19 december 2023
Raadsinformatiebrief over de actuele stand van zaken met betrekking tot diverse dossiers aan de Middenweg te Andel
De raad wordt geïnformeerd over de actuele stand van zaken met betrekking tot diverse dossiers aan de Middenweg te Andel, waaronder de maatschappelijke impactanalyse van de gewenste huisvesting door initiatiefnemer aan de Middenweg in Andel wordt binnenkort afgerond. Over de vergunningaanvraag voor een zonnepanelenveld komt in 2024 meer duidelijkheid en de gemeente heeft een vergunningaanvraag voor fase II ontvangen.
Besluit:
De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief informeren over de actuele stand van zaken met betrekking tot diverse dossiers aan de Middenweg te Andel.
Vaststelling Bestemmingsplan Kruisstraat in Drongelen en verplaatsing komgrens
De Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte wil op het perceel aan de Kruisstraat 12 in Drongelen woningen bouwen. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast en de komgrens verlegd worden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. De 4 zienswijzen die zijn ontvangen, zijn verwerkt in het plan dat nu ter inzage ligt.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen:
- De bebouwde komgrens aan de noordzijde van Drongelen te wijzigen volgens bijgevoegde tekening onder voorbehoud van het vaststellen van het bestemmingsplan.
- De zienswijzen gedeeltelijk gegrond te verklaren en de “Nota van zienswijzen Kern Drongelen: Kruisstraat 44 en omgeving” met de daarin opgenomen wijzigingen vast te stellen.
- Het bestemmingsplan “Kern Drongelen: Kruisstraat 44 en omgeving” (NL.IMRO.1959.DroBP035kruisstr44-VG01) vast te stellen, mits de komgrenswijziging wordt vastgesteld.
- Om Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant te verzoeken te verklaren geen bezwaar te hebben tegen het eerder bekend maken van de vaststelling van het bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.8 lid 4 Wet ruimtelijke ordening.
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Ontwerp bestemmingsplan Kern Sleeuwijk: Tienhont ter inzage
Aan de Tienhont in Sleeuwijk is de oude basisschool De Morgenster gesloopt. De gemeente wil hier woningen mogelijk maken. Daarom wordt er een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Met het nieuwe bestemmingsplan kunnen 60 appartementen worden gebouwd. Deze 60 appartementen zijn verdeeld over 3 gebouwen. Eén van deze gebouwen zal voor sociale huur zijn.
Besluit:
- Voor het bestemmingsplan “Kern Sleeuwijk: Tienhont” geen voorontwerp bestemmingsplan ter inzage te leggen.
- Geen milieueffectrapport op te stellen voor het bestemmingsplan ‘Kern Sleeuwijk: Tienhont”.
- Het ontwerp bestemmingsplan “Kern Sleeuwijk: Tienhont” conform artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
Raadsinformatiebrief n.a.v. amendement 4 juli 2023 over dienstverlening dichtbij
De gemeenteraad heeft in juli 2023 aangegeven het belangrijk te vinden dat de ambtelijke organisatie goed zichtbaar is in onze kernen. Het college heeft een overzicht opgesteld waar de organisatie al zichtbaar is en welke uitbreidingen daarbij mogelijk zijn.
Besluit:
De gemeenteraad met bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de wijze waarop we invulling geven aan het amendement over dienstverlening dichtbij, vastgesteld op 4 juli 2023, bij de besluitvorming over de huisvesting gemeentelijke organisatie.
Privacy protocol ondermijning
Dit protocol is bedoeld als houvast voor de medewerkers van de gemeente die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Het zorgt ervoor dat de medewerkers efficiënt en volgens wetgeving informatie kunnen delen.
Besluit:
Het Privacy protocol ondermijning vast stellen.
Aanpassing begrenzing Wvg Werkendam Noord en afhandeling bezwaarschriften tegen het raadsbesluit
Altena heeft op gronden rondom de Kooikamp (Werkendam) het voorkeursrecht gevestigd. Bij die gronden die binnen het tracébesluit voor de verbreding van de A27 vallen, wordt dit recht ingetrokken. De gemeenteraad geeft aan hoe zij omgaan met de bezwaren die destijds tegen dit recht zijn ingediend.
Verder moet de gemeenteraad een besluit nemen over de tegen de vestiging ingebrachte bezwaarschriften.
Besluit:
- Het voorkeursrecht in te trekken van de stroken grond, vallend binnen het tracébesluit A-27 Houten-Hooipolder.
- De gemeenteraad voor te stellen:
- a. De bezwaarmakers tegen het raadsbesluit van 14 maart 2023 ontvankelijk te verklaren;
- b. Het raadsbesluit ongewijzigd in stand te laten, onder aanvulling van de motivering ten aanzien van de belangenafweging, met inbegrip van de evenredigheid;
- c. Geen proceskostenvergoeding toe te kennen aan bezwaarmaker 3, op grond van artikel 7:15 lid 2 Awb, omdat er geen sprake is van onrechtmatig genomen besluiten.
Vaststelling nieuwe landelijke handhavingsstrategie
Met de komst van de Omgevingswet op 1 januari 2024 komt er ook een aangepast handhavingsbeleid. We sluiten aan bij de nieuwe landelijke regelgeving.
Besluit:
- De ‘Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingswet’ vast te stellen en vanaf 1 januari 2024 te gebruiken als uitvoeringskader voor handhaving.
- De gemeenteraad door middel van een raadsinformatiebrief hierover te informeren.
Nadere regels ten aanzien van elektrische oplaadpalen 2024
Steeds meer mensen rijden een elektrische auto. Daarom wil Altena met duidelijke regels het plaatsen van oplaadpalen in de openbare ruimte vereenvoudigen en de doorlooptijd van een aanvraag verkorten.
Besluit:
- De Nadere regels ten aanzien van elektrische oplaadpalen 2021 in te trekken.
- De Nadere regels ten aanzien van elektrische oplaadpalen 2024 vast te stellen.
Aanwijzingsbesluit toezichthouders Praetorian Group BV
Door deze toezichthouders officieel aan te wijzen, krijgen zij de juridische bevoegdheden om hun taken goed uit te voeren.
Besluit:
De ingehuurde medewerkers van Praetorian Group BV, zoals genoemd in het bijgevoegde aanwijzingsbesluit, aan te wijzen als toezichthouder.
Aansluiting bij Stichting De Groene Pluim
In de gemeente Altena werken we aan een duurzame economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Met het uitreiken van de prijs De Groene Pluim willen we bedrijven stimuleren om stappen te zetten op het gebied van duurzaam en CO2-neutraal ondernemen.
Besluit:
- Opdracht te verstrekken aan Stichting De Groene Pluim voor de organisatie en uitreiking van de Groene Pluim in de gemeente Altena in 2024.
- De uitreiking van de innovatieprijs te beëindigen.
Strategische agenda RWB en actieprogramma 2024 - 2028
In de regio West-Brabant werken we met 15 andere gemeenten samen om het economische vestigingsklimaat in de regio te versterken. Voor de komende jaren is een nieuwe strategische agenda opgesteld. De actiepunten die op deze agenda staan, zijn verdeeld onder 3 thema’s: Plantaardige Regio, Circulaire Regio en Innovatieve Regio.
Besluit:
De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief in de gelegenheid te stellen om wensen en te uiten bij de strategische agenda voor de Regio West-Brabant en het actieprogramma 2024 – 2028.
Addendum Nota Bodembeheer
Altena heeft richtlijnen voor het omgaan met vrijkomende grond en baggerspecie om daarmee duurzaam bodemheer te realiseren. Deze richtlijnen zijn aangevuld met actuele thema’s, in samenwerking met regiogemeenten.
Besluit:
1. Aanvullend gemeentelijk bodembeleid vast te stellen ten aanzien van het hergebruik en toepassen van grond en baggerspecie op landbodem.
2. De gemeenteraad hierover met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren.
Wijziging tarieven rijbewijzen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt jaarlijks de wettelijke maximumtarieven voor rijbewijzen vast. Het rijbewijs kost in 2024 € 51,10.
Besluit:
- Vast te stellen de Verordening tot 1e wijziging van de Verordening leges 2024.
- De financiële consequenties van de aanpassing van het maximumtarief voor de rijbewijzen te verwerken in de eerste bestuursrapportage 2024.
Beleidsregel bijtincidenten honden gemeente Altena
Altena heeft een beleidsregel opgesteld over de hondenbijtincidenten die plaatsvinden binnen de gemeente. In deze regels is vastgelegd hoe we hierbij handelen en handhaven en welke sancties er opgelegd kunnen worden.
Besluit:
Van de burgemeester:
De beleidsregel bijtincidenten honden gemeente Altena vast te stellen.
Vaststelling Bedrijventerreinagenda Altena 2023-2027
In de bedrijventerreinagenda staat wat we momenteel doen en wat ons de komende jaren te doen staat om onze bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken en te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om verduurzaming, lokale groei en goed omgaan met de beperkte ruimte die er is.
Besluit:
- De Bedrijventerreinagenda Altena 2023-2027 vast te stellen.
- De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief hierover te informeren.
Uitvoeringsbesluit Wmo 2024
De tarieven van verschillende Wmo-vergoedingen worden jaarlijks aangepast. Zo ook voor 2024. Het gaat bijvoorbeeld om de persoonsgebonden budgetten (PGB), eigen bijdragen, tarieven van de deeltaxi en financiële tegemoetkomingen.
Besluit:
Het Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Altena 2024 vast te stellen.
Subsidieaanvraag impulsregeling klimaatadaptatie van het Rijk
Altena vraagt bij het Rijk subsidie voor de ‘impulsregeling klimaatadaptatie’ aan. Daardoor kunnen we sneller (nieuwe) maatregelen rond klimaatadaptie uitvoeren en onze duurzaamheidsdoelen behalen.
Besluit:
Het college:
- De aanvraag voor de impulsgeldenregeling Indieningsformat Klimaatadaptatiemaatregelen 2023 – WE4Climate en Overzicht-maatregelen-WE4Climate 2023 in te dienen.
De burgemeester:
- Wethouder A. van Hunnik te machtigen de aanvraag voor de impulsgeldenregeling te ondertekenen.
Raadsinformatiebrief organisatieontwikkeling en dienstverlening december 2023
Het college informeert de raad over de voortgang van de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie om de kwaliteit van de dienstverlening te borgen. In deze brief wordt weergegeven welke stappen we inmiddels gezet hebben om onze dienstverlening op het gewenste niveau te brengen.
Besluit:
De gemeenteraad met bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van de ontwikkeling van de organisatie met als doel om de kwaliteit van de dienstverlening te borgen.
Vaststelling subsidie 2022 Leergeld WBO
Gemeente Altena wil graag dat alle kinderen in Altena mee kunnen doen. Ook als de ouders hiervoor weinig of geen geld hebben. Zij kunnen gebruik maken van het Kindpakket, uitgevoerd door Stichting Leergeld West Brabant Oost. In 2022 deden dat 363 kinderen uit 194 minimahuishoudens.
Besluit:
Het definitieve subsidiebedrag 2022 voor Leergeld WBO vast te stellen op een bedrag van € 136.574.
Samenwerken in project Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag West-Brabant
Altena neemt deel aan het regionaal samenwerkingsproject ‘Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag West-Brabant’. Het doel ervan is om te leren omgaan met verschillende typen situaties rond mensen met onbegrepen gedrag.
Besluit:
Samenwerking aangaan in het vierjarig project Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag West-Brabant en hiertoe de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Onderzoek Inclusief Altena
Er is onder inwoners en organisaties onderzoek gedaan naar inclusie. Als belangrijke aandachtspunten zijn genoemd: de fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperking, anti-discriminatie en bewustwording, begrijpelijke taal en digitalisering, inclusief werkgeverschap en het praten met de inwoners in plaats van over.
Besluit:
- De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief de resultaten van het onderzoek, dat is gedaan ter voorbereiding van de raadsopdracht Inclusief Altena, aan te bieden.
- De motie “Inclusie in Beleid” hiermee als afgedaan te beschouwen
Uitvoeringsagenda Visie op Werken 2023-2026
Op basis van de Visie op Werken gemeente Altena 2035 is nu een uitvoeringsagenda opgesteld. In deze uitvoeringsagenda staan acties, projecten en initiatieven om de in de visie genoemde doelen en ambities te behalen. Twee hoofdinstrumenten zijn de Economische Adviesraad Altena en het Cofinancieringsfonds.
Besluit:
- De Uitvoeringsagenda Visie op werken 2023-2026 vast te stellen.
- De gemeenteraad hierover te informeren via bijgevoegde raadsinformatiebrief.
Beantwoording art. 53 vragen fractie Progressief Altena wijziging sociale verordening
Het college informeert de fractie van Progressief Altena over de kwaliteitseisen voor de interne jobcoach. Voorwaarden over de inzet van jobcoaching worden verder uitgewerkt in de arbeidsmarktregio.
Besluit:
De artikel 53 vragen ingediend door de fractie van Progressief Altena over de wijzigingen in de integrale verordening sociaal domein te beantwoorden met de bijgaande brief.
Beantwoording artikel 53 vragen CDA inzake sloop 't Verlaat
Het college informeert de fractie van het CDA over het mogelijke hergebruik van attributen uit de gesloopte panden, zoals klimrekken en basketbalborden. Met het oog op duurzaamheid zijn alle attributen bewaard, die elders opnieuw te gebruiken zijn door onze inwoners.
Besluit:
De artikel 53 vragen van het CDA over de sloop van ’t Verlaat in Almkerk te beantwoorden met bijgaande antwoordbrief.
Privacybeleid 2024-2026
In Altena speelt privacy een belangrijke rol. Met dit beleid zetten we vervolgstappen om de privacywetgeving in de organisatie de juiste plek te geven. Ook geven we de inwoners helderheid over het gebruik van persoonsgegevens.
Besluit:
- Het Privacybeleid 2024-2026 vast te stellen.
- De gemeenteraad hierover met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren.
Uitbreiding gemeentelijke dienstverlening voor startende ondernemers met een Startersloket Altena
Gemeente Altena erkent het belang van een gezond ondernemersklimaat voor lokale economische groei, werkgelegenheid, innovatie en het verminderen van uitkeringsgerechtigden. Jaarlijks komen er circa 600 nieuwe ondernemers in Altena bij. Daarom wordt de gemeentelijke dienstverlening voor startende ondernemers uitgebreid met een Startersloket Altena.
Besluit:
- Kennis te nemen van de uitbreiding van de gemeentelijke dienstverlening voor startende ondernemers met een Startersloket Altena.
- De gemeenteraad hierover te informeren met de bijgaande raadsinformatiebrief.
Beantwoorden artikel 53 vragen fracties AL en PA over overlast bij het MFC te Sleeuwijk
De fracties AltenaLokaal en Progressief Altena hebben vragen gesteld over de situatie rondom de MFA de Esdoorn te Sleeuwijk. Dit vanwege signalen van onveiligheid die hen hadden bereikt. Hiernaast heeft de basisschool, als één van de gebruikers van de MFA in diverse media melding gemaakt van een gevoel van onveiligheid. Er zijn diverse overleggen met de gebruikers van de MFA geweest. In deze overleggen zijn afspraken gemaakt omtrent hekwerk en beveiligingscamera’s.
Besluit:
De artikel 53 vragen van de fracties van AltenaLokaal en Progressief Altena over overlast bij MFA de Esdoorn te Sleeuwijk te beantwoorden met de bijgaande brief.
Raadsinformatiebrief inzake eerste resultaten eieren omgeving Chemours
De gemeenteraad wordt via bijgevoegde raadsinformatiebrief geïnformeerd over de eerste resultaten van de geraapte eieren voor het onderzoek naar PFAS en DuPont/Chemours te Dordrecht. Er wordt in dit onderzoek 1 locatie binnen de gemeente gebruikt als referentie-locatie. De eerste resultaten zijn dusdanig dat er vanuit de gemeenten van waaruit het onderzoek is gestart gevraagd is de gemeenteraden van omliggende gemeente te informeren.
Besluit:
- De gemeenteraad via bijgevoegde raadsinformatiebrief op de hoogte te brengen van de eerste resultaten en gevolgen van het onderzoek naar PFAS door DuPont/Chemours.
- De gemeenteraad onder embargo te informeren tot donderdag 21 december 09.30 uur.