Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Trouwen of partnerschap registreren

Heeft u trouwplannen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? De gemeente Altena is u graag van dienst om er een onvergetelijke dag van te maken. Hieronder leest u wat voor u van belang is bij de voorbereiding.

Wilt u trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap? Op de website van de Rijksoverheid staat het verschil uitgelegd.

Wanneer, hoe laat en waar?

Om te beginnen kiest u een datum, tijd en locatie. Dit spreekt u eerst af met de eigenaar van de trouwlocatie. Wilt u trouwen in het gemeentehuis in Almkerk? Neem dan even telefonisch contact met ons op via 0183 - 51 61 00. Kiest u een eigen locatie? Vaak kan dat ook, maar er gelden wel bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden? Dat leest u onder ‘Kan ik op een andere locatie in de gemeente Altena trouwen?’.

Welke trouwambtenaar?

Bekijk ook wie u wilt vragen als trouwambtenaar. Wat de mogelijkheden zijn, leest u onder ‘Welke trouwambtenaren zijn er in de gemeente Altena?’ en ‘Mag ik een andere trouwambtenaar kiezen?’.

Uw getuigen

U kunt tussen de 2 en 4 personen vragen als getuige. Het moeten er minstens 2 zijn. Zorg voor een scan of foto van het legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) van de getuigen. Die heeft u nodig tijdens het doen van de melding.

Melding doen van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap

Met de gegevens die u verzameld heeft, kunt u uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap melden. U kunt de melding maximaal een jaar voor de geplande datum doen. Uw melding moet uiterlijk 14 dagen voor deze datum gedaan zijn.

Let op: zowel u als uw aanstaande partner moeten het formulier invullen. U vult dus 2 formulieren in. U heeft elk een eigen DigiD nodig.

Doe de melding

Wat kost trouwen of partnerschap registreren in Altena?

Trouwen in het gemeentehuis€ 379,00
Trouwen in het gemeentehuis op maandag en dinsdag tussen 09:00 en 09.30 uurgratis*
Trouwen op een andere locatie€ 447,00**
Trouwen op zon- en feestdagen€ 953,00
Trouwen op werkdagen, vóór 09:00 uur of na 22:00 uur€ 953,00
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk in het gemeentehuis, zonder ceremonie€ 171,00
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk in het gemeentehuis, met ceremonie€ 379,00
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk op een andere locatie€ 447,00**
Het aanwijzen van een éénmalige trouwlocatie€ 85,00
Het benoemen van een ambtenaar burgerlijke stand voor één dag€ 65,00
Trouwboekje€ 31,70

 * Een gratis huwelijksceremonie is kort en eenvoudig. De trouwambtenaar heet u welkom, leest de trouwakte voor, die u vervolgens ondertekent. Daarna kunt u ringen uitwisselen en is de ceremonie afgelopen.

** Houd er rekening mee dat de eigenaar van de locatie ook nog kosten bij u in rekening kan brengen.