Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Uitleg bij de Intake- en Omgevingstafel

U heeft een bouwplan of initiatiefplan waarvoor u niet gelijk een vergunning kunt aanvragen? Dan bereiden we dit plan graag eerst met u voor in een voorbereidingstraject. Samen met u en andere belanghebbenden kijken we wat de mogelijkheden zijn om uw plan te realiseren. De Intake- en Omgevingstafel spelen daarbij een belangrijke rol.

Uitgeschreven tekst filmpje

Onze omgeving maken we samen. De Omgevingswet
De Omgevingswet.
In Nederland hebben we veel regels over onze leefomgeving.
Goede initiatieven komen daardoor vaak lastig van de grond.
Alle regels komen straks samen in 1 nieuwe wet: de Omgevingswet.
1 wet, een nieuw Omgevingsloket en duidelijke procedures.
Dat is voor iedereen van belang.

Door de Omgevingswet weet u snel welke regels gelden in uw omgeving.
Denk aan regels over geluid, bodemkwaliteit, regels over bouwhoogte
of veiligheidseisen...
Deze regels zijn belangrijk voor de kwaliteit van uw omgeving.

Heeft u een idee? Uw aanvraag wordt aan alle regels getoetst.
En binnen de regels is er meer ruimte voor initiatieven. Bijvoorbeeld:
- met uw buren in eigen energieopwekking voorzien
- uw garage ombouwen tot bedrijfsruimte
- van een leeg stuk land een speelveld maken
- de oude watermolen ombouwen tot kanoverhuur en café.

Ook biedt de Omgevingswet meer mogelijkheden voor participatie.
Zo kunt u bijvoorbeeld met de overheid en ontwikkelaars
meedenken over grote bouwprojecten.

Meer weten over de Omgevingswet? Kijk op de website van uw overheid.
Onze omgeving maken we samen. De Omgevingswet.

Stap 1: een contactpersoon voor het hele traject

Aan het begin van het voorbereidingstraject krijgt u een vaste contactpersoon: de casemanager. De casemanager zorgt dat uw initiatiefplan binnen de gemeente met de juiste adviseurs wordt besproken. Dit gebeurt aan de Intake- en Omgevingstafel. Tijdens de Intake- en Omgevingstafel bespreken we uw initiatiefplan met alle relevante adviseurs binnen onze gemeente. Ook externe adviseurs denken met ons mee. Ondertussen houdt de casemanager u op de hoogte van de planning en voortgang. Ook bespreekt de casemanager met u hoe u andere belanghebbenden kunt informeren en betrekken.

Stap 2: de Intaketafel

Adviseurs van de gemeente en de provincie bekijken uw initiatiefplan op hoofdlijnen. Past uw initiatiefplan bijvoorbeeld binnen de bestaande regels? En hoe gevoelig ligt uw initiatiefplan bij de politiek? Aan de Intaketafel onderzoeken we of uw initiatiefplan wenselijk is: in hoeverre draagt uw initiatiefplan bij aan de fysieke, maatschappelijke en/of sociale leefomgeving in onze gemeente? Na afloop van de Intaketafel hoort u van de casemanager of uw initiatiefplan op hoofdlijnen wenselijk is. Zo weet u snel of het zinvol is om uw initiatiefplan verder uit te werken.

De voordelen

Dit zijn de voordelen van het bespreken van uw initiatief aan de Intaketafel:

  • U krijgt al vroeg in het proces inzicht in de wenselijkheid van uw initiatiefplan.
  • U heeft een beter en sneller beeld van alle kaders en regels. Niet alleen van de kaders en regels van de gemeente, maar ook van de provincie en waterschap.
  • U krijgt sneller een reactie op uw ideeën.

Stap 3: de Omgevingstafel

Aan de Omgevingstafel bespreken we in welke vorm uw initiatiefplan uitvoerbaar is. We bespreken adviezen en voorwaarden in een informeel vooroverleg. Alle relevante gesprekspartners zitten bij elkaar aan tafel: adviseurs van de gemeente, het waterschap, de provincie, de veiligheidsregio, stedenbouw en andere betrokkenen. In totaal zijn er 3 fases bij de Omgevingstafel. Soms slaan we een fase over. Of we besteden 2 bijeenkomsten aan 1 fase, dat kan ook. Hieronder vindt u een korte beschrijving per fase.

Fase 1: de mogelijkheden verkennen

Met elkaar beoordelen we of we genoeg informatie hebben over uw initiatiefplan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er nog aanvullende onderzoeken of gegevens nodig zijn om uw initiatiefplan goed te kunnen beoordelen. Na afloop hoort u van de casemanager of er nog extra informatie nodig is voor de beoordeling van uw initiatiefplan.

Fase 2: het globale ontwerp bespreken

Tijdens een volgende Omgevingstafel bespreken we het ontwerp bij uw initiatiefplan. Het doel is om met elkaar te beoordelen of uw initiatiefplan op deze manier uitvoerbaar is. We bespreken welke adviezen en voorwaarden er eventueel zijn. Na afloop hoort u van de casemanager of er nog adviezen en voorwaarden zijn bij uw initiatiefplan. Dat biedt u de kans om uw initiatiefplan verder uit te werken.

Fase 3: het definitief ontwerp controleren

Tijdens deze fase zetten we de laatste puntjes op de i. Het doel van het overleg is om alles goed te controleren, zodat uw initiatiefplan klaar is voor het vergunningstraject.

De voordelen

Dit zijn de voordelen van het bespreken van uw initiatief aan de Omgevingstafel:

  • Alle relevante gesprekspartners in één keer aan tafel. Zo krijgt u in één keer alle kaders en regels mee die gelden voor uw initiatiefplan.
  • We denken met u mee over de beste oplossing voor uw initiatiefplan. We kijken met elkaar hoe we uw initiatiefplan mogelijk kunnen maken.
  • Snelle doorlooptijd. Het eindresultaat is een concept aanvraag, een goede basis om uw formele vergunningsaanvraag in te dienen.

Stap 4: vergunning aanvragen

U besluit zelf om wel of geen vergunning aan te vragen. De formele besluitvorming bij uw initiatiefplan vindt plaats als u een aanvraag heeft ingediend. Voldoet uw initiatiefplan aan alle adviezen en voorwaarden die besproken zijn aan de Omgevingstafel? Dan is de kans heel groot dat u een vergunning krijgt. Tussentijds kunt u overigens altijd besluiten om niet verder te gaan met uw initiatiefplan.