Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Wed, 22 May 2019 06:05:53 +0200 Wed, 22 May 2019 06:05:53 +0200 news-97 Tue, 21 May 2019 12:23:46 +0200 28 mei: raadsvergadering https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/28-mei-raadsvergadering.html Vaststellen profielschets nieuwe burgemeester De gemeenteraad vergadert op dinsdag 28 mei om 19.30 uur met als eerste agendapunt het vaststellen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester.  Commissaris van de Koning Wim van de Donk is aanwezig om de profielschets in ontvangst te nemen. Het profiel is door de gemeenteraad opgesteld samen met  inwoners en verschillende maatschappelijke organisaties.  Het resultaat is duidelijk: Altena zoekt een burgemeester ‘die midden in de gemeenschap staat’.  De volledige profielschets kunt u hier lezen

Energiestrategie 2019-2046

De raad gaat ook in debat over de  Energiestrategie 2019-2046. Deze strategie geeft de koers aan voor hoe Altena CO2-uitstoot kan terugdringen en duurzame energie kan opwekken.

]]>
Gemeenteraad
news-96 Tue, 21 May 2019 09:17:42 +0200 Informatieavond ‘Mijn huis op maat’ https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/informatieavond-mijn-huis-op-maat.html Wilt u tips voor een leven lang veilig én comfortabel wonen? Kom dan naar de informatieavond op woensdag 5 juni in Giessen. Woensdag 5 juni organiseert de gemeente Altena in samenwerking met Trema een informatieavond over ‘Mijn huis op maat’. U krijgt dan van alles te horen over een leven lang veilig én comfortabel wonen. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in restaurant De Jager, Parallelweg 35 in Giessen. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.  Aanmelden is niet nodig. Komt u ook?

Krijg inzicht in mogelijke aanpassingen in uw woning

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om uw woning comfortabel en veilig te maken. Daarbij is er meer mogelijk dan u denkt: van slimme handigheidjes tot meer ingrijpende veranderingen. En dat is nodig, omdat we steeds langer thuis blijven wonen in Nederland.

Tijdens de informatieavond op 5 juni krijgt u een presentatie te zien over welke mogelijkheden u in uw woning heeft. Waar kunt u op letten? En waar kunt u nu al rekening mee houden? Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen. Ook kunt u na afloop allerlei handigheidjes en technische snufjes bekijken.

Mijn huis op maat

Om een gratis advies op maat te geven, zijn er in de gemeente Altena vrijwillige woonadviseurs. U kunt hen vragen om langs te komen voor een huisbezoek. Samen loopt u door uw woning en krijgt u een persoonlijk woonadvies met daarin de verbeterpunten van uw woning. Het woonadvies geeft ook een indicatie van de kosten. U kunt daarna zelf aan de slag gaan of er een professional bij halen. Die keus is aan u.

]]>
Homepage publicatie
news-95 Mon, 20 May 2019 16:43:26 +0200 Energie voor en door Altena https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/energie-voor-en-door-altena.html Altena kent veel groene inwoners, ondernemers en instellingen. Zoals de lokale energiecoöperatie Altena Nieuwe Energie. Het ene na het andere duurzame initiatief plopt uit de Altenase klei. De gemeente is blij met deze initiatieven. Wethouder duurzaamheid Roland van Vugt:

We kunnen het niet alleen. De overgang naar een duurzamere samenleving moeten we met z’n allen maken.

Altena Nieuwe Energie – voorheen bekend als DEcAB - is zo’n initiatief. Vrijwilligers uit de gemeente hebben zich verenigd in een coöperatie om duurzame energie op te wekken. Winst maken ze niet, alles gaat naar lokale duurzaamheidsprojecten. Voorzitter Cees de Bas: "In Altena betalen we met alle huishoudens zo’n € 40 miljoen aan energie. Geld dat grotendeels naar buitenlandse bedrijven gaat. Dat kan anders. We kunnen onze eigen energie opwekken en daarmee weer nieuwe duurzame initiatieven opzetten."

Energie van de Boer

Een van de initiatieven van Altena Energie is Energie van de Boer. Een gezamenlijk zonnedak voor mensen die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen. Ook op ’t Rondeel in Woudrichem zijn plannen voor een gezamenlijk zonnedak. 

Grote zonnepanelenactie

Het volgende iniatief zit eraan te komen: Vanaf juni organiseert Altena Nieuwe Energie een zonnepanelenactie voor inwoners van Altena. Secretaris Ienze Koekkoek: “Door mensen bij elkaar te brengen kunnen we slim inkopen en wat doen aan de prijs. Het plaatsen gebeurt door lokale installateurs. We gaan ervoor zorgen dat de deelnemers er zo min mogelijk omkijken naar hebben."

 

]]>
Test hier je nieuws
news-94 Mon, 20 May 2019 14:56:44 +0200 Meer nieuws van vandaag (testje Karly en Dick) https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/meer-nieuws-van-vandaag-testje-karly-en-dick.html Je moet altijd eerst een mooie teaser typen. Your news here.

]]>
Test hier je nieuws
news-89 Tue, 14 May 2019 14:50:00 +0200 OnS Altena https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/ons-altena.html Ondersteuning nodig? Samen bekijken we waar u precies behoefte aan heeft! OnS Altena, dat is de naam die gemeente Altena vanaf nu gebruikt om u de weg te wijzen naar onze consulenten, werkzaam bij Jeugdhulp, Werk en Inkomen, Voorzieningen en Ondersteuning.

Bel of mail OnS Altena
T: 0183 – 51 60 60
E: ons@gemeentealtena.nl

Belt u OnS Altena, dan krijgt u een consulent aan de telefoon. Deze consulent is het eerste aanspreekpunt en geeft u informatie, advies of helpt u met uw aanvraag.

Zo nodig schakelt de consulent een collega in, die in uw wijk werkt en u verder begeleidt.

We proberen onze ondersteuning zo persoonlijk mogelijk te maken. Ieder mens is tenslotte anders. Samen bekijken we alle mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u weer op eigen kracht verder kunt.

Voor meer informatie kijk op www.gemeentealtena.nl/onsaltena.

]]>
Homepage publicatie
news-92 Tue, 14 May 2019 14:43:08 +0200 Dat verdient meer dan een bloemetje..... https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/dat-verdient-meer-dan-een-bloemetje.html Kent u iemand die wel een lintje verdient? Vrijdag 26 april ontvingen 12 inwoners uit onze gemeente een Koninklijke Onderscheiding. Misschien kent u ook wel een vrijwilliger die bijzonder werk doet voor de samenleving? Denk aan een vrijwilliger die zich al 20 jaar voor de ouderen in de wijk inzet. Of de vrijwilliger die een aantal uren per week onderhoud doet op de vereniging. Die vrijwilliger zou u wel eens in het zonnetje willen zetten. Niet alleen met een bloemetje, misschien zelfs met een lintje!

U kunt iemand voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding

Ook in de gemeente Altena vindt er volgend jaar een lintjesregen plaats: op vrijdagochtend 24 april 2020. Kent u iemand in uw omgeving die al lange tijd vrijwilligerswerk doet? Dan kunt u hem of haar voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding.

U kunt contact met ons opnemen als u iemand wilt voordragen

U kunt dan bellen met Wieneke Scholtens, 0183 - 51 62 02 of met Janny Abbenhuis, 0183 – 51 62 13 of een mail sturen naar bestuurssecretariaat@gemeentealtena.nl. Zij kunnen aangeven of het vrijwilligerswerk in aanmerking komt voor een Koninklijke Onderscheiding. Zij kunnen u ook alles vertellen over het aanvragen van een Koninklijke Onderscheiding. Er gelden namelijk verschillende voorwaarden bij de aanvraag. Die voorwaarden leest u hieronder.

U kunt uw aanvraag opsturen voor 1 juli 2019

De deadline voor de lintjesregen voor de lintjesregen in 2020 is 1 juli 2019. Meer informatie in het aanvraagformulier vindt u op www.lintjes.nl.

Wanneer kan een vrijwilliger een Koninklijke Onderscheiding krijgen?

 • De vrijwilliger woont in de gemeente Altena.
 • De vrijwilliger heeft minimaal  15 jaar aaneengesloten vrijwilligerswerk gedaan. Het mag vrijwilligerswerk zijn bij verschillende organisaties.
 • Het gaat om vrijwilligerswerk dat structureel is (niet vrijblijvend). Het vrijwilligerswerk kost minimaal 6 uur per week.
 • De vrijwilliger doet nu nog steeds vrijwilligerswerk of is er korter dan een jaar geleden mee gestopt.
 • Het kan gaan om vrijwilligerswerk in ons gebied, maar ook om vrijwilligerswerk op provinciaal of (inter)nationaal niveau.
 • De vrijwilliger heeft geen vergoeding voor het vrijwilligerswerk gekregen.
 • De vrijwilliger is van onbesproken gedrag.

Kijk voor meer informatie op Koninklijke Onderscheidingen

 

 

]]>
Homepage publicatie
news-91 Tue, 14 May 2019 14:39:42 +0200 Gemeentehuis en milieustations gesloten https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gemeentehuis-en-milieustations-gesloten.html Rond Hemelvaartsdag en Pinksteren Gemeentehuis gesloten

Het gemeentehuis is gesloten op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag), vrijdag 31 mei en  maandag 10 juni (tweede Pinksterdag).

Milieustations gesloten

De milieustations zijn gesloten op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 10 juni (tweede Pinksterdag).

]]>
Homepage publicatie
news-87 Tue, 07 May 2019 22:26:00 +0200 Voorlopige resultaten enquête over nieuwe burgemeester https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/voorlopige-resultaten-enquete-over-nieuwe-burgemeester.html De resultaten van de enquête maken straks deel uit van de profielschets. Van 5 tot en met 24 april konden inwoners van Altena een enquête invullen over de nieuwe burgemeester.

Uit een lijst van eigenschappen konden zij aangeven wat zij de belangrijkste vinden. 548 inwoners vulden de vragenlijst in.  Veel  inwoners geven aan het vooral belangrijk te vinden dat de nieuwe burgemeester  ’tussen de mensen staat’ en  ‘zich kan inleven in de cultuur en waarden van Altena en zich betrokken voelt bij de streek’.

De resultaten van de enquête maken straks deel uit van de profielschets. Dat geldt ook voor de uitkomsten van de gesprekken die  raadsleden voerden met inwoners en vertegenwoordigers van verschillende organisaties. En voor de adviezen van de jongerenraad Going4Altena en politie, brandweer en Openbaar Ministerie. In de raadsvergadering van 28 mei bespreekt de raad de profielschets en stelt deze vast. Daarna volgt de selectieprocedure.

De volledige enquêteresultaten vindt u hier. (Lees voor)

]]>
Gemeenteraad Homepage publicatie
news-82 Tue, 30 Apr 2019 13:44:41 +0200 Plastic en drankenkartons: zak in plaats van bak https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/plastic-en-drankenkartons-zak-in-plaats-van-bak.html Vanaf 1 mei geen plastic afval meer naar milieuparkjes. We halen het plastic natuurlijk nog steeds huis aan huis op. Woont u in de voormalige gemeente Werkendam? Dan kon u tot nu toe uw plastic verpakkingsafval en drankenkartons ook naar het milieuparkje in uw dorp brengen. Vanaf 1 mei kan dat niet meer. We halen het plastic natuurlijk nog steeds huis aan huis op.

Hang uw plastic aan de haakjes..

De gemeente heeft besloten de wijkparkjes voor plastic afval te sluiten omdat plastic al huis aan huis wordt opgehaald. Ook zorgt de inzameling van plastic in de wijkparkjes voor overlast. Vaak hangen zakken naast de container in plaats van erin. Ten slotte maken we het inzamelen van plastic zo voor de hele gemeente gelijk. In de voormalige gemeenten Aalburg en Woudrichem kon plastic afval alleen maar huis aan huis aangeboden worden. 

..maar niet te vroeg!

Het is voor buurtbewoners erg vervelend als u plastic afval te vroeg aan straat hangt. Hang uw plastic daarom op z’n vroegst de avond voor de ophaaldag aan straat.

In deze wijkparkjes stopt de inzameling van plastic en drankenkartons per 1 mei:

 • Hank, Jachtsloot/Kerkstraat
 • Dussen, Vrijheidsplein
 • Nieuwendijk, Rijksweg
 • Nieuwe Es, Sleeuwijk
 • Werkendam, Raadhuislaan
 • Werkendam, Lijnbaan
 • Werkendam, Sigmondstraat
]]>
Homepage publicatie
news-80 Mon, 29 Apr 2019 17:02:41 +0200 Werkendam: Herstraatwerkzaamheden Zandweide https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/werkendam-herstraatwerkzaamheden-zandweide.html Werkzaamheden duren tot 7 juni, afhankelijk van het weer Deze week zijn we gestart met het herstraten van de Zandweide in Werkendam. We verwachten dat de werkzaamheden ongeveer 6 weken duren, afhankelijk van het weer.

Weg afgesloten

Tijdens de werkzaamheden is de Zandweide afgesloten voor verkeer.

Bereikbaarheid  

Woningen en bedrijven zijn minder bereikbaar. Vanaf het plein aan de Wittingsweer 40, ligt er een rubberen platenbaan richting het einde van de Zandwei (door het parkje). Hierdoor is het mogelijk om vanuit twee kanten de Zandwei in te rijden bij noodgevallen.

Neem gerust contact op als u nog vragen heeft


Stel uw vragen aan de uitvoerder van de aannemer, de heer Martijn van Laar via 06-2553643, mail mvanlaar@pdevisser.nl of aan de heer Anton de Witt van de gemeente Altena via 0183-516731, mail a.dewitt@gemeentealtena.nl.

 

]]>
Werkzaamheden
news-77 Wed, 24 Apr 2019 14:12:07 +0200 Sleeuwijk: Afsluiting Esdoornlaan https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/sleeuwijk-afsluiting-esdoornlaan.html Tot half juni werken we aan het opnieuw bestraten en inrichten van de laan. Vanaf maandag 29 april is de Esdoornlaan afgesloten tussen de Notenlaan en de Kastanjelaan. Tot half juni werken we daar aan het opnieuw bestraten en inrichten van de laan. Doorgaand verkeer leiden we met borden om.

Met de werkzaamheden ronden we de herinrichting van dit gebied af

De afgelopen jaren heeft het oude winkelcentrum plaatsgemaakt voor de Brede School, is er een kleinschalig zorgcomplex en zijn er meerdere  woningen gebouwd.

Neem gerust contact op als u nog vragen heeft

Stel uw vragen aan dhr. Mudde.  U bereikt hem op 0183 – 51 67 29 of via c.mudde@gemeentealtena.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-75 Tue, 23 Apr 2019 16:12:30 +0200 Almkerk: aanleg leiding onder De Alm https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/almkerk-aanleg-leiding-onder-de-alm.html Het Almpad is dicht tijdens het werk voor de aanleg van een leiding onder De Alm. De Emmikhovenseweg is afgesloten van 13 tot en met vrijdag 17 mei. Ter hoogte van verzorgingshuis Altenahove legt het Waterschap Rivierenland in samenwerking met de gemeente een nieuwe leiding onder De Alm. Deze leiding verbindt het water achter Altenahove met de watergang aan de Emmikhovenseweg. Het werk duurt ongeveer 4 weken. De voorbereidingen hiervoor starten eind april.

Door deze maatregel wordt bij hevige regenval het water ook afgevoerd naar het zuiden. Dit vermindert de wateroverlast in Almkerk.

Almpad dicht en Emmikhovenseweg afgesloten

Tijdens de werkzaamheden kunt u niet over het Almpad wandelen. De Emmikhovenseweg wordt van 13 mei tot en met 17 mei afgesloten. Auto’s, fietsers en vrachtverkeer worden omgeleid via de Midgraaf. Een omleidingsroute is aangegeven.

Heeft u vragen over de werkzaamheden?

Neem dan contact op met Waterschap Rivierenland, Cees Quint, via 0344 – 64 92 97.

]]>
Werkzaamheden
news-74 Tue, 23 Apr 2019 14:10:13 +0200 Werkendam: Borcharenweg Werkendam 4 weken dicht https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/werkendam-borcharenweg-werkendam-4-weken-dicht.html Vanaf maandag 13 mei Vanaf maandag 13 mei is de Borcharenweg ongeveer 4 weken dicht. Het Waterschap voert er een grote maatregel uit tegen wateroverlast.

Omrijden via Dijkgraaf den Dekkerweg

Tijdens de afsluiting kunt u omrijden via de Dijkgraaf Den Dekkerweg en de Bandijk. Om sluipverkeer tegen te gaan kan omrijden niet via de Schans. Woningen, winkels en bedrijven aan de Schans blijven bereikbaar. Met de hulpdiensten zijn afspraken gemaakt.

Begraafplaats bereikbaar

De begraafplaats aan de Borcharenweg blijft bereikbaar via de dorpskant.

Fietsers en voetgangers kunnen wel langs de Borcharenweg

Lopend of met de fiets langs de Borcharenweg? Dat kan gewoon tijdens de werkzaamheden. We leggen platen neer waar fietsers overheen kunnen. Ook kunnen fietsers en voetgangers over de Schans tijdens de afsluiting.

Andere busroute

Arriva rijdt tijdens de afsluiting een iets andere dienstregeling en route. De bussen rijden via Dijkgraaf den Dekkerweg-Bandijk-Plein-Sigmondstraat-Van Randwijklaan-Bandijk-Dijkgraaf den Dekkerweg.  Lijn 120 gaat via de haltes Plein, Sigmondstraat en Laan van Welgelegen.

Overlast

Wij begrijpen dat de afsluiting vervelend is. Niemand zit te wachten op omrijden. Samen met het Waterschap kijken wij of het werk sneller kan. 

Wateroverlast tegengaan

De duiker onder de weg zorgt ervoor dat bij hevige regenval water sneller weg kan uit de kern Werkendam. Dat is ook de reden dat het Waterschap deze maatregel nu uitvoert en niet in de zomervakantie.  Zo verkleinen we de kans op wateroverlast bij hevige buien in de zomer.

Neem gerust contact op als u vragen heeft

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de afsluiting. Stel uw vragen aan het Waterschap, Abdul Farahi via 0344 – 64 92 76 of a.farahi@wsrl.nl  of de gemeente: Coen Prenger via telefoonnummer 0183 – 51 6734 of c.prenger@gemeentealtena.nl, Arne Schouten via telefoonnummer 0183 – 51 67 64 of a.schouten@gemeentealtena.nl

]]>
Werkzaamheden
news-55 Tue, 26 Mar 2019 16:23:26 +0100 Verbreding A27 tussen Houten – Hooipolder https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/verbreding-a27-tussen-houten-hooipolder.html De overeenkomsten voor het verleggen van kabels en leidingen langs de A27 zijn ondertekend. Dat betekent dat de netbeheerders kunnen starten met hun werkzaamheden. De verleggingen zijn nodig als  voorbereiding op de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. De eerste verleggingen vinden dit jaar al plaats.

Hinder beperken

De werkzaamheden van de diverse netbeheerders kunnen zo efficiënt mogelijk ingericht en gecombineerd worden, zodat omwonenden en bedrijven minder overlast ervaren. Per keer kun je immers één enkele nieuwe kabel verleggen, maar ook meerdere kabels en leidingen tegelijkertijd. Zo hoeft er bijvoorbeeld maar één keer een sleuf gemaakt te worden voor kabels en leidingen, of maar één keer een weg opengebroken te worden. Dat levert niet alleen een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in de omgeving op. Het levert ook aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen op.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de wegverbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder op:  www.rijkswaterstaat.nl/a27houtenhooipolder.

 

 

]]>
Werkzaamheden
news-45 Mon, 04 Mar 2019 16:16:03 +0100 Babyloniënbroek: afsluiting Hillsestraat-Broeksestraat https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/babylonienbroek-afsluiting-hillsestraat-broeksestraat.html Brabant Water is gestart met onderhoudswerkzaamheden in een gedeelte van de Hillsestraat-Broeksestraat in Babyloniënbroek. Mabib start in hetzelfde traject met de aanleg van glasvezel. De werkzaamheden duren tot ongeveer eind juni.

Afsluiting voor doorgaand verkeer     

Tijdens de werkzaamheden is de weg afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Hillsesteeg en de Mostaardweg.                   

Tijdelijke verkeersmaatregelen

De omleidingsroute wordt aangegeven via borden.

Informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de heer Leenhouts van Brabant Water, hij is te bereiken via 06-51444134.

 

]]>
Werkzaamheden
news-35 Mon, 25 Feb 2019 13:50:22 +0100 Hank: Afsluiting Julianastraat https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hank-afsluiting-julianastraat.html Vanaf 11 maart is de Julianastraat in Hank afgesloten voor doorgaand verkeer. Tot begin juli werken we daar aan het vervangen van de riolering en de bestrating.

Verkeer van en naar de Buitendijk en Kerkstraat leiden we met borden om.

De werkzaamheden verminderen de kans op wateroverlast

De werkzaamheden zijn onderdeel van een pakket maatregelen om de kans op wateroverlast in dit gedeelte van Hank te verminderen.

Neem gerust contact op als u nog vragen heeft

Stel uw vragen aan de heer Mudde.  U kunt hem bereiken hem op 0183 – 51 67 29 of via c.mudde@gemeenteAltena.nl

]]>
Werkzaamheden
news-27 Thu, 24 Jan 2019 09:07:04 +0100 Nieuws testje https://gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/nieuws-testje.html Dit is een testje. Als het goed is staat deze niet op de homepage of in het nieuwsoverzicht.

]]>
Test hier je nieuws