Onroerendezaakbelasting (OZB)
De onroerendezaakbelasting (OZB) is onderdeel van de gemeentebelastingen die u elk jaar betaalt. Er zijn 3 soorten OZB:
- OZB voor eigenaren van woningen;
- OZB voor eigenaren van niet-woningen;
- OZB voor gebruikers van niet-woningen.
Voor woningen wordt alleen de OZB voor eigenaren geheven.
Voor niet-woningen (bijvoorbeeld een bedrijfspand of een stuk grond) betaalt u OZB voor eigenaren en OZB voor gebruikers.
Hoe werkt het?
- Elk jaar stelt het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) de waarde van uw pand vast. Dit noemen we de WOZ-waarde. SVHW bepaalt de WOZ-waarde door uw pand te vergelijken met panden in de omgeving. Het gaat dan om panden waarvan verkoopgegevens bekend zijn.
- Met de WOZ-waarde berekent SVHW hoeveel OZB u moet betalen.
Handig om te weten: de WOZ-waarde staat op uw aanslag
Zo kunt u zien welke WOZ-waarde SVHW gebruikt heeft om de OZB te berekenen. SVHW gaat uit van de situatie op 1 januari van het voorafgaande jaar. U kunt de WOZ-waarde van woningen opzoeken op het openbare WOZ-waardeloket. Voor vragen over de WOZ-waarde, het taxatieverslag en de tarieven kunt u terecht op de website van SVHW. Ga naar 'Mijn SVHW'en log in met uw DigiD.
Twijfelt u aan de juistheid van de WOZ-waarde?
- Check dan uw taxatieverslag.
- Zijn er aanpassingen nodig? Maak dan bezwaar via het digitale bezwaarformulier via Mijn SVHW op de website van SVHW of door SVHW een brief te sturen.
Wilt u meer weten over de WOZ-waarde? Kijk op www.svhw.nl/woz.
Wat zijn de kosten?
De OZB is altijd een percentage van de WOZ-waarde. U kunt de tarieven vinden op de website van de SVHW.
Wat als u de aanslag niet kunt betalen?
Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en geen eigen vermogen? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen voor de gemeentebelastingen. U kunt kwijtschelding aanvragen via de website van SVHW. Het is belangrijk dat u kwijtschelding aanvraagt binnen 3 maanden na de datum op de aanslag.