiseren.

Besluit

Het Water- en Rioleringsplan Altena 2025-2028 ter vaststelling voor te leggen aan de raad middels bijgevoegd raadsvoorstel.

11. Voorbereidingsbesluit Biesboschhaven-Zuid Werkendam

De gemeente wenst een deel van de Biesboschhaven in Werkendam te herontwikkelen om te zorgen voor meer ruimte voor haven- en kadegebonden bedrijvigheid. Hiervoor moet het Omgevingsplan gewijzigd worden. Dat is een langdurig proces. In de tussentijd willen we voorkomen dat er nieuwe initiatieven komen die mogelijk strijdig zijn met de beoogde herontwikkeling. Met het voorbereidingsbesluit kunnen we aanvragen voor omgevingsvergunningen die niet passend zijn in de boogde nieuwe situatie, weigeren. Raadsinformatiebrief.

Besluit

  1. Op grond van artikel 4.14 van de Omgevingswet (Ow) voor het gebied een voorbereidingsbesluit te nemen, zoals aangeduid in bijlage 2;
  2. Voor het omgevingsplan de voorbeschermingsregels vast te stellen, zoals opgenomen in bijlage 1 voor het gebied zoals aangeduid op bijlage 2;
  3. Dit voorbereidingsbesluit in werking te laten treden op de dag waarop het bekend wordt gemaakt.

12. Subsidieregeling Coronagelden Kunst & Cultuurverenigingen

Kunst- en cultuurorganisaties in Altena kunnen compensatie krijgen voor de verminderde inkomsten tijdens de coronaperiode. Om de vitaliteit van de organisatie te bevorderen kunnen zij een beroep doen op een tijdelijke subsidieregeling.

Besluit

  1. De tijdelijke subsidieregeling vitaliteit kunst- en/of cultuurorganisaties vast te stellen, welke geldig is tot en met 31 december 2024.

13. Verslag informatie- en archiefbeheer gemeente Altena 2023

De Archiefwet 1995 verplicht gemeenten om alle archiefstukken goed en toegankelijk te beheren. De gemeente rapporteert ieder jaar aan de provincie die hierop toeziet

Besluit

  1. Het Verslag voortgangsgesprek informatie- en archiefbeheer 2023 van de archiefinspecteur voor kennisgeving aan te nemen.
  2. De gemeenteraad over het informatie- en archiefbeheer te informeren met bijgaande raadsinformatiebrief en bijlagen.
  3. Het hoofd Interbestuurlijk Toezicht van de provincie NoordBrabant en de streekarchivaris hierover schriftelijk te informeren.

14. Uitvoeringsbesluit Re-integratievoorzieningen Sociaal Domein 2024

Altena vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk inwoners betaald werk hebben. Met nieuwe eenvoudigere regels kunnen werkgevers nu makkelijker mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen.

Besluit

  1. Het Uitvoeringsbesluit Re-integratievoorzieningen Sociaal Domein 2024 vast te stellen.
  2. Het Uitvoeringsbesluit Re-integratievoorzieningen Sociaal Domein 2022 in te trekken.

15. Informatie voortgang aanvraag omgevingsvergunning Oude Kerkstraat 6 te Dussen

Op 21 december 2023 is door Frontrunners Ministeries een omgevingsvergunning aangevraagd voor de realisatie van een evenementencentrum in Dussen. Nog niet alle benodigde informatie is aangeleverd om de vergunningsaanvraag te beoordelen. De aanvrager heeft tot en met 31 augustus 2024 de tijd om dit aan te leveren.

Besluit

1. De raad via bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van de vergunningprocedure rondom Oude Kerkstraat 6 te Dussen.

16. Opstarten scenario-onderzoek De Werf en Rondeel, Woudrichem

aangevraagd voor de realisatie van een evenementencentrum in Dussen. Nog niet alle benodigde informatie is aangeleverd om de vergunningsaanvraag te beoordelen. De aanvrager heeft tot en met 31 augustus 2024 de tijd om dit aan te leveren.

Besluit

1. De raad via bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van de vergunningprocedure rondom Oude Kerkstraat 6 te Dussen.

17. Opstarten scenario-onderzoek De Werf en Rondeel, Woudrichem

Tegelijkertijd met het opstellen van een kernenstrategie voor Woudrichem doet gemeente Altena een scenario-onderzoek naar de toekomst van het oude gemeentehuis en ’t Rondeel in Woudrichem. We onderzoeken scenario’s voor mogelijke bestemmingen voor de panden en kijken naar de aanpak bij herontwikkeling zoals renovatie en verduurzaming of sloop en nieuwbouw.

Besluit

  1. Een breed scenario-onderzoek voor de Werf en het Rondeel op te starten en bijgevoegde Projectopdracht en het Plan van Aanpak voor een breed scenario-onderzoek vast te stellen;
  2. De benodigde middelen hiervoor ten laste te laten komen van het voorbereidingskrediet ‘Voorbereiding gemeentehuis Almkerk’, kpl.nr. 7040151 en het verduurzamingsbudget gemeentelijke panden, kpl.nr. 6030030.
  3. De gemeenteraad over het scenario-onderzoek te informeren met de bijgevoegde raadsinformatiebrief.
  4. De huidige gebruikers van De Werf en het Rondeel in ieder geval tot de einddatum van de huidige huurovereenkomsten te laten zitten (verschillende momenten in 2027).

18. Vaststellen Dorpsplan Babyloniënbroek

In het dorpsplan Babyloniënbroek staan kaders waarbinnen ontwikkelingen op het gebied van wonen en ondernemen, verkeer en voorzieningen, landschap en cultuurhistorie en duurzaamheid en milieu wenselijk en voorstelbaar zijn. Het dorpsplan is mede met inbreng van inwoners van Babyloniënbroek gemaakt. Er zijn twee zienswijzen tegen het ontwerp dorpsplan ingediend. Naar aanleiding van de zienswijze van de provincie, hebben we enkele tekstuele aanscherpingen doorgevoerd, ter verduidelijking van het plan.

Besluit

  1. De gemeenteraad voor te stellen de “Nota van zienswijzen” op het ontwerp “Dorpsplan Babyloniënbroek” vast te stellen;
  2. De gemeenteraad voor te stellen het “Dorpsplan Babyloniënbroek” (NL.IMRO.1959.BabSV164VisBab-VG01) vast te stellen.

19. Vaststelling wijzigingsplan Genderen: Doeverensestraat

Ruimte voor Ruimte ontwikkelt 11 woningen aan de Doeverensestraat in Genderen. Het ontwerp-wijzigingsplan heeft ter inzage gelegen. Er is een aantal zienswijzen ingediend en het plan is op meerdere punten aangepast.

Besluit

  1. De “nota van zienswijzen wijzigingsplan Genderen: Doeverensestraat” vast te stellen.
  2. Het wijzigingsplan “Genderen: Doeverensestraat” (NL.IMRO.1959.GenWP146Doever-ON01) vast te stellen.
  3. Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 wro vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
  4. De raad middels bijgaande raadsinformatiebrief te informeren

20. Vaststelling bestemmingsplan Kern Andel, Wilhelminastraat 32

Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om acht starterswoningen en vier seniorenwoningen te bouwen aan de Wilhelminastraat Andel. Op deze locatie staan nu deels (verouderde) kassen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er zijn twee zienswijze ingediend, waarvan de zienswijze van het Waterschap heeft geleid tot enkele aanpassingen. Het bestemmingsplan kan nu gewijzigd vastgesteld worden.

Besluit

  1. Het bestemmingsplan “Kern Andel, Wilhelminastraat 32” (NL.IMRO.1959.AndBP115Wilhelmi32-VG01) gewijzigd vast te stellen.
  2. De “Nota van zienswijzen Kern Andel, Wilhelminastraat 32” vast te stellen.
  3. Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
  4. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant te verzoeken te verklaren geen bezwaar te hebben tegen het eerder bekend maken van de vaststelling van het bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.8 lid 4 Wet ruimtelijke ordening.

21. Verbetering walstroom havens Werkendam

Voor de schepen in de havens van Werkendam is walstroom beschikbaar, maar de voorzieningen zijn niet meer toekomstbestendig. Op basis van een onderzoek komt er een plan om de walstroomvoorzieningen duurzaam, gebruiksvriendelijk, naar behoefte en betrouwbaar aan te bieden voor de toekomst. Daarbij wordt rekening gehouden met de ontwikkeling in de havens, de scheepvaart en netcongestie.

Besluit

  1. Kennis te nemen van de notitie Walstroom in Werkendam.
  2. De aanpak van walstroom volgens scenario 3 verder uit te werken. 
  3. De motie van 04 juli 2023 af te doen met bijgaande Raadsinformatiebrief.

22. Aanvraag omgevingsvergunning bouw 6 woningen aan de Fabriciusstraat 11-13 te Almkerk

Een initiatiefnemer wil op het perceel Fabriciusstraat 11-13 in Almkerk zes rugaan-rugwoningen realiseren. De twee bestaande woningen worden gesloopt. Voordat een vergunning kan worden verleend, moet de gemeenteraad daarmee instemmen door een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

Besluit

  1. De raad voor te stellen om een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het afwijken van de ruimtelijke regels ten behoeve van het bouwen van zes woningen op het perceel Fabriciusstraat 11-13 te Almkerk; 
  2. De raad voor te stellen om de zienswijze ongegrond verklaren en de Nota van zienswijzen omgevingsvergunning “Fabriciusstraat 11-13 te Almkerk” vast te stellen; 
  3. De raad voor te stellen om geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd; 
  4. Na afgifte van de definitieve verklaring van geen bedenkingen de vergunning te verlenen.

23. Cofinancieringsfonds Economie Altena 2023-2026

Met het Cofinancieringsfonds moedigt de gemeente Altena organisaties aan om projecten op te zetten, al dan niet in de vorm van een samenwerking, die bijdragen aan de duurzame economische ontwikkeling van Altena.

Besluit

  1. De subsidieregeling “Tijdelijke subsidieregeling Cofinancieringsfonds Economie Altena 2024-2026” vast te stellen;
  2. De gemeenteraad te informeren over de subsidieregeling via bijgevoegde raadsinformatiebrief.

24. Uitgangspunten voor normalisatie op de Veense Put

Altena werkt in overleg met betrokkenen aan een oplossing voor de ontstane situatie van bebouwing en gebruik op de Veense Put. Er zijn uitgangspunten opgesteld om te komen tot normalisatie op de zuidelijke landtong. Zo is bijvoorbeeld de mogelijkheid opgenomen om, onder voorwaarden, permanent wonen toe te staan op de zuidelijke landtong.

Besluit

  1. De in bijlage 1 opgenomen “Uitgangspunten voor normalisatie van regels voor de zuidelijke landtong van de Veense Put” vast te stellen en deze te hanteren als gespreksleidraad voor de gesprekken met de Vereniging Veense Put en de individuele eigenaren.
  2. Bij een wijziging van de activiteit “Seizoensrecreatie” op de Veense Put, naar de activiteit “Wonen”, onder voorbehoud van instemming van betrokken overheidspartners en onderzoeken ten behoeve van de planologische procedure, naast de basis uitgangspunten/voorwaarden opgenomen in bijlage 1 de aanvullende voorwaarden te verbinden dat: a. Dit uitsluitend mogelijk is op de zuidelijke landtong; b. Een perceel minimaal 150 m2 grondoppervlak (geen water) moet hebben om voor de activiteit “Wonen” in aanmerking te komen; c. Eigenaren een financiële bijdrage moeten betalen voor de kwaliteitsverbetering landschap.
  3. De hoogte van de financiële bijdrage in het Kwaliteitsfonds Veense Put voor de bestemmingswijziging van “Seizoensrecreatie” naar “Wonen” te bepalen op 20% van de waardestijging van het perceel.
  4. De waardestijging van “Seizoensrecreatie” naar “Wonen” voor de zuidelijke landtong van de Veense Put, vast te stellen op € 375/m2 grondoppervlak.
  5. Het bedrag van de waardestijging tweejaarlijks, voor de eerste keer in 2026, te actualiseren.
  6. Afvalstoffenheffing te gaan heffen bij de gebruikers van de (recreatie)woningen op de Veense Put, met ingang van 1-1- 2027.
  7. Per afzonderlijk object (recreatie)woning op de Veense Put rioolheffing te gaan heffen, met ingang van 1-1-2027.
  8. De gemeenteraad middels bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de te hanteren uitgangspunten voor normalisatie op de zuidelijke landtong van de Veense Put.

25. Subsidie verduurzaming schoolgebouwen

Altena stelt subsidie beschikbaar aan scholen die voorlopig nog niet in aanmerking komen voor nieuwbouw, om hun oudere gebouwen te verduurzamen.

Besluit

  1. De aangevraagde duurzaamheidsmaatregelen voor schoolgebouwen te honoreren;
  2. De gehonoreerde duurzaamheidsmaatregelen te dekken uit het binnen het IHP Onderwijs beschikbare krediet voor verduurzaming van schoolgebouwen.

26. Samenwerking met gemeente Gorinchem (Riveer) voor exploitatie veerverbinding Kop van 't Land

Altena exploiteert samen met Dordrecht veerverbinding Kop van ’t Land. Vanaf 1 januari 2025 gaat Riveer (gemeente Gorinchem) deze exploitatie overnemen. Het college sluit daartoe een samenwerkingsovereenkomst. De raad stelt de ‘Verordening uitsluitend recht’ vast waarmee Altena de exploitatie van de veerdienst Kop van ’t Land aanwijst als Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB). De gemeente Gorinchem wordt belast met de uitvoering van de DAEB veerdienst Kop van ’t Land middels uitsluitend recht.

Besluit

Het college besluit:

  1. Kennis te nemen van het ‘Onderzoek veerdienstorganisatie Kop van ’t Land’;
  2. De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Altena, de gemeente Dordrecht en de gemeente Gorinchem vast te stellen;
  3. Vooruitlopend op de formele besluitvorming van de raad inzake de verordening uitsluitend recht de gemeente Gorinchem te verzoeken tot benodigde voorbereidingen inzake de samenwerking Kop van ’t Land verder ter hand te nemen;
  4. De verordening uitsluitend recht ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.

27. Jaarrapportage regio WBO Jeugd 2023

In 2023 kregen in totaal meer jeugdigen hulp vanuit de jeugdhulpregio West Brabant Oost (WBO), waaronder Altena valt, dan voorheen. Specifiek in Altena bleef het aantal jeugdigen dat jeugdhulp krijgt, onder het landelijk gemiddelde. Ondanks dat de kostprijs fors steeg, bleven in Altena de kosten wel binnen de begroting.

Besluit

1. De raad te informeren over de jaarrapportage regio WBO jeugd 2023 middels bijgaande raadsinformatiebrief.

28. Beantwoording art. 53 vragen CDA over de inzameling van oud papier en karton

Het college informeert de fractie van het CDA over de inzameling van oud papier en karton. Daarvoor wordt niet meer gebruik gemaakt van vrijwilligersorganisaties. Zij ontvingen een compensatie voor de gederfde inkomsten. Onderzocht wordt of Right to Challenge (RtC) deze vrijwilligersorganisaties mogelijkheden voor alternatieve inkomstenbronnen biedt.

Besluit

1. De artikel 53 vragen van het CDA over de inzameling van oud papier en karton te beantwoorden met bijgaande brief.

29. Art 53 vragen over Aantal afsluitingen A27 2025

Het college informeert de fractie van CDA Altena over de relevantie van de Rijkswaterstaat afsluitingen A27 in 2025. Het college deelt de zorgen over de geringe invloed hierop bij Rijkswaterstaat. Op 13 juni is bestuurlijk overleg geweest met de directeur Netwerkontwikkeling van Rijkswaterstaat, omdat wij onze zorgen geuit hebben over de beperkte bereikbaarheid van onze gemeente voor de hulpdiensten tijdens werkzaamheden aan de A27.

Besluit

1. De artikel 53 vragen van de fractie van CDA Altena over de Afsluitingen A27 voor 2025, te beantwoorden met bijgevoegde antwoordbrief.

30. Bestuurlijke reactie rekenkamerrapport Roulatie in de Regio

De Rekenkamer is een onafhankelijke commissie die de gemeenteraad ondersteunt bij zijn werk. Op verzoek van de raad of op verzoek van inwoners kijkt de kamer achteraf of het afgesproken beleid goed is uitgevoerd en of dat beleid het gewenste effect heeft gehad. In dit rapport staan aanbevelingen om de raad zo actief mogelijk te betrekken bij de verschillende samenwerkingsverbanden waar Altena deel vanuit maakt.

Besluit

  1. De bestuurlijke reactie van het college op het rekenkamerrapport ‘Roulatie in de Regio’ vast te stellen;
  2. De raad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de bestuurlijke reactie.

31. Verlaging grondprijs Achter de Schans Werkendam fase 2

De gemeente heeft de verkoopprijs van de grond onder de projectmatig te bouwen woningen Achter de Schans fase 2 vastgesteld.

Besluit

1. De koopprijs voor de grond onder de projectmatig te bouwen woningen Achter de Schans Werkendam fase 2 vast te stellen.

32. Aanvraag omgevingsvergunning vergroten kassengebouw Kooikamp 8a Sleeuwijk

Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het uitbreiden van een glastuinbouwbedrijf aan de Kooikamp 8a in Sleeuwijk. Dit bouwplan is niet in overeenstemming met het bestemmingsplan. Afgewogen moet worden of voor dit bouwplan een omgevingsvergunning verleend kan worden in afwijking van het bestemmingsplan.

Besluit

  1. Medewerking te verlenen aan het bouwplan ingediend voor het uitbreiden van een glastuinbouwbedrijf aan de Kooikamp 8a in Sleeuwijk, door toepassing te geven aan de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan op grond van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 3 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht; 
  2. Het te nemen besluit gedurende een termijn van 6 weken ter inzage te leggen en eenieder in de gelegenheid te stellen daarover zienswijzen kenbaar te maken.

33. Update motie jeugdbrandweer

Op verzoek van de gemeenteraad onderzoekt de gemeente samen met de brandweer of er in Altena een jeugdbrandweer kan worden gerealiseerd. De uitkomsten tot nu toe zijn positief. Dit najaar wordt duidelijk of er in Altena ook echt een jeugdbrandweerkorps wordt opgericht.

Besluit

  1. Kennis te nemen van de stand van zaken rondom de jeugdbrandweer;
  2. De gemeenteraad op de hoogte te stellen via bijgevoegde raadssinformatiebrief.

34. Aanbesteding deeltaxivervoer West Brabant, samen met Bravo

De huidige deeltaxivervoerder heeft bezwaar gemaakt tegen de voorlopige gunning aan een nieuwe vervoerder. Hierover is een rechtszaak en een hoger beroep geweest. Het gerechtshof oordeelt nu dat de gunning juist is verlopen. Vanaf 1 januari 2025 wordt de deeltaxi verzorgd door de nieuwe vervoerder, Willemsen-De Koning Groep B.V.

Besluit

1. De gemeenteraad door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief informeren over de uitkomst van het hoger beroep en de definitieve gunning van het deeltaxivervoer West-Brabant, samen met Bravo aan Willemsen-De Koning Groep B.V..

35. Onderzoek gok- en gameverslaving jeugd

De resultaten van het onderzoek naar het voorkomen en terugdringen van game- en gokverslaving onder jongeren in Altena zijn bekend. Een preventieve aanpak is van belang. Er worden activiteiten georganiseerd die daarop gericht zijn.

Besluit

  1. De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de uitkomsten van het onderzoek naar game- en gokverslaving onder jongeren.
  2. Medewerking te verlenen aan het investeren in preventie van game- en gokverslaving onder jongeren.

36. Uitbreiding gemeentehuis Almkerk

In opdracht van de gemeenteraad heeft het college een voorlopig ontwerp met kostenraming gemaakt voor de uitbreiding van het gemeentehuis voor extra werkplekken en een een nieuwe raadszaal. Met de uitbreiding is het niet meer nodig de gehuurde werklocatie in Wijk en Aalburg aan te houden, maar kunnen medewerkers vanuit één locatie werken.

Besluit

De raad voor te stellen:

  1. Het voorlopig ontwerp en de raming van de kosten van de uitbreiding van het gemeentehuis vast te stellen.
  2. Scenario 3 uit het parkeeronderzoek “parkeren op parkeerplaats huidige sportvoorziening” vast te stellen.
  3. Een investeringsbudget te voteren ter hoogte van € 13.625.000 exclusief BTW en de hieruit volgende kapitaallasten vanaf 2028 te betrekken bij de opstelling van de meerjarenraming in de begroting 2025.
  4. Een investeringsbudget voor uit te voeren onderhoud te voteren ter hoogte van €790.000 en te dekken door een onttrekking uit de bestemmingsreserve onderhoud gebouwen.

37. Aanpassingen huidige raadzaal gemeentehuis Almkerk

De inrichting van de raadszaal zoals de stoelen, tafels, verlichting en vloer is aan vervanging en onderhoud toe. Vooruitlopend op de aanbouw van een nieuwe multifunctionele raadszaal, vervangt Altena op verzoek van de gemeenteraad onder andere de inrichting en verlichting. Dit is nodig om de raadszaal te kunnen blijven gebruiken in de jaren tot het gereedkomen van de nieuwe raadszaal. De nieuwe inrichting is zo veel mogelijk bruikbaar in de nieuwe situatie.

Besluit

  1. De voorgestelde aanpassingen in de huidige raadzaal uit te voeren.
  2. Het benodigde budget op te nemen in de Tweede Bestuursrapportage 2024.

38. Vaststellen bestuursopdracht Bestaanszekerheid

Altena wil haar inwoners een bestaanszekere toekomst bieden en zet zich daarvoor in. Een bestaanszekere toekomst betekent dat inwoners kunnen rondkomen en meedoen, en de zekerheid hebben dat dit zo blijft.

Besluit

  1. De bestuursopdracht Bestaanszekerheid vast te stellen.
  2. Opdracht te geven voor het opstellen van het programmaplan Bestaanszekerheid.

39. Doorontwikkeling monitor sociaal domein

Altena is bezig met de doorontwikkeling van een monitor voor het sociaal domein. Met de monitor kunnen we gegevens verzamelen en inzichten krijgen om de aanpak van sociale problemen op het vlak van Wmo, jeugdhulp, werk en inkomen, alcohol en drugs te verbeteren.

Besluit

1. De Raad met bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de voorgang van de monitor sociaal domein.

40. Voortgang opstellen Digitale kwaliteitsatlas

Altena is bezig met het opstellen van een kwaliteitsatlas. Een kwaliteitsatlas is een digitale cartografische weergave van ons erfgoed. Hierin wordt de kennis over het erfgoed binnen Altena gebundeld en ook ruimtelijk zichtbaar gemaakt.

Besluit

1. De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van het opstellen van de Digitale kwaliteitsatlas Altena.

41. Faillissement jeugdhulpaanbieder Amare Zorgcoaching

Een jeugdhulpaanbieder met cliënten uit de gemeente Altena heeft een faillissement aangevraagd. Er zijn geen twijfels over de kwaliteit van de jeugdhulp. We vinden het belangrijk dat de zorg voor kinderen zonder stop doorloopt. Daarom wordt naar een nieuwe aanbieder gezocht die de zorg overneemt.

Besluit

1. De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over het faillissement van jeugdhulpaanbieder Amare Zorgcoaching.

42. Start mediationgesprekken Butterfly Orchids

Rondom de bedrijfsontwikkeling van Butterfly Orchids in Andel spelen meedere vragen, discussies en juridische procedures. De gemeente en ondernemer hebben afgesproken om via een gespreksronde op basis van mediationtechnieken te proberen tot een totaaloplossing te komen.

Besluit

1. Een mediation traject te starten op basis van het bijgevoegde plan van aanpak.

43. Energielevering Aqua Altena

Aqua Altena in Andel krijgt warmte en stroom geleverd van een tegenover gelegen bedrijf. De gemeente heeft afspraken gemaakt met deze partij om deze energievoorziening voor de nabije en verdere toekomst te kunnen blijven garanderen.

Besluit

  1. In te stemmen met het nieuwe energieleveringscontract met Butterfly Orchids Middenweg b.v.
  2. De raad te informeren door middel van bijgevoegde informatiebrief.