Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Samen Sterk tegen Dementie

Samen Sterk tegen Dementie: Versterkte Samenwerking tussen GGD en Gemeenten

Dementie raakt ons allemaal. Eén op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Het is een ziekte met een enorme impact, die zich ontwikkelt tot de belangrijkste doodsoorzaak in ons land. De urgentie om gezamenlijk actie te ondernemen is groot. 

Op donderdag 28 maart kwamen bestuurders, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen samen in Altena voor een inspirerend congres. Samen met gedeputeerde Gezondheid van de Provincie Noord-Brabant, Saskia Boelema, en bestuursvoorzitter GGD West-Brabant, Marian Witte, werd kennis gedeeld en werden nieuwe samenwerkingsvormen besproken. 

Het congres in Altena belichtte vele aspecten van dementie: 

• Journalist Gijs Wanders deelde indringende verhalen uit zijn boek ‘Gezichten van Dementie’. 

• Diverse activiteiten lieten deelnemers ‘het beleven en doorleven’ van dementie ervaren. 

• Concrete afspraken werden gemaakt om nu en in de toekomst gezamenlijk aan de slag te gaan. 

Saskia Boelema benadrukte het belang van een gezonde leefomgeving: 
“Een indrukkend verhaal van Gijs Wanders en waardevolle activiteiten. Samen werken we aan gezondheid, perfect passend bij onze ambitie: drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander in 2030.” 

Marian Witte sprak over de kracht van samenwerking: 
“Voorkomen als het kan, beschermen als het moet. Door onze samenwerking versterken we de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten.” 

Shah Sheikkariem, wethouder Gezondheid van gemeente Altena, richt zich op preventie: 
“In Altena streven we naar een ‘blauwe zone’ van gelukkige, gezonde en vitale inwoners. Met focus op gezonde voeding, bewegen, en het tegengaan van eenzaamheid, werken we samen aan een dementievriendelijke gemeenschap.” 

Laten we samen werken aan een toekomst waarin dementie geen levens meer hoeft te ontwrichten. Samen maken we het verschil!