Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

18 juni 2024

1. Vaststellen definitief besluit omgevingsvergunning bouwen twee-onder-één-kapwoning op perceel Ruiterhof 46 Genderen

Altena verleent een omgevingsvergunning voor een bouwplan aan de  Ruiterhof 46 te Genderen . Het gaat om het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning op een kavel waar oorspronkelijk een vrijstaande woning was voorzien.

Besluit

  1. De “nota van zienswijzen” vast te stellen.
  2. De omgevingsvergunning  voor het bouwen 2 woningen Ruiterhof 46 te Genderen te verlenen.

2. Vaststellen raadsinformatiebrief voortgang Bandijk

Altena werkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Bandijk. Dit doen we onder andere door maatregelen te nemen die de snelheid van het verkeer verminderen zoals het aanleggen van verhoogde plateaus op kruisingen. Daarnaast verbeteren we fietsoversteekplaatsen en leggen we extra faunapassages aan om aanrijdingen met bevers te verminderen.

Besluit

De gemeenteraad met de bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van het project aan de Bandijk.

3. Verklaring van geen bedenkingen voor de aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een tijdelijke Aldi-supermarkt op de hoek Grote Waardweg/ Dijkgraaf den Dekkerweg te Werkendam

Aldi wil op de hoek Grote Waardweg/ Dijkgraaf Den Dekkerweg een tijdelijke supermarkt realiseren. Voordat een vergunning kan worden verleend, moet de gemeenteraad daarmee instemmen door een Verklaring van geen bedenkingen af te geven. Een eventuele omgevingsvergunning wordt voor maximaal 10 jaar verleend.

Besluit

  1. De gemeenteraad voor te stellen de zienswijze gedeeltelijk gegrond te verklaren en de Nota van zienswijzen Ontwerp omgevingsvergunning “Vergunning tijdelijke winkelruimte, aanleg wadi en uitrit op de locatie Grote Waardweg ong. te Werkendam’ vast te stellen;
  2. De gemeenteraad voor te stellen om een Verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de realisatie van een tijdelijke winkelruimte op de hoek Grote Waardweg – Dijkgraaf den Dekkerweg te Werkendam;
  3. De gemeenteraad voor te stellen geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd;
  4. Na afgifte van de Verklaring van geen bedenkingen de omgevingsvergunning definitief te verlenen.

4. Resultaten Kijk- en Luisteronderzoek Lokale Omroep

Stg. RTV Altena heeft via het platform ‘Aan de Slag’ een kijk- en luisteronderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn overwegend positief en er hebben zich nieuwe vrijwilligers aangemeld.

Besluit

De gemeenteraad middels bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over de uitkomsten van het Kijk- en Luisteronderzoek Lokale Omroep.

5. Eenjarige Verlenging contract gemeentepagina Damen Altena Pers BV

De inwoners van Altena kunnen ook in 2025 iedere week het gemeentenieuws lezen in het Altena Nieuws.

Besluit

  1. Gebruik te maken van de mogelijkheid om het bestaande contract met Damen Altena Pers BV voor de publicaties van het gemeentenieuws te verlengen met een jaar, dus tot en met 31 december 2025.
  2. Damen Altena Pers BV middels bijgevoegde brief hierover te informeren.

6. Deelname Altena aan Regiodeal West Brabants Welvaren

Altena doet mee aan de Regiodeal West-Brabants Welvaren. Het Rijk is van plan om € 15 miljoen toe te kennen aan de Regio West-Brabant. Het gaat om projecten die bijdragen aan een bredere welvaart, gekoppeld aan versterking van de plantaardige economie in de regio.

Altena neemt deel met drie projecten die gericht zijn op vitaliteit, plantaardig voedsel en een gezonde bodem. We werken samen met andere gemeenten, inwoners, ondernemers en onderwijsinstellingen.

Besluit

  1. Kennis te nemen van het inhoudelijke en financiële voorstel van de Regiodeal West-Brabants Welvaren, inclusief de bijdrage vanuit Altena.
  2. Deel te nemen aan de Regiodeal West-Brabants Welvaren met drie projecten vanuit Altena op het gebied van vitaliteit, plantaardig voedsel en een gezonde bodem.
  3. De gemeenteraad hierover te informeren met de bijgevoegde raadsinformatiebrief.

7. Tussentijdse melding Motie veiligheid Sleeuwijksedijk

Op verzoek van de gemeenteraad werkt Altena aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor met name fietsers op de Sleeuwijksedijk. Voor de zomer nemen we enkele eenvoudige maatregelen met het plaatsen van extra bebording die wijzen op de aanwezigheid van fietsers en de maximaal toegestane snelheid. In de tweede helft van dit jaar volgt een onderzoek naar een herinrichting van de dijkweg en haalbaarheid van een vrijliggende fietsvervinding.

Besluit

De gemeenteraad middels bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van de maatregelen tot het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Sleeuwijksedijk.

8. Vervolg Jouw Ingebrachte Mentor en informele steunfiguur

Altena wil voorkomen dat jeugdigen die zorg nodig hebben, onnodig uit huis geplaatst worden. Daarom gaan we door met de aanpak JIM: ‘Jouw Ingebrachte Mentor’ als vertrouwenspersoon en steunfiguur voor de jeugdige en als adviseur voor ouders en hulpverleners.

Besluit

  1. De pilot ‘Jouw Ingebrachte Mentor’ te continueren tot en met december 2024. 
  2. In regionaal verband een visie en aanpak te ontwikkelen op steunfiguren voor jongeren. 

9. Voortzetten plaatsingscoördinatie gezinshuizen WBO jeugd

Altena gaat samen met de jeugdhulpregio West Brabant Oost (WBO) door met de plaatsingscoördinatie gezinshuizen tot eind 2026. De plaatsingscoördinatie maakt het aanmeldproces voor plaatsing van een jeugdige in een gezinshuis voor verwijzers minder ingewikkeld en tijdrovend. Vraag en aanbod weten elkaar beter te vinden. Daardoor duurt het minder lang voordat een jeugdige op een passende plek zorg krijgt.

Besluit

In te stemmen met de inkoop van plaatsingscoördinatie gezinshuizen regio West-Brabant Oost (WBO) Jeugd voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026.

10. Opheffen geheimhouding stukken insteekhaven Biesboschhaven Zuid Werkendam

Het college stelt de gemeenteraad voor om de geheimhouding te laten vervallen op onder andere een raadsinformatiebrief en bijlagen over de haalbaarheid van de insteekhaven Biesboschhaven Zuid. Geheimhouding is niet meer noodzakelijk voor de volgende stap.

Besluit

Gemeenteraad voor te stellen:

  1. De door het college bij besluit van 12 en 16 april 2024 opgelegde geheimhouding op de raadsinformatiebrief concept haalbaarheidsonderzoek Regionaal Ontwikkel Bedrijf (ROB) insteekhaven met bijbehorende bijlage en de presentatie van de directeur van het ROB op te heffen met uitzondering van de volgende onderdelen:
    1. Gehele paragraaf financiële aspecten uit de raadsinformatiebrief;
    2. Sheet 17 uit de presentatie.
  2. De geheimhouding op te heffen met ingang van 4 juli 2024 (9.00 uur).

11. Vaststelling bestemmingsplan "Kern Eethen en Dussen: diverse locaties"

Het bedrijf ‘Roubos Auto’s’ zit momenteel op meerdere locaties in Dussen, maar verhuist naar één locatie in Eethen. Dit bestemmingsplan zorgt dat de nieuwe bedrijfslocatie de juiste bestemming heeft. Ook maakt dit plan het mogelijk om woningen te bouwen op de achtergebleven bedrijfslocaties. In de plannen is er ruimte om tot 30 woningen bij te bouwen op deze locaties in Dussen.

Besluit

  1. Het besluit hogere grenswaarde wegverkeerslawaai voor de Muilkerk te Dussen, vast te stellen;
  2. Het besluit hogere grenswaarde wegverkeerslawaai voor Dorpsstraat 49a te Dussen, vast te stellen;
  3. De gemeenteraad voor te stellen de “Nota van zienswijzen Kern Eethen en Dussen: diverse locaties” vast te stellen;
  4. De gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan “Kern Eethen en Dussen: diverse locaties” gewijzigd vast te stellen;
  5. De gemeenteraad voor te stellen om Gedeputeerde Staten van Provincie Noord-Brabant te verzoeken te verklaren geen bezwaar te hebben tegen het eerder bekend maken van de vaststelling van het bestemmingsplan;
  6. De gemeenteraad voor te stellen geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.

12. Verklaring van geen bedenkingen voor 6 appartementen in Werkendam

Een initiatiefnemer wil 6 appartementen bouwen op de hoek van de Vissersdijk en de Pompstraat in Werkendam. Voordat er een vergunning kan worden verleend, moet de gemeenteraad daarmee instemmen door een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

Besluit

  1. De gemeenteraad voor te stellen om een (ontwerp) Verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de aanvraag omgevingsvergunning voor het afwijken van het Omgevingsplan Altena voor het realiseren van 6 appartementen op de hoek Vissersdijk – Pompstraat te Werkendam;
  2. De gemeenteraad voor te stellen om een definitieve verklaring van geen bedenkingen (VVGB) af te geven wanneer er geen zienswijzen/bedenkingen worden ingediend tegen het ontwerpbesluit van de omgevingsvergunning.

 

13. Inkoop Plein 3 jeugdhulpregio West-Brabant Oost 2025

Altena gaat samen met de jeugdhulpregio West Brabant Oost (WBO) de onderwijs-zorgvoorziening Plein 3 inkopen. Plein 3 biedt perspectief aan zeer kwetsbare jeugdigen waarvoor geen andere plek beschikbaar is binnen het regulier of speciaal (voortgezet) onderwijs.

Besluit

  1. De structurele inkoop per 1 januari 2025 van een integrale voorziening met een onderwijs-, arbeidsparticipatie- en jeugdhulpprogramma voor zeer kwetsbare jeugdigen (Plein 3) vast te stellen op basis van de evaluatie.
  2. Akkoord te gaan met het toepassen van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande aankondiging.
  3. Akkoord te gaan met het beschrijvend document (bijlage f), op basis waarvan Stichting Koraal wordt uitgenodigd voor deelname aan de inkoopprocedure.
  4. Akkoord te gaan met de totale structurele kosten zoals beschreven in de financiële paragraaf voor de deelnemende gemeenten.
  5. Gemeente Breda aan te wijzen als hoofdinkoper voor de veertien deelnemende gemeenten verdeeld over de twee jeugdhulpregio’s West-Brabant Oost (WBO) en West-Brabant West (WBW).
  6. De inkoop van de voorziening te laten vallen onder het mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit DVO Regio WBO Jeugdhulp 2023-2024.

14. Subsidietender 'Oog voor elkaar' voor het maatschappelijk werk en welzijnswerk naar begrotingspostsubsidie

De manier waarop we subsidie verlenen aan het welzijnswerk verandert. Eerst verliep dat via de subsidietender ‘Oog voor elkaar’. Nu gebeurt dat door een begrotingspostsubsidie. Aan de uitvoering van het welzijnswerk verandert er niets.

Besluit

De uitvoering van het welzijnswerk vanaf 2025  te regelen via een begrotingspostsubsidie.

15. Algemene Ledenvergadering VNG 26 juni 2024

De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt plaats op 26 juni.

Alle gemeenten hebben stemrecht bij de voorstellen van de VNG. De voorstellen gaan dit keer onder meer over afspraken over asiel en migratie en het klimaat.

Besluit

De voorstellen van de VNG tijdens de ALV op 26 juni 2024 te ondersteunen.