Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Wed, 03 Jul 2024 04:30:42 +0200 Wed, 03 Jul 2024 04:30:42 +0200 news-1733 Tue, 02 Jul 2024 09:47:24 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-2 De raad gaat met zomerreces

Dinsdag 2 juli was de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Daarin hebben de raadsfracties onder meer hun mening gegeven over de Kadernota. Het college kan daarom de komende periode de Begroting 2025 opstellen. Deze verschijnt in het najaar. 

U kunt de vergadering van 2 juli terugkijken via www.altena.raadsinformatie.nl (klik in de kalender op 2 juli: Raadsvergadering).

Hoe kan ik in gesprek met de raad? Binnen 2 minuten weet je meer

Hoe en wanneer kunt u als inwoner met de raad in gesprek? Hoe werkt de raad precies? Wat is het verschil tussen een Altenaronde en een Altenatafel? Op al deze vragen krijgt u door dit filmpje in korte tijd antwoord. Scan de QR-code en bekijk het filmpje. 

praat met de raad

Verder op de agenda na het zomerreces

•    3 september: Inloop
•    3 september: Altenaronde
•    10 september: Altenatafel
•    24 september: Raadsvergadering

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via: 
•    telefoon: 0183 – 51 60 30 
•    WhatsApp: 06 – 22 15 60 88 
•    mail: griffie@gemeentealtena.nl
 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht Gemeenteraad
news-1732 Tue, 02 Jul 2024 09:39:49 +0200 Maak kennis met Henri Boevé (AltenaLokaal) https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maak-kennis-met-henri-boeve-altenalokaal Raadslid Henri van Boevé (AltenaLokaal) stelt zich graag aan u voor. U kunt het filmpje hier bekijken.

]]>
Gemeenteraad
news-1731 Mon, 01 Jul 2024 11:07:30 +0200 Aannemer geselecteerd voor de bouw van Hart van Almkerk https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/aannemer-geselecteerd-voor-de-bouw-van-hart-van-almkerk De voorbereiding voor het Hart van Almkerk zijn in volle gang. Het ontwerp van het gebouw en de buitenruimte zijn gepresenteerd. Inmiddels is het Verlaat gesloopt. Ook is er begonnen aan het verplaatsen van Geldmaat en het aanpassen van het busstation.

We hebben een aannemer geselecteerd voor de bouw van het Hart van Almkerk. Na een lange voorbereiding en een Europese aanbestedingsprocedure is aannemingsbedrijf Tankens uit Andel gekozen. Uit een voorinschrijving van 20 aannemers zijn door de notaris 5 partijen geselecteerd. Uiteindelijk hebben 3 partijen ingeschreven, waarvan Tankens is gekozen.

Wanneer de bouw exact start, is nog niet bekend. We onderzoeken nog enkele aanpassingen die in de tekeningen moeten worden verwerkt. We verwachten in het najaar meer duidelijkheid te hebben.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1730 Mon, 01 Jul 2024 11:00:48 +0200 Sleeuwijk: Hervatting herstraten fietspad Rijksstraatweg https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-hervatting-herstraten-fietspad-rijksstraatweg H. van Hemert Grondwerk & Bestrating gaat de uitvoering van het herstraten van het fietspad langs de Rijksstraatweg in Sleeuwijk hervatten. Door de vele graafactiviteiten in het fietspad is er veel slijtage aan het tegelwerk ontstaan. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de oude tegelbestrating en het herstellen van de afwatering.

De werkzaamheden starten 11 juli en worden eind augustus 2024 afgerond. Dit is afhankelijk van het weer.

Tijdens de werkzaamheden zijn percelen soms kortstondig niet bereikbaar, wij verzoeken u om op deze momenten een parkeerplaats buiten de werkzaamheden te zoeken. Gebruikers van het fietspad worden langs de werkzaamheden geleid.

Vragen?

Stel ze gerust aan de heer Teus Zaal via t.zaal@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 - 51 61 82

]]>
Werkzaamheden
news-1729 Mon, 01 Jul 2024 10:58:21 +0200 Babyloniënbroek – Eethen: Werkzaamheden Oude Weidesteeg https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/babylonienbroek-eethen-werkzaamheden-oude-weidesteeg-1 Maandag 15 juli start aannemer Van der Plas Civiel BV met de laatste fase van de werkzaamheden aan de Oude Weidesteeg.

De werkzaamheden bevatten het aanbrengen van gele coating op de kruisingsvlakken en rode coating op de fietsstraat en stroken.

De werkzaamheden starten 15 juli en zijn gereed op 26 juli 2024.

Bereikbaarheid

Tijdens de werkzaamheden is doorgaand verkeer niet mogelijk wordt deze omgeleid.

Vragen?

Stel ze gerust aan de heer Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 61 00

]]>
Werkzaamheden
news-1727 Wed, 26 Jun 2024 10:58:58 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-1 Terugblik cursus Politiek Actief

In de maanden mei en juni heeft de gemeente Altena een cursus Politiek Actief georganiseerd. In de cursus hebben de deelnemers een inkijkje gekregen in het bestuurlijke landschap van Altena en wat het inhoud om raadslid te zijn. Daarnaast zijn er speeddates geweest met onze raadsleden en hebben de deelnemers een debatcursus gevolgd. Alle deelnemers hebben een certificaat van deelname ontvangen.

Na deze geslaagde editie en de positieve reacties daarop zijn we van plan om de cursus opnieuw te organiseren in 2025. Lijkt het u leuk om meer inzicht te krijgen in het politieke landschap of heeft u misschien wel de ambitie om politiek actief te worden? Meldt u dan alvast aan via griffie@gemeentealtena.nl. Ook als u vragen heeft!

2 juli: Raadsvergadering (besluitvorming over de Kadernota)

Dinsdag 2 juli is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis in Almkerk. Om 16.00 uur opent burgemeester Egbert Lichtenberg de vergadering.

Tijdens deze vergadering staan de Jaarrekening 2023, de Eerste Bestuursrapportage 2024 en de Kadernota 2025 centraal. Fracties hebben de gelegenheid om aan de hand van algemene beschouwingen hierop te reflecteren. Aansluitend is er een debat over ‘amendementen’ (voorgestelde wijzigingen) en moties die fracties over specifieke onderwerpen willen indienen.

De behandeling van de Kadernota is een belangrijk moment. Hiermee geeft de gemeenteraad aan welk beleid hij belangrijk vindt en welke plannen, wensen en ambities de raad heeft voor de komende periode. De Kadernota geeft daarmee de kaders voor de nog op te stellen begroting voor 2025.

Live volgen en/of terugkijken?

U kunt de vergadering fysiek bijwonen in het gemeentehuis in Almkerk of u kunt de vergadering live volgen via de livestream: altena.raadsinformatie.nl/live. De raadsvergaderingen zijn ook rechtstreeks te zien op Altena TV. Kijkt u liever op een later moment terug? Dat kan via altena.raadsinformatie.nl.  

Verder op de agenda na het zomerreces

  • 3 september:    Inloop
  • 3 september:    Altenaronde
  • 10 september:  Altenatafel
  • 24 september: Raadsvergadering

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via:

  • telefoon:            0183 – 51 60 30
  • WhatsApp:        06 – 22 15 60 88
  • mail:                  griffie@gemeentealtena.nl

 

]]>
Gemeenteraad
news-1726 Wed, 26 Jun 2024 10:56:48 +0200 Vergadering Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vergadering-brede-adviesraad-sociaal-domein-altena Woensdag 3 juli om 19.30 uur vergadert de Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena (BASDA). Dit is bij Camping De Speeltol, Tol 2 in Drongelen.

Op de agenda van de BASDA staat onder andere:

  • Kandidaatstelling nieuw lid BASDA;
  • Verslag en actielijst BASDA-vergadering d.d. 03-06-2024;
  • Ingekomen/verzonden stukken en mededelingen;
  • Organisatie werksessie omtrent Toekomstvisie / Stelselherziening Sociaal Domein;
  • Voorbereiding gesprek van werkgroep met wethouder over plan van aanpak thuiswonenden met dementie (n.a.v. advies BASDA);
  • Terugkoppeling vanuit de werkgroepen (Opgroeien en Opvoeden, Inclusie,   Bestaanszekerheid, Wonen en vervoer);
  • Strategisch accommodatiebeleid (stand van zaken; mondelinge toelichting)

Vergadering bijwonen als toehoorder?

Dat kan! U bent van harte welkom om de vergadering van de Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena als toehoorder bij te wonen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Hella de Ridder via h.deridder@gemeentealtena.nl.

Meer informatie over de Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena?

Kijk dan op www.basda.nl.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1724 Wed, 26 Jun 2024 10:21:41 +0200 Bomen kappen https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bomen-kappen De komende tijd worden bomen gekapt op de volgende adressen. De reden waarom dit gebeurt staat erbij vermeld.

 

Kern Straat Boom Reden
Almkerk Sportlaan Meedere Essen Essentaksterfte
Andel Duizendmorgen Meedere Walnootbomen Afgestorven
Dussen Middeltje Els Afgestorven
Dussen Provinciale weg Kers Afgestorven
Genderen Hoofdstraat Esdoorn en Es Afgestorven
Giessen Parallelweg Meedere Essen Essentaksterfte
Giessen Burgstraat Honingboom Afgestorven
Hank Margrietstraat Zwarte Els Aangetast door wilgenhoutrups
Hank Pastoor Lipsplantsoen Hartbladige els Aangetast door wilgenhoutrups
Nieuwendijk Rijksweg Appel Afgestorven
Rijswijk Koekoek Witte paardenkastanje Kastanjebloedingsziekte
Sleeuwijk Transvaal Zwarte els Afgestorven
Sleeuwijk Herman de Ruiterweg Meedere Elzen Aangetast door wilgenhoutrups
Veen Groeneweg Meedere Elzen Afgestorven
Veen Burgemeester van Dijkstraat Krenteboompjes Wortelrot
Werkendam Havenstraat Iep Iepziekte
Werkendam Dijkgraaf van Dekkerweg Haagbeuk Afgestorven
Werkendam Borcharenweg Meerdere Pluimiepen Iepziekte
Werkendam Draepkilweg Es Essentaksterfte
Werkendam Akkerwinde Schietwilg Kandelaberen
Werkendam Akkerwinde Schijncipres Op erfgrens
Werkendam Laan van Welgelegen Esdoorn  Afgestorven
Werkendam Pijlstaartpad Appel Afgestorven
Werkendam Eemsteijn Iep Iepziekte
Werkendam Koelemaaier Zwarte Els Aangetast door wilgenhoutrups
Werkendam Sportlaan Iep Iepziekte
Wijk en Aalburg Bosseweg Meerdere Essen Essentaksterfte
Wijk en Aalburg Klaverplak Meedere Essen Essentaksterfte
Woudrichem Benjaminslaan Es Essentaksterfte
Woudrichem Ruigenhoekweg Iep Afgestorven
Woudrichem Benjaminslaan Esdoorn Afgestorven
]]>
Nieuwsoverzicht
news-1723 Wed, 26 Jun 2024 10:15:28 +0200 Almkerk: werkzaamheden voorbereiding ‘Hart van Almkerk’ https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-werkzaamheden-voorbereiding-hart-van-almkerk De werkzaamheden als voorbereiding op de bouw van de nieuwe multifunctionele accommodatie “Hart van Almkerk”  rondom het voormalige Verlaat in Almkerk zijn volop bezig.

Geldmaat (pinautomaat) tijdelijk buiten werking

Tot en met 30 juni is de Geldmaat (Verlaat 1) niet beschikbaar. U kunt gebruik maken van de pinautomaat in de Albert Heijn, Voorstraat 2a in Almkerk. Vanaf 1 juli is de Geldmaat klaar voor gebruik op de nieuwe locatie, bij de huidige bushalte aan de zijde van Altenahove.

Bushalte buurtbussen wordt verplaatst

De bushalte voor de buurtbussen is inmiddels definitief verplaatst naar het middeneiland tussen de twee bestaande bushaltes.

Parkeren tijdens de werkzaamheden

De tijdelijke parkeerplaatsen rondom Altenahove zijn aangelegd. Deze blijven beschikbaar zolang de werkzaamheden duren.

Uiterlijk vrijdag 26 juli zijn de tijdelijke parkeerplaatsen en de blijvende parkeerplaatsen voor het pand van Altenahove gereed voor gebruik. Tot die tijd kunt u gebruikmaken van de huidige parkeerplaatsen.

Meer informatie

Meer informatie en een plattegrond met de nieuwe locaties van de parkeerplaatsen, geldautomaat en de bushalte vindt u op onze website of scan de QR-code:

qr code

Vragen?

Neem dan contact op met de projectleider via a.mekes@atabcivieletechniek.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-1722 Wed, 26 Jun 2024 10:10:52 +0200 Natuurvriendelijk oevers maaien https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/natuurvriendelijk-oevers-maaien Naast gazons en bermen maait de gemeente ook oevers. Dit doen we natuurvriendelijk. Dat wil zeggen dat we bij vijvers en waterpartijen stukken groen laten staan om broed- en schuilgelegenheid te bieden voor dieren. Ook draagt het bij aan sterke oevers en een betere waterkwaliteit.

Wat merkt u?

  • Na het maaien van oevers blijft het maaisel een paar dagen liggen. Zo kunnen insecten een veilig heenkomen zoeken en kunnen bloemzaden uit het maaisel vallen. Er kan dus wat maaisel op een voetpad of de rijbaan liggen. Uiterlijk 5 dagen na het maaien, maar niet eerder dan 48 uur, halen we dit weg.
  • Oevers zullen niet zo strak gemaaid zijn als u misschien gewend bent. We maaien stukken niet en minder vaak.

Door anders te maaien geven bieden we insecten, vogels en zoogdieren een fijne leefplek. En is er ruimte voor bloemen en kruiden. We houden rekening met recreatie, vissen en veiligheid.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1709 Thu, 20 Jun 2024 13:37:00 +0200 Doe mee aan het NK Tegelwippen 2024! https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/doe-mee-aan-het-nk-tegelwippen-2024 De temperatuur neemt weer toe, dus we kunnen weer vollop genieten van de tuin of het balkon.

Maak het gezellig met bloemen die vlinders en bijen aantrekken. En een groene tuin is lekker koel in de zomer. Rommelig? Ook een groene tuin kan netjes en opgeruimd zijn.

Tegels eruit, groen erin

Een groene tuin begint met minder tegels. Daarom doet Altena ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen. Met andere gemeenten in Nederland gaan we de strijd aan: welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt die door groen?

Geef uw gewipte tegels door op nk-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Altena.

Tegels hergebruiken

Wat te doen met de gewipte tegels? Hergebruik ze als bankje of tafeltje in de tuin. Of maak er een insectenhotel mee. Kijk voor tips over het wippen van tegels en vergroenen op nk-tegelwippen.nl

Toch liever die tegels helemaal kwijt? Op vertoon van de bevestigingse-mail van het NK Tegelwippen kunt u ze tot eind oktober gratis inleveren bij een van de milieustations in Altena.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1721 Thu, 20 Jun 2024 09:15:30 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad 2 juli: raadsvergadering (besluitvorming over de Kadernota)

Dinsdag 2 juli is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis in Almkerk. Om 16.00 uur opent burgemeester Egbert Lichtenberg de vergadering.

Tijdens deze vergadering staan de Jaarrekening 2023, de Eerste Bestuursrapportage 2024 en de Kadernota 2025 centraal. Fracties hebben de gelegenheid om aan de hand van algemene beschouwingen hierop te reflecteren. Aansluitend is er een debat over ‘amendementen’ (voorgestelde wijzigingen) en moties die fracties over specifieke onderwerpen willen indienen.
 

De behandeling van de Kadernota is een belangrijk moment. Hiermee geeft de gemeenteraad aan welk beleid hij belangrijk vindt en welke plannen, wensen en ambities de raad heeft voor de komende periode. De Kadernota geeft daarmee de kaders voor de nog op te stellen begroting voor 2025.

Raadsvergadering

Live volgen en/of terugkijken?

U kunt de vergadering fysiek bijwonen in het gemeentehuis in Almkerk of u kunt de vergadering live volgen via de livestream: altena.raadsinformatie.nl/live. De raadsvergaderingen zijn ook rechtstreeks te zien op Altena TV. Kijkt u liever op een later moment terug? Dat kan via altena.raadsinformatie.nl.  

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

Heeft u vragen?

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via:

  • telefoon:            0183 – 51 60 30
  • WhatsApp:        06 – 22 15 60 88
  • mail:                  griffie@gemeentealtena.nl

 

 

]]>
news-1720 Tue, 18 Jun 2024 16:56:30 +0200 Maak kennis met Corné van Gammeren (SGP) https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maak-kennis-met-corne-van-gammeren-sgp Raadslid Corné van Gammeren (SGP) stelt zich graag aan u voor. U kunt het filmpje hier bekijken.

 

 

 

]]>
news-1718 Tue, 18 Jun 2024 16:36:37 +0200 Uppel: werkzaamheden Uppelsehoek https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/uppel-werkzaamheden-uppelsehoek Maandag 24 juni starten we met de reconstructie van de Uppelsehoek. Maandag 24 juni starten we met de reconstructie van de Uppelsehoek. We brengen nieuw wegdek en bermverharding aan.

De werkzaamheden worden in 2 fases uitgevoerd:

  • Fase 1 vanaf de Veldstraat tot aan de Omloop
  • Fase 2 vanaf de Omloop tot aan de Woudrichemseweg

Het verkeer wordt omgeleid.

De werkzaamheden duren tot ongeveer eind augustus. Dit hangt af van het weer.

Vragen?

Stel ze aan Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl  of naar 0183 – 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-1716 Fri, 14 Jun 2024 10:53:12 +0200 Sleeuwijk: Werkzaamheden Meidoornlaan, Berkenlaan en Notenlaan https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-werkzaamheden-meidoornlaan-berkenlaan-en-notenlaan-1 Maandag 17 juni starten we met het afronden van de rioleringswerkzaamheden en het aanbrengen van de nieuwe bestrating.

Planning

Maandag 17 juni starten we met de werkzaamheden en het werk is ongeveer eind september klaar. Dit hangt van het weer. 

Verkeer wordt omgeleid.

Afvalinzameling

Op de dag van de afvalinzameling zet de aannemer de afvalcontainers op  een locatie waar deze kunnen worden opgehaald. De woningen en bedrijven zijn bereikbaar.

Bel of mail als u vragen heeft

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met:

]]>
Werkzaamheden
news-1631 Wed, 05 Jun 2024 11:00:00 +0200 Werkendam: verkeersmaatregelen Lange Wiep https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkendam-verkeersmaatregelen-lange-wiep Tussen maandag 17 juni en vrijdag 12 juli vinden werkzaamheden plaats aan de Lange Wiep in Werkendam. Om de verkeersveiligheid van deze toegangsweg tot Achter de Schans te vergroten, wordt het asfalt vernieuwd, worden rode fietssuggestiestroken aangelegd en zebrapaden en snelheidsremmende plateau’s aangebracht.

Vanaf maandag 17 juni (7.00 uur) tot vrijdag 12 juli (17.00 uur) is de Lange Wiep geheel afgesloten tussen de Kromsteven en de Monnikenhoef/Richter. Het doorgaande verkeer wordt tijdens de afsluiting omgeleid via de Sportlaan, Van Randwijklaan, Sasdijk en Sleeuwijksedijk. Woonwijk Achter de Schans en Kozakken Boys blijven bereikbaar vanaf de Borcharenweg en Sportlaan. Vanuit Achter de Schans is het niet mogelijk om verder door te rijden richting de Monnikenhoef/Richter.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over de afsluiting kunt u een e-mail sturen aan achterdeschans@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 - 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-1702 Mon, 03 Jun 2024 12:38:13 +0200 Almkerk: voorbereiding openbare ruimte ‘Hart van Almkerk’ https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkzaamheden-hart-van-almerk Het terrein rondom het voormalige Verlaat wordt aangepast. Geldmaat (pinautomaat) tijdelijk buiten werking

Van 10 juni 2024 tot en met 30 juni 2024 wordt de geldmaat (Verlaat 1) definitief verplaatst naar de nieuwe locatie bij de huidige bushalte aan de zijde van Altenahove. Op de plattegrond onderaan deze pagina zijn de oude en de nieuwe locaties aangegeven met een rood/wit vakje. Tijdens deze periode is de geldmaat buiten werking. In deze periode kan gebruikt gemaakt worden van de pinautomaat in de Albert Heijn, Voorstraat 2a in Almkerk. Vanaf 1 juli is de pinautomaat op de nieuwe locatie klaar voor gebruik.

Bushalte buurtbussen wordt verplaatst

De bushalte voor de buurtbussen wordt in juni 2024 definitief verplaatst naar het middeneiland tussen de twee bestaande bushaltes. Op de tekening onderaan deze pagina is de nieuwe locatie aangegeven met een lichtblauw vakje. Tijdens de verplaatsing blijft de bushalte bereikbaar voor reizigers.

Parkeren tijdens de werkzaamheden

Maandag 10 juni wordt gestart met de aanleg van tijdelijke parkeerplaatsen rondom Altenahove. Deze blijven beschikbaar zolang de werkzaamheden duren. Daarna worden de tijdelijke parkeerplaatsen opgeheven.

Gelijktijdig worden de nieuwe, blijvende parkeerplaatsen voor het pand van Altenahove aangelegd. De locaties van deze parkeerplaatsen zijn weergegeven op de plattegrond onderaan deze pagina: tijdelijke parkeerplaatsen zijn aangegeven met groene vakken, de blijvende parkeerplaatsen zijn met donkerblauw aangegeven. Uiterlijk vrijdag 26 juli 2024 zijn de tijdelijke parkeerplaatsen en de blijvende parkeerplaatsen voor het pand van Altenahove gereed voor gebruik. Tot die tijd kan men gebruikmaken van huidige parkeerplaatsen.

Eenrichtingsverkeer Rivierenland

Tijdens de werkzaamheden is het Rivierenland eenrichtingsverkeer. 

Met deze aanpassingen zetten we belangrijke stappen richting de realisatie van het “Hart van Almkerk”. Wij bedanken iedereen voor het begrip en de medewerking tijdens de werkzaamheden.

Vragen?

Neem dan contact op met de projectleider via a.mekes@atabcivieletechniek.nl.

 

Oude en nieuwe locaties Hart van Almkerk

Plattegrond met oude en nieuwe locatie geldmaat (rood/wit vakje), verplaatste bushalte (lichtblauw vakje), tijdelijke (groene vakken) en blijvende parkeerplaatsen (donkerblauwe vakken).

]]>
Werkzaamheden
news-1699 Thu, 30 May 2024 14:47:00 +0200 Werkendam: Kruispunt Dijkgraaf Den Dekkerweg – Zandsteeg https://www.gemeentealtena.nl/en/verkeer/maatregelen/dijkgraaf-den-dekkerweg Werkzaamheden news-1696 Tue, 28 May 2024 14:07:32 +0200 Vervangen openbare verlichting https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vervangen-openbare-verlichting-1 Vanaf maandag 3 juni vervangt de gemeente circa 1.000 lampen in de lantaarnpalen in verschillende straten in de kernen Almkerk, Andel, Babyloniënbroek, Drongelen, Dussen, Eethen, Genderen, Giessen, Hank, Meeuwen, Nieuwendijk, Sleeuwijk, Veen, Werkendam, Wijk en Aalburg en Woudrichem.

Op www.gemeentealtena.nl/lantaarnpalen kunt u lezen welke lantaarnpalen aan de beurt zijn.

Energiezuinige ledverlichting

De lantaarnpalen krijgen energiezuinige ledverlichting. Het witte licht vergroot de zichtbaarheid van personen en obstakels op straat. Ook zijn kleuren beter zichtbaar. Daarnaast zijn de lichtbundels scherper, zodat er minder strooilicht is. Hierdoor worden alleen die plaatsen verlicht die verlicht moeten worden. Dit vermindert de lichtvervuiling, wat goed is voor flora en fauna. Alle lantaarnpalen blijven ’s nachts branden en worden trapsgewijs gedimd.

Na deze vervanging is ruim 92% van alle lantaarnpalen voorzien van LED-verlichting.

Vragen?

Neem contact op met:
•    Dick van Weelden via d.vanweelden@gemeentealtena.nl of 0183 – 51 67 74;
•    Ira van de Water via i.vandewater@gemeentealtena.nl of 0183 – 51 67 80.
 

]]>
Werkzaamheden
news-1693 Tue, 28 May 2024 10:25:01 +0200 Andel: werkzaamheden Kammetweg https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/andel-werkzaamheden-kammetweg Van maandag 3 juni tot ongeveer vrijdag 19 juli werkt Brabant Water aan de Kammetweg in Andel. De woningen aan de Kammetweg zijn dan minder of niet bereikbaar.  Wij vragen u uw auto buiten het werkgebied te parkeren. 

Een omleiding is aangegeven. 

Afvalinzameling


Op de dag van afvalinzameling vragen wij u om de container op de locatie te plaatsen waar u deze altijd plaatst. De aannemer verplaatst de container naar de locatie waar deze wordt opgehaald. De lege containers worden weer teruggeplaatst.

Vragen?


Neem dan contact op met Willem Windau van firma Timmermans via 06 – 22 50 24 81 of via w.windau@timmermansinfra.nl
 

]]>
Werkzaamheden
news-1690 Wed, 22 May 2024 11:02:01 +0200 Almkerk: werkzaamheden Dirk van Clevestraat https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-werkzaamheden-dirk-van-clevestraat Aannemer Van der Stelt BV start met de rioolvervanging in de Dirk van Clevestraat te Almkerk.

Werkzaamheden

In onderstaand figuur is met geel aangegeven welk gedeelte van de riolering vervangen gaat worden. Vanaf woensdag 29 mei wordt de Dirk van Clevestraat voor het doorgaande verkeer afgesloten vanaf huisnummer 5 tot en met 19 voor de duur van ongeveer een week. Aansluitend wordt er gewerkt in het “woonerf” achter de Dirk van Clevestraat 1 tot en met 7. Na ongeveer drie weken wordt de Dirk van Clevestraat afgesloten ter hoogte van huisnummer 2. Als de exacte datum hiervan bekend is zullen we hier op dat moment over berichten.

Omleiding

Planning

De werkzaamheden zijn naar verwachting, afhankelijk van de weersomstandigheden, uiterlijk 19 juli gereed.

Vragen? 

Neem dan contact op met Otto de Keizer via 0183 – 51 69 76 of via o.dekeizer@gemeentealtena.nl.
 

]]>
Werkzaamheden
news-1688 Wed, 22 May 2024 09:28:30 +0200 Toolbox voor meer natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/toolbox-voor-meer-natuurinclusieve-landbouw Onderzoek HAS Green Academy afgerond

De afgelopen 2 jaar werkte Altena als een van de onderzoeksgebieden mee aan een onderzoek van de HAS Green Academy. Dit onderzoek draaide om het bevorderen van natuurinclusieve landbouw. Na eerdere deelrapporten heeft het onderzoek nu een praktisch eindresultaat opgeleverd: een toolbox voor meer natuurinclusieve landbouw.

Lessons learned

Om natuurinclusieve landbouw te stimuleren adviseerde HAS Green Academy in deelonderzoeken al hoe we beter gebiedsgericht kunnen samenwerken, dat het pas opgerichte ondersteuningsnetwerk waardevol is voor technische vraagstukken van boeren en dat ontmoetingen in het veld en op de boerderij toegevoegde waarde hebben voor alle betrokken partijen.

Toolbox met 21 tools

Daarnaast ontwikkelde HAS Green Academy een toolbox met daarin 21 tools om natuurinclusieve landbouw te bevorderen. Zowel beleidsmakers, bestuurders als boeren kunnen deze toolbox gebruiken. De tools zijn afgestemd op sociale, economische, ecologische en institutionele factoren, en zijn bruikbaar op het niveau van bedrijven, netwerken of gebieden. Op gebiedsniveau is bijvoorbeeld de verkenner gebiedsgericht werken van WUR in te zetten. Op bedrijfsniveau is er bijvoorbeeld een rekentool natuurinclusieve landbouw 2.0 beschikbaar, een Excelbestand speciaal voor melkveehouders.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

Het is vandaag, 22 mei, de Internationale Dag van de Biodiversiteit. De gemeente Altena hecht grote waarde aan een rijke biodiversiteit. Eén van de manieren waarop de gemeente deze waarde concreet maakt is met het programma circulair voedselsysteem. In een circulair voedselsysteem gaan we zorgvuldig en respectvol om met energie, grondstoffen, natuur en elkaar. We koesteren onze natuurlijke lokale bronnen en maken de kringloop sluitend: ‘van boer tot bord’.

Natuurinclusieve landbouw

In het programma circulair voedselsysteem werkt de gemeente samen met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid. Dat gebeurt met concrete acties en een open blik. Daarom deed de gemeente mee aan deze onderzoeken over natuurinclusieve landbouw. Bij natuurinclusieve landbouw worden natuur en landbouw met elkaar verweven, waarbij ze elkaar versterken. De ontwikkeling naar meer natuurinclusieve landbouw gaat echter niet vanzelf. Er zijn uitdagingen op bedrijfsniveau, gebiedsniveau en in het netwerk rondom de boerenbedrijven.

De lessen en tools uit het onderzoek bieden interessante aanknopingspunten om natuurinclusieve landbouw te stimuleren en zo bij te dragen aan een rijke biodiversiteit. Bekijk hier het hele onderzoeksrapport.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1687 Tue, 21 May 2024 11:22:34 +0200 Hank: werkzaamheden Buitenkade https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hank-werkzaamheden-buitenkade-1 Vanaf maandag 3 juni  werken we aan de Buitenkade in Hank. De bestaande duiker (verbinding tussen twee watergangen) ter hoogte van Buitenkade 13 wordt vervangen. Ook vervangen we het riool vanaf Buitenkade 11 tot en met 13. Hiervoor verwijderen we het huidige asfalt. Na de aanleg van het nieuwe riool wordt de straat met nieuwe betonstraatstenen herstraat.

Plannning

De werkzaamheden zijn waarschijnlijk uiterlijk 12 juli klaar. Dit is ook afhankelijk van het weer.

Omleiding

Een omleiding staat aangegeven.

Afvalinzameling

Op de dag van afvalinzameling vragen wij u om de container op de locatie te plaatsen waar u deze altijd plaatst. De aannemer verplaatst de container naar de locatie waar deze wordt opgehaald. De lege containers worden weer teruggeplaatst.

Bel of mail als u vragen heeft.

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met:
•    Otto de Keizer, projectleider van de gemeente Altena via o.dekeizer@gemeentealtena.nl of 0183 – 51 69 76;
•    Michiel Boon, toezichthouder van de gemeente Altena via m.boon@gemeentealtena.nl of 0183 – 51 67 18;
•    Paul Quist van aannemer Sterk Heukelum BV via 06 -  46391913 (voor vragen over de uitvoering van het werk)

]]>
Werkzaamheden
news-1683 Thu, 16 May 2024 09:57:49 +0200 Langetermijnvisie ruimtelijke ontwikkeling Almkerk https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/langetermijnvisie-ruimtelijke-ontwikkeling-almkerk Het college van B&W heeft een voorkeursrichting gekozen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Almkerk. In de dorpsstrategie voor 2040 en verder zet het college in op een sportlocatie aan de overkant van de Alm tegenover het gemeentehuis. Aansluitend aan het gebied van sport voorziet de gemeente ten oosten hiervan woningbouw. Ook wordt er ingezet op woningbouw op de locatie Mottekasteel en op de vrijkomende locatie van de huidige sportvelden. De winkelvoorzieningen blijven in het huidige centrum, waarbij de wens is dat het centrum geoptimaliseerd wordt.

In gesprekken met onder meer omwonenden, verenigingen, dorpsraden en detailhandel is vorig jaar input opgehaald en zijn scenario’s besproken. Naast deze inbreng is in de afweging gekeken naar uitkomsten van aanvullend onderzoek. Zo is er onderzoek gedaan naar wat keuzes betekenen voor bijvoorbeeld mobiliteit, het landschap en gezondheid. Op basis van deze uitkomsten is een voorkeursrichting gekozen.

Inzet op woningbouw

Woningbouw is een belangrijk thema in de visie. Gezien de woningbouwopgave en ambitie van Altena zet het college in op het bijbouwen van 300 tot 700 woningen in Almkerk in de periode tot 2040. Hiervoor is een sprong over de Alm nodig, naast de voorziene nieuwe sportlocatie.

Wethouder Hans Tanis: “We delen met deze langetermijnvisie voor 2040 en verder, welke ontwikkelingen we wenselijk vinden voor Almkerk en deels voor Nieuwendijk. Op basis van alle input en aanvullende onderzoeken vinden wij een sprong over de Alm voor één sportlocatie en evenemententerrein de beste keuze. Dit in combinatie met woningbouw. We zetten stevig in op het bouwen van nieuwe woningen. Daarnaast is het optimaliseren van het dorpshart op het gebied van onder andere parkeren en openbare ruimte wenselijk. Deze integrale visie geeft op hoofdlijnen duidelijkheid waar we ontwikkelkansen zien en welke richting we op willen met Almkerk.”

Toekomstbestendige sportlocatie

Het college ziet in de visie één sportlocatie voor zich waar diverse verenigingen en sporten samenkomen. Ook evenementen zoals de zomerfeesten krijgen hier een plek.

Wethouder Shah Sheikkariem: “We hebben bij het maken van keuzes goed geluisterd naar de ontvangen input. Als wethouder sport ben ik er van overtuigd dat één mooie toekomstbestendige sportlocatie een parel wordt en bijdraagt aan een vitaal Altena. Daarnaast is het terrein multifunctioneel inzetbaar als locatie voor evenementen. In de uitwerking hebben we vanzelfsprekend oog voor een goede en veilige bereikbaarheid van de locatie.”

Langetermijnvisie vertalen naar concrete plannen

Het college stelt het voorkeurscenario voor aan de gemeenteraad, die er in haar vergadering van 18 juni een besluit over neemt. Na vaststelling van de dorpsstrategie, volgen er verdiepende onderzoeken naar de haalbaarheid, waarbij onder andere wordt ingezoomd op de financiën. Ook gaat de gemeente in gesprek met de sportverenigingen.

Wethouder Hans Tanis: “Het is een visie op hoofdlijnen voor de lange termijn. Dit vraagt dus nog geduld in de uitvoering. We gaan aan de slag om de visie te vertalen in concrete projecten die we bespreken met betrokkenen. Participatie is daarbij een wezenlijk onderdeel. Wij staan er samen met de gemeenteraad voor, om keuzes te maken in het algemeen belang. We realiseren ons dat het maken van keuzes voor sommigen een ander resultaat geeft dan gehoopt. Er zijn inwoners voor wie de omgeving waarin zij wonen of werken verandert, of zijn er gronden nodig van ondernemers. Het samenwerken aan de plannen is daarom voor ons belangrijk. Ik zie er naar uit aan de slag te gaan met de vervolgstappen.”

Op onze website leest u meer informatie over dorpsstrategie Almkerk.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1680 Tue, 14 May 2024 14:18:13 +0200 Hank: werkzaamheden Zwaanstraat / Roerdompstraat en Reigerstraat https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hank-start-werkzaamheden-zwaanstraat-roerdompstraat-en-reigerstraat Aannemer Pauw Dodewaard is gestart met de uitvoering van het vervangen van de riolering in de Zwaanstraat, Roerdompstraat en de Reijgerstraat in Hank.

Werkzaamheden

Het betreft hier het vervangen het DWA-riool en aanbrengen van een HWA-afvoer en het aanbrengen van nieuw straatwerk.

Planning

De werkzaamheden zijn naar verwachting medio februari 2025 gereed. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden

De werkzaamheden worden in diverse fases uitgevoerd en de start van de werkzaamheden is in de Zwaanstraat ter hoogte van de Jachtsloot/Kerkstraat.

Omleiding

Gedurende de werkzaamheden worden de betreffende straten in fases afgesloten en zal het verkeer ter plaatsen worden omgeleid.

Momenteel is de Roerdompstraat en de Reigerstraat bereikbaar via de Aalscholverstraat.

Afvalinzameling

Op de dag van de afvalinzameling zal de aannemer zo nodig de afvalcontainers verzamelen naar een locatie waar deze kunnen worden opgehaald.

Vragen?

Stel ze gerust aan de heer Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl of Patrick Nieuwerth via p.nieuwerth@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-1679 Tue, 14 May 2024 14:13:43 +0200 Babyloniënbroek: Werkzaamheden Broeksestraat https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/babylonienbroek-werkzaamheden-broeksestraat-2 Dinsdag 21 mei starten we met werkzaamheden aan de Broeksestraat. Tussen de Oude Weidesteeg en de Biesheuvelweg wordt de Broeksestraat volledig vernieuwd. De bermen worden verstevigd met grasbetontegels en op diverse plaatsen worden passeerstroken aangelegd.

Planning

De werkzaamheden duren tot vrijdag 19 juli. Dit is ook afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bereikbaarheid

De Broeksestraat is tijdens de werkzaamheden afgesloten tussen de Oude Weidesteeg en de Biesheuvelweg voor al het verkeer. Een omleiding wordt aangegeven.

Vragen?

Stel ze gerust aan:
•    Michiel Boon, toezichthouder van de gemeente Altena via m.boon@gemeentealtena.nl  of bel naar 0183 – 51 61 00. 
 

]]>
Werkzaamheden
news-1678 Tue, 14 May 2024 14:03:00 +0200 Gratis tuinafval VGR Almkerk stopt https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gratis-tuinafval-vgr-almkerk-stopt Vanaf 1 juli kunt u geen gratis  tuinafval meer brengen bij VGR in Almkerk. Ook de maandelijkse gratis uitgave van compost stopt vanaf dan. Tegen betaling blijft het mogelijk bij VGR uw tuinafval te brengen of compost te halen.

Andere locaties

De brenglocatie bij VGR in Almkerk was ingezet om het wegvallen van milieustation Hank op te vangen. En omdat de wachttijden bij de milieustations in Giessen en Werkendam opliepen. Door een burgerinitiatief kunnen inwoners tuinafval weer brengen bij het inzamelstation in Hank. De wachttijden in Giessen en Werkendam zijn korter door aanpassingen. 

Compostacties in voor-en najaar

In het voor- en najaar organiseren we een gratis compostactie. 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1601 Fri, 26 Apr 2024 09:44:00 +0200 A27: werkzaamheden en afsluitingen https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/a27-werkzaamheden-en-afsluitingen Werkzaamheden voor de verbetering van de A27 De komende jaren werkt Rijkswaterstaat aan de verbetering van de A27. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de bereikbaarheid van gemeente Altena, houd hier rekening mee. In de komende weken staan de volgende werkzaamheden gepland:

Tot en met 28 juni: nachtafsluitingen verbindingswegen knooppunt Gorinchem

Tot en met vrijdag 28 juni zijn verbindingswegen in knooppunt Gorinchem in de nacht dicht. Tijdens deze nachten vervangt aannemerscombinatie ALSÉÉN in opdracht van Rijkswaterstaat het asfalt van de verschillende verbindingswegen en voert algemeen onderhoud uit. De werkzaamheden zijn onderdeel van grootschalig onderhoud aan de A27 en A59. In 2024 zijn hiervoor nog meerdere nacht- en weekendafsluitingen nodig.

Nachtelijke afsluitingen knooppunt Gorinchem

De asfalteringswerkzaamheden aan verbindingswegen van knooppunt Gorinchem vinden plaats in de onderstaande nachten en locaties. Verkeer wordt met gele bebording ter plaatse omgeleid via de eerstvolgende afrit en oprit op de snelweg.

  • 26 juni 21.00 uur - 27 juni 05.00 uur en 27 juni 21.00 uur - 28 juni 05.00 uur: nachtafsluiting knooppunt Gorinchem verbindingsweg A15 uit Nijmegen naar A27 richting Utrecht.

Werkzaamheden knooppunt Gorinchem

Tijdens de nachtelijke afsluitingen asfalteren we de verbindingswegen van knooppunt Gorinchem. Daarnaast vindt klein onderhoud plaats en voeren we onderzoeken uit. We voeren deze werkzaamheden uit vooruitlopend op de verbredingswerkzaamheden, zodat de weg in goede conditie is en we zo min mogelijk extra verkeershinder veroorzaken tijdens de verbredingsperiode.

Afsluitingen verbindingswegen knooppunt Gorinchem

Tot en met vrijdag 28 juni vervangt Rijkswaterstaat in 12 nachten het asfalt van de verbindingswegen in knooppunt Gorinchem. Hiervoor zijn verschillende afsluitingen nodig. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid via de eerstvolgende afrit en oprit op de snelweg. Gele borden langs de weg geven de omleidingsroutes aan. Houd rekening met een extra reistijd die kan oplopen tot 15 minuten. Afsluitingen plant Rijkswaterstaat zo veel mogelijk in verkeersluwe periodes, zoals nachten, weekenden en vakanties.

Maandag 1 juli 22.00 uur tot dinsdag 2 juli 05.00 uur

Van maandag 1 juli 22.00 uur tot dinsdag 2 juli 05.00 uur is de A27 richting Utrecht dicht tussen de knooppunten Gorinchem en Everdingen.

Dinsdag 2 juli 22.00 uur tot woensdag 3 juli 05.00 uur

Van dinsdag 2 juli 22.00 uur tot woensdag 3 juli 05.00 uur is de A27 richting Breda dicht tussen knooppunten Everdingen en Gorinchem.

Vrijdag 5 juli 21.00 uur tot maandag 8 juli 05.00 uur

Van vrijdag 5 juli 21.00 uur tot maandag 8 juli 05.00 uur is de A27 afgesloten tussen knooppunt Hooipolder en knooppunt Gorinchem.

De Keizersveersebrug en de Merwedebrug zijn beide open voor voetgangers en(brom)fietsers. Het openbaar vervoer heeft tijdens bovenstaande werkzaamheden beperkte doorgang. Check voor vertrek de actuele dienstregeling van de vervoerders Connexion en Arriva. Houd rekening met extra reistijd.

Donderdag 11 juli 22.00 uur tot vrijdag 12 juli 05.00 uur 

Van donderdag 11 juli 22.00 uur tot vrijdag 12 juli 05.00 uur is de A27 richting Breda dicht tussen de knooppunten Gorinchem en Hooipolder. 

De Keizersveersebrug en de Merwedebrug zijn beide open voor voetgangers en(brom)fietsers. Het openbaar vervoer heeft tijdens bovenstaande werkzaamheden beperkte doorgang. Check voor vertrek de actuele dienstregeling van de vervoerders Connexion en Arriva. Houd rekening met extra reistijd.

Actuele werkzaamheden weten?

Rijkswaterstaat kan data nog wijzigen. Kijk altijd op www.a27houtenhooipolder.nl of www.vananaarbeter.nl voor de actuele werkzaamheden. Daar vindt u ook informatie over omleidingen en alternatieve manieren van reizen.

]]>
Nieuwsoverzicht Werkzaamheden
news-1657 Wed, 17 Apr 2024 12:28:12 +0200 https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/default-39a8587dd0 news-1613 Tue, 12 Mar 2024 13:35:52 +0100 Werkendam: werkzaamheden Kruisstraat https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkendam-werkzaamheden-kruisstraat Werkzaamheden duren van 2 april tot 19 juli Dinsdag 2 april starten we met de werkzaamheden aan de Kruisstraat in Werkendam.  Rond  19 juli is het werk afgerond maar dit hangt ook af van het weer.

Bereikbaarheid en tijdelijke verkeersmaatregel

De werkzaamheden worden in 3 fases uitgevoerd. We houden rekening met een goede bereikbaarheid voor de bewoners en de omgeving. Doorgaand verkeer wordt omgeleid. De woningen zijn met de fiets en te voet bereikbaar.

Fases

De werkzaamheden worden in 3 fases uitgevoerd:

Fase 1: kruising Hoogstraat/Kruisstraat tot Lijnbaan (opnieuw bestraten van rijbaan en trottoirs).
Fase 2: kruising Lijnbaan/Kruisstraat (opnieuw bestraten van rijbaan en trottoirs).
Fase 3: Lijnbaan tot Sasdijk/Sleeuwijksedijk (vervangen van het riool en het opnieuw bestraten van de rijbaan en trottoirs).

Afvalinzameling

Op de dagen dat er containers  en andere afvalstoffen worden opgehaald zal de aannemer er voor zorgen dat deze buiten het werkvak worden aangeboden. Let op: de afvalstoffendienst zal op diverse momenten moeten keren in de straat en via de andere zijde de straat inrijden.

Vragen?

Neem dan contact op met Michiel Boon van de gemeente Altena via m.boon@gemeentealtena.nl of via 0183 - 51 67 18.

 

]]>
Werkzaamheden
news-1605 Tue, 05 Mar 2024 09:29:53 +0100 Werkendam: werkzaamheden De Graaff, Eemsteyn en Werkina https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkendam-werkzaamheden-de-graaff-eemsteyn-en-werkina Dinsdag 2 april start aannemer Van der Plas Civiel B.V. met de uitvoering van werkzaamheden aan De Graaff, Eemsteyn en Werkina in Werkendam. We vervangen het riool en bestraten de rijbaan en de trottoirs. De werkzaamheden duren tot 5 juli, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Bereikbaarheid en verkeersmaatregelen

De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. De woningen blijven zoveel mogelijk bereikbaar voor de bewoners. Doorgaand verkeer wordt omgeleid.

Fases:

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd:

planning fasering

 

Fase 1A Week 14 tot en met week 17
(Omleiding via Eemsteyn, Achtervliet de Graaff) In week 14 is Eemkerck bereikbaar via Werkina, de Graaff en de halve kruising de Graaff/Eemkerck met rijplaten. Wordt met borden aangegeven.

Fase 1B Week 17 tot en met week 19
Omleiding via Eemsteyn, Achtervliet De Graaf

Fase 2 Week 18 tot en met week 22
Omleiding via Eemsteyn, Achtervliet De Graaff

Fase 3 Week 20 tot en met week 23

Fase 4 Week 22 tot en met week 25
Omleiding via Sluijterstraat, De Graaff, Achtervliet

Fase 5 Week 24 tot en met week 27
Omleiding via Sluijterstraat, De Graaff, Achtervliet

De woningen blijven te voet en met de fiets aan de hand bereikbaar.

Vragen?

Stel ze aan Michiel Boon, toezichthouder en uitvoering via telefoonnummer 0183 - 51 67 18 of via email m.boon@gemeentealtena.nl

]]>
Werkzaamheden
news-1534 Fri, 01 Dec 2023 12:41:57 +0100 1 op de 5 inwoners koopt elke week producten bij de boer https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/1-op-de-5-inwoners-koopt-elke-week-producten-bij-de-boer In 2022 vulden inwoners van Altena een enquête in over boodschappen doen, kopen bij de boer, eetgedrag, bewaren van voedsel en over de toekomst van het voedselsysteem. Onderzoeksbureau Dimensus voerde de enquête uit, in opdracht van de Gemeente Altena. Onder een willekeurige steekproef van 1.303 inwoners hebben 379 inwoners de enquête ingevuld.

1 op 5 inwoners koopt elke week producten bij de boer

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 20% van de inwoners wekelijks producten koopt bij de boer of bij een boerenlandwinkel. Dat doen ze vooral omdat het vers is en van goede kwaliteit.  

Gezond eten is voor inwoners belangrijk

Gezond eten vinden inwoners belangrijk. 66% van de bevraagde inwoners probeert gezond te eten, maar dat lukt niet altijd. Voor inwoners betekent gezond eten voornamelijk gevarieerd eten en zo veel mogelijk groente en fruit. Ruim de helft van de inwoners omschrijft zichzelf als vleeseter, 40% als vleesminderaar/flexitariër en 4% als vegetariër/veganist.

Supermarkten moeten helpen

Inwoners vinden dat supermarkten moeten helpen bij het maken van gezonde en duurzame keuzes. Bijna 48% van de inwoners heeft die mening. Ook moeten supermarkten meer lokale producten aanbieden. 77% van de inwoners is trots op de boeren in Altena en is van mening dat boeren bijdragen aan natuur en biodiversiteit.

2 op 3 inwoners is bewust bezig met voedsel

65% van de inwoners is bewust bezig met voedsel. Ze zijn vooral bewust bezig met voedselverspilling (74%), met verpakkingen (64%) en/of energieverbruik (54%). Inwoners geven zichzelf dan ook een 6,8 als het gaat om duurzaam bezig zijn met voedsel.

Gemeente moet aandacht hebben voor voedselverspilling

Inwoners vinden dat de gemeente met name aandacht moet hebben voor het terugdringen van voedselverspilling en het stimuleren van inwoners om lokale producten te kopen. Dit sluit aan bij de ambities van de gemeente.

De gemeente streeft naar een circulair voedselsysteem

De gemeente Altena liet deze enquête uitvoeren vanuit het programma circulair voedselsysteem. In dit programma gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

De gemeente wilde daarom inzicht hebben in wat inwoners weten, vinden en doen als het gaat om de maaltijd van morgen. Zo kunnen we onze activiteiten nog beter afstemmen op onze inwoners.

Meer informatie

Lees hier de Rapportage van de nulmeting 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1563 Mon, 20 Nov 2023 14:43:16 +0100 Update intentieverklaring bedrijfscatering https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/intentieverklaring-biologische-lokale-bedrijfscatering-ondertekend-1 Successen en uitdagingen tot nu toe In januari 2023 ondertekende Gemeente Altena de intentieverklaring ‘Biologische & lokale bedrijfscatering’. Het doel: in 2026 is minstens 50% van het aanbod van de bedrijfscatering biologisch, plantaardig en/of lokaal ingekocht. Wat is er dit jaar al bereikt?

Gemeente Altena neemt ook zelf haar verantwoordelijkheid om lokaal biologisch voedsel in te kopen

Wethouder Claudia Schipper is de portefeuillehouder van het programma Circulair voedselsysteem. Een lokale en circulaire catering past binnen dit programma waarin gewerkt wordt aan de maaltijd van morgen: gezond, lokaal en duurzaam.

“We stimuleren boeren, verwerkers, winkels en consumenten om lokaal te kopen en te verkopen. Met het ondertekenen van de intentieverklaring begin dit jaar wilden we als Gemeente Altena laten zien dat ook wijzelf aan zet zijn om dat te doen. We vinden het belangrijk om het goede voorbeeld geven.”

Gemeentelijke organisatie aan de slag met project ‘Gezonde en circulaire kantine en catering’

Om ook echt uitvoering te geven aan de intentieverklaring heeft Rebecca Wuijster het dit jaar op zich genomen om het project ‘Gezonde en circulaire kantine en catering’ binnen de gemeentelijke organisatie te coördineren.

Op de vraag of ze tevreden is wat er nu al is bereikt, antwoordt Rebecca dat ze had gedacht dat het allemaal wat vlotter zou gaan. “Helaas lopen we tegen praktische problemen aan. Het is een ingewikkeld plaatje waarin we allerlei afwegingen moeten maken.”

MidZuid verzorgt de inkoop en verkoop in de bedrijfskantine

Ben Verweij is coach en opleider voor de cateringmedewerkers van MidZuid. In deze functie is hij ook verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop voor de bedrijfskantine op het gemeentehuis. Wat er al is veranderd in het aanbod van de bedrijfscatering, is meer dan je op het eerste oog ziet in de kantine. Verweij: “Vooral bij de zuivel zijn stappen gezet: de eieren, melk, karnemelk, yoghurt en margarine zijn inmiddels allemaal biologisch. Met de rest van het assortiment zijn we minder ver, alleen de tomaten kopen we inmiddels biologisch in.”

Lokale inkoop is lastiger dan verwacht, qua leverancier en logistiek

De inkoop in de bedrijfskantine is via een aanbesteding gebonden aan een vaste leverancier. Ben Verweij: “We zijn deels afhankelijk van de vaste leverancier in wat we kunnen aanbieden. Het biologisch assortiment is bij hem helaas nog niet zoals wij het graag zouden willen zien.” En ook gasten in de bedrijfskantine hebben hun wensen. “Ik kan een heerlijke biologische salade Caprese maken, maar als de prijs daarmee van € 2,50 naar € 6,00 stijgt, wordt hij toch slechter verkocht. En niet verkocht betekent verspilling. Dat is uiteraard niet de bedoeling.”

Ook logistiek blijkt de inkoop lastiger dan Verweij en Wuijster dachten. De timing van leveringen is niet altijd goed te voorspellen, dat heeft simpelweg met de schaal van de producenten te maken. Daarnaast zijn de houdbaarheid en opslag nog een punt van aandacht. “Verse broodjes van de bakker zijn natuurlijk heerlijk, maar vragen ook om dagelijks verse aanvoer. Dat is nog niet haalbaar, ook financieel niet. Jammer, want ook al koop ik zelf privé alles lokaal, in een bedrijfskantine werkt dat anders”, aldus Ben.

In de Dutch Food Week Altena kreeg elke gast in de bedrijfskantine biologische soep

Elke gast die tijdens de Dutch Food Week Altena kwam lunchen in bedrijfskantine, kreeg een kopje groentesoep cadeau. Een heldere groentesoep met biologische ingrediënten: courgette, bloemkool, prei en wortel. De soep werd aan 150 gasten geserveerd!

Genoeg ideeën voor het komend jaar

Zowel Ben Verweij als Rebecca Wuijster zitten vol ideeën over wat ze allemaal nog willen bereiken de komende tijd. “We hebben naast doelen voor lokaal en biologisch, ook het doel om het aanbod 50% plantaardig te maken. Binnenkort gaan we daarom ook niet-dierlijke ‘zuivel’ aanbieden. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de gasten in de kantine”, zegt Ben. Rebecca vult hem aan: “Het is ook tijd om de andere stromen onder de loep te gaan nemen: onze totale bedrijfscatering bestaat uit meer dan de bedrijfskantine. Daar zijn we als eerste aan de slag gegaan, maar er is ook catering bij bijvoorbeeld borrels of recepties in het gemeentehuis, of bij avondmaaltijden tijdens lange bijeenkomsten die tot in de avond doorlopen. Daar zijn weer andere partijen bij betrokken, wie weet welke kansen daar liggen.”

Verweij spreekt nog meer ambities uit: “Ik wil het aanbod meer seizoensgebonden maken. Pure producten, passend bij het seizoen. Wat denk je van aardappelsoep deze winter?”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1512 Wed, 15 Nov 2023 10:04:31 +0100 Kennis delen is verbinden, en zo maak je dingen mogelijk https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kennis-delen-is-verbinden-en-zo-maak-je-dingen-mogelijk Het programma circulair voedselsysteem heeft sinds eind september een nieuwe wethouder. Wie is ze, en wat drijft haar? Tijd voor een nadere kennismaking. Even voorstellen: wethouder Claudia Schipper
Portefeuilles: Duurzaamheid - Landbouw - Circulair voedselsysteem - Beheer openbare ruimte en buitendienst - Afval/grondstoffen - Recreatie en toerisme - Evenementen

Het programma circulair voedselsysteem heeft sinds eind september een nieuwe wethouder. Wie is ze, en wat drijft haar? Tijd voor een nadere kennismaking.

Wie ben je?

“Mijn naam is Claudia Schipper. Ik ben getrouwd met Oscar, heb twee jongvolwassen dochters en woon in Hank. Sinds maart 2022 zat ik namens het CDA in de raad van de gemeente Altena. Daarnaast werkte ik lange tijd bij de rechtbank als senior gerechtsjurist.”

Als raadslid had Claudia woordvoerderschap voor onder andere duurzaamheid & energietransitie en afval en grondstoffen. In die zin zijn haar portefeuilles als wethouder een logische vervolgstap. Daarnaast past circulair voedselsysteem ook goed bij hoe ze in het leven staat: “Ik ben opgegroeid in een familie van moestuiniers, en zet die traditie met veel plezier voort. Het is ontspannend - ik vind het heerlijk om na het werk even de tuin in te lopen en bijvoorbeeld een paar courgettes te plukken. Eén enkel plantje kan een overvloed aan voedsel opleveren. Dat voelt als rijkdom. Daarbij is me met de paplepel ingegoten: daar ga je goed mee om. Ik gooi geen voedsel weg. Wat mijn tuin aan ‘overschot’ oplevert, gaat in een kastje voor andere mensen.”

“Maar ook het voedselproductieproces fascineert me. We hebben wat dat betreft in Altena een schat aan kennis in huis. Ik deel de ambities uit het Manifest de Kracht van Altena om de gemeente zelfstandiger te maken op het gebied van duurzaamheid, circulaire systemen en economie. We hebben het talent en de middelen, laten we die goed gebruiken.”

Het programma circulair voedselsysteem is nu een aantal jaar onderweg, en er zijn inmiddels flinke stappen gezet. Er is een bruisend netwerk ontstaan, met mensen uit allerlei disciplines die hun steentje bijdragen. Wat zijn jouw ambities voor de komende tijd?

“Dat netwerk behouden, uitbreiden en verstevigen - uiteraard. Maar daarnaast denk ik dat de fase is aangebroken waarin we naar buiten mogen treden. Er zijn tot nu toe bergen verzet met een relatief kleine groep betrokkenen, dat maakte ons koploper in Brabant. Nu is het tijd om ook mensen van buiten die groep mee te nemen.

Dat hoeft niet meteen groots of van de een op andere dag: je kunt op je eigen vierkante meter met kleine acties al zo veel verschil maken. Dat vraagt in de eerste plaats om bewustwording: er staat melk in de koelkast die over de datum is. Gooi ik die weg, of vertrouw ik op mijn neus en ogen? Waarom is die melk eigenlijk blijven staan? Kan dat anders? Dat is de vraag die ik graag vooraan in het bewustzijn wil hebben: Kan het ook anders?"

Dus nu, aan de slag?

“Zeker! Aan de slag om samen met het netwerk de kennis in het gebied te delen en te verspreiden. Samen het verhaal van Altena vertellen, dan komt het stap voor stap ook dichter bij de inwoners. Op dit moment ben ik druk met kennismaken met al het fantastische wat Altena op het gebied van circulair voedselsysteem al te bieden heeft. Een hoop inlezen, en mensen spreken. Ik nodig iedereen met ideeën die in gesprek wil dan ook hartelijk uit. Voor mij staat samenwerking voorop. Door naar elkaar te luisteren, naar elkaar om te zien, solidair te zijn en vertrouwen in elkaar te hebben kunnen we effectieve resultaten boeken. Kennis delen is verbinden, en zo maak je dingen mogelijk!”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1515 Thu, 12 Oct 2023 18:17:18 +0200 Robijns Voedselbos winnaar van de innovatieprijs circulair denken en doen https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/robijns-voedselbos-winnaar-van-de-innovatieprijs-circulair-denken-en-doen-1 Op 12 oktober 2023 ontvingen zij uit handen van wethouder Wendy van Ooijen de prijs in het bijzijn van alle genomineerden en eervolle vermeldingen. De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Food Week Altena 2023 bij Kaasboerderij De Lange Hoeve in Genderen. Het Robijns Voedselbos in Sleeuwijk is de winnaar geworden van de innovatieprijs circulair denken en doen van de gemeente Altena. Op 12 oktober 2023 ontvingen zij uit handen van wethouder Wendy van Ooijen de prijs in het bijzijn van alle genomineerden en eervolle vermeldingen. De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Food Week Altena 2023 bij Kaasboerderij De Lange Hoeve in Genderen.

Volgens de jury wordt het Robijns Voedselbos gedreven vanuit een passie waarbij een balans wordt gezocht tussen het investeren van eigen tijd, passie, liefde en een verdienmodel om het ook voor de langere termijn door te kunnen zetten. Dat typeert de uitdagingen rondom circulariteit.

Verder is het voedselbos een all-in concept waarin alle elementen rondom de voedseltransitie aan de orde komen. Het delen van kennis en het bijeenbrengen van mensen rondom het thema voedsel en voedselproductie staan centraal. Daarmee vinden Anneke en Ianus Keller aansluiting bij andere lokale en nationale bewegingen die elkaar versterken. Zij kunnen een voorbeeldfunctie hebben voor de reguliere voedselproductie en het omdenken daarin door gebruik te maken van de kracht van de natuur.

Eervolle vermeldingen

De wethouder benoemde verder 3 eervolle vermeldingen. Sophie Vermeulen kreeg een eervolle vermelding voor haar werk bij Ster Projects. Naast haar studie bedrijfseconomie ontwikkelde zij een applicatie om grondverzettingsprojecten te ondersteunen. Grond is een onbekend probleem en speelt een belangrijke rol in klimaatverandering en -adaptatie. De jury vond het bijzonder dat een student, als haar bijbaantje, dit voor en bij Ster Projects heeft opgepakt. Ster Projects is een klein bedrijf dat zich hiermee een mooie positie kan verwerven in een maatschappelijk probleem.

Bakker Hardeman, molenaar Verbeek en boer Groenenberg kregen eveneens een eervolle vermeldingen voor hun biologisch brood. “Vooral de samenwerking spreekt tot de verbeelding. Circulariteit gaat om het verbinden van ketens, daarbij is het wij gevoel erg belangrijk. De samenwerking wordt ook continu verbeterd doordat de partijen elkaar uitdagen steeds verder te gaan om de keten (en de samenwerking) te optimaliseren. Het is met elkaar innoveren”, volgens de jury.

De 3e eervolle vermelding ging naar Dierenspeciaalzaak Werkendam. De Dierenspeciaalzaak Werkendam is kenmerkend voor het zoekend midden- en kleinbedrijf. Het is een worsteling om als kleine ondernemer het circulair denken om te zetten naar daadwerkelijke actie. Deze ondernemer laat zien dat je als kleine retailer op veel terreinen impact kan maken. Daarmee is hij een motivatie voor anderen en zijn klanten om zelf de handschoen op te pakken en meer te doen.

Circulair talent en ondernemerschap

De innovatieprijs circulair denken en doen werd georganiseerd door de gemeente Altena en werd uitgereikt tijdens de Dutch Food Week Altena. De reden voor de gemeente Altena om de innovatieprijs te organiseren is dat iedereen een circulair talent kan zijn. En dat talent en ondernemerschap wil de gemeente Altena belonen door het uitreiken van de innovatieprijs. De prijs is bedoeld als motivatie en waardering voor personen, bedrijven en organisaties voor hun inzet op het gebied van circulair denken en doen.

De innovatieprijs

De prijs werd ontworpen en gemaakt door Lisanne Kamphuis van Sustaign. Lisanne heeft speciaal voor de gemeente Altena een uniek ontwerp gemaakt voor de innovatieprijs circulair denken en doen. De basis voor de innovatieprijs zijn het logo en de kleuren van de gemeente Altena. In het logo zijn verschillende afvalstromen geïntegreerd, zoals plastic doppen voor de donkerblauwe kleur, blikjes voor de lichtblauwe kleur en glas voor de kleur groen.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1466 Tue, 26 Sep 2023 18:00:23 +0200 Dutch Food Week laat de maaltijd van morgen zien en beleven https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-maaltijd-van-morgen-lokaal-duurzaam-en-gezond Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. Zo ziet het voedselsysteem in Altena er in 2046 uit. Dit is alvast te zien, te proeven en te beleven tijdens Dutch Food Week Altena.  

Circulair voedselsysteem in 2046

De circulaire economie gaat over bouwen, reizen, voedsel, spullen en industrie. Dat kunnen we niet allemaal tegelijk aanpakken. Daarom beginnen we in Altena met één thema, namelijk voedsel. Daarmee bedoelen we alle onderdelen van de voedselketen en alle betrokken partijen. Dus producenten, vervoerders, industrie, supermarkten, horeca, onderwijs, overheid en consumenten.

Altena heeft een grote en innovatieve landbouw- en agrofoodsector. Vele mooie bedrijven en initiatieven dragen bij aan duurzame voedselproductie en aan het beheer en de (be)leefbaarheid van ons platteland. Daar zijn we trots op. Samen met hen, en ook met inwoners, organisaties, ondernemers, onderwijs en andere overheden hebben we gewerkt aan een plan voor een circulair voedselsysteem in Altena.

Circulair denken en doen

De overgang naar een circulaire economie en circulair voedselsysteem is niet van de een op de andere dag gemaakt. We staan nog maar aan het begin. Daarom is het belangrijk dat overheid, inwoners, ondernemers, onderwijs en organisaties samenwerken en elkaar steunen. Zodat circulair denken en doen heel gewoon wordt in Altena.

Lees meer over het Programma Circulair Voedselsysteem

]]>
Dutch Food Week Altena
news-1458 Wed, 20 Sep 2023 16:39:07 +0200 Weet wat je eet tijdens Dutch Food Week Altena https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/weet-wat-je-eet-tijdens-dutch-food-week-altena Maak kennis met alles wat Altena te bieden heeft van de voedselketen in Altena, van boer tot bord. Lokaal geproduceerd, gezond en duurzaam. Ondernemers en organisaties laten zien, vertellen en laten je proeven hoe de maaltijd van morgen eruit ziet. Zij delen graag hun kennis en enthousiasme.

Er zijn activiteiten voor speciaal voor kinderen maar ook om een wandeling te maken, dingen te proeven en te ondekken. Voor ieder wat wils en in heel Altena van noord naar zuid en van west tot oost.

Bekijk het programma van Dutch Food Week Altena en kies een leuke activiteit uit.

]]>
Dutch Food Week Altena
news-1454 Wed, 20 Sep 2023 13:46:25 +0200 Interview met Jan Bel https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/interview-met-jan-bel Even voorstellen: Wie bent u?

Mijn naam is Jan Bel, ik woon in Sleeuwijk en ben enkele jaren geleden met vervroegd pensioen gegaan. Ik heb ruim 40 jaar in de financiële dienstverlening gewerkt bij banken en heb een financieel economische opleiding.  Mijn vrouw, Ineke Roubos, en ik hebben drie kinderen en twee kleinkinderen (en een derde op komst).

Toen ik gestopt ben als bankier, heb ik mij gericht op een aantal maatschappelijke taken, muziek en sport. Vandaar mijn betrokkenheid bij de Sportraad Altena. Zelf ben ik actief op de racefiets, mountainbike en op de ijsbaan. Mijn hele leven heb ik aan sport gedaan en heb het belang daarvan onderkend.

Wat doet de Sportraad?

De Sportraad is een adviesraad ingesteld door de gemeente. De leden zijn (al dan niet op voordracht) benoemd door het college van B&W. De Sportraad adviseert het college gevraagd en ongevraagd over zaken die met sport- en bewegen te maken hebben in de breedste zin. Hierbij moet je o.a. denken aan het nieuwe sportbeleid van de gemeente, het accommodatiebeleid en het faciliteren van nieuwe initiatieven. We maken ons verder o.a. druk over Uniek Sporten (participatie van o.a. mensen met een beperking), toegankelijkheid voor iedereen, aandacht voor bewegen buiten verenigingsverband (ouderen), aandacht voor een gezonde leefstijl, veilige sportbeoefening en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en veel meer.  

Waarom zijn jullie zo belangrijk voor sportaanbieders in Altena?

De Sportraad zelf is niet belangrijk, de onderwerpen waar wij ons druk over maken zijn dat wel. In algemene zin  is er in Altena sprake van bewegingsarmoede. Dit betekent dat er direct effecten zijn op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Daarnaast betekent bewegen en deelnemen aan sportieve activiteiten vaak dat mensen ook zich makkelijker sociaal bewegen en hun rol in de maatschappij prettiger ervaren. Kortom een verhoging van het sport- en beweegniveau in de gemeente levert direct winst op. Wij proberen vanuit de Sportraad daar een positieve bijdrage aan te leveren.

Waarvoor kunnen sportaanbieders bij jullie terecht?

Sportaanbieders kunnen altijd contact opnemen met ons secretariaat, Hella de Ridder en of met mij.In dit verband wil ik wel graag aangeven dat we vragen en opmerking van belanghebbenden altijd serieus nemen, maar dit wel zien in een breder belang. We kunnen geen individuele belangen behartigen van sporters en/of clubs.

]]>
news-1441 Tue, 12 Sep 2023 17:03:44 +0200 HAS-onderzoek: Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij als gereedschap voor meer natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/has-onderzoek-brabantse-biodiversiteitsmonitor-melkveehouderij-als-gereedschap-voor-meer-natuurinclusieve-landbouw De HAS Green Academy onderzoekt waar boeren in de praktijk tegenaan lopen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en welke ‘tools’ ingezet kunnen worden om hen daarbij te helpen. Eén van de onderzoeksgebieden is het land van Heusden en Altena.

Studenten van de HAS namen de afgelopen tijd de waarde van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) voor het bevorderen van natuurinclusieve landbouw (NIL) onder de loep.

BBM

De BBM meet onder andere de ammoniakuitstoot, het kruidenrijk grasland, de weidegang en broeikasgasemissies van agrarische bedrijven. Agrariërs kunnen daarbij beloond worden voor het uitvoeren en toepassen van maatregelen die de biodiversiteit, bodemkwaliteit en waterkwaliteit verbeteren.

Voor dit onderzoek maakten 11 agrarisch ondernemers uit Altena in 2021 en 2022 gebruik van de BBM. De studenten stelden zich de vraag welke inzichten de inzet van het instrument aan ondernemers biedt om de natuurinclusieve landbouw op hun bedrijf op te schalen. Daarnaast onderzochten ze of een instrument zoals de BBM geschikt is om toe te passen in andere gebieden.

Resultaten

De metingen in de jaren 2021 en 2022 gaven – mede door weersomstandigheden - een onverwachte uitkomst: het resultaat van de deelnemende bedrijven daalde met gemiddeld 141 punten. Uit interviews bleek daarnaast dat de ondernemers een aantal problemen ervaren bij de opschaling van NIL op hun bedrijf: het ontbreekt hen in sommige gevallen aan kennis over de KPI’s en hun toepassing en de tijd sinds de start van de monitor was relatief kort om de maatregelen toe te passen. Daarnaast geven ze aan dat het nemen van maatregelen binnen een bestaand bedrijfsmodel complex is, en de begeleiding daarbij nog onvoldoende.

Conclusies en aanbevelingen

De HAS-studenten concluderen dat de BBM als tool geschikt is om de NIL te bevorderen. Echter, om de agrariërs te helpen daadwerkelijk verbeteringen in hun onderneming door te voeren, is meer nodig. De HAS doet de volgende aanbevelingen:

  • Geef agrariërs goede begeleiding
  • Bied mogelijkheden om onderling kennis te delen
  • Faciliteer en bevorder hun samenwerking
  • Ontwikkel een app waarin agrarisch ondernemers hun gegevens uit de BBM snel en overzichtelijk in kunnen zien.

Op naar de toekomst

Het onderzoek had ook een ander mooi resultaat: het aantal deelnemende NIL-ondernemers verdubbelde van 11 naar 22. Hoopvol nieuws voor de natuur in Altena! Meeuwis Millenaar, coördinator van de BBM in Altena, was vooral onder de indruk van de motivatie om aan de monitor deel te nemen: “De deelnemers zien niet alleen een mogelijk economisch voordeel, maar zijn opvallend gemotiveerd om juist ook voor de natuur hun bedrijfsvoering aan te passen. We zijn als BBM daarom meteen aan de slag gegaan met de aanbevelingen uit het rapport. De eerste voorlichtingsbijeenkomsten zijn inmiddels georganiseerd. We kunnen daar dieper ingaan op hoe je de score kan beïnvloeden. Je kan die bijvoorbeeld verbeteren door te zorgen voor meer eiwit van eigen land, wat zorgt voor minder import van soja. Een betere groenblauwe dooradering met bomen en struiken of kruidenrijk grasland inzaaien verbetert de score ook, maar dan moet je wel eerst leren hoe dat werkt - en die kennis dragen we nu over. Al met al zijn we heel blij met de resultaten!”

Programma circulair voedselsysteem

De gemeente Altena draagt vanuit het programma circulair voedselsysteem bij aan het onderzoek van HAS Green Academy. In dit programma gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

Eerdere onderzoeken

Dit onderzoek is het derde en laatste onderdeel van een groter onderzoek over kansen en knelpunten voor natuurinclusieve landbouw. Dit grotere onderzoek duurt twee jaar en wordt gefinancierd door het SIA-regieorgaan. Het gaat over zeven gebieden in Nederland en er doen vier hogescholen mee.

Lees ook de artikelen over de eerste twee onderzoeken:

Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw

Onderzoek: Hoe nog beter gebiedsgericht samenwerken

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1413 Tue, 15 Aug 2023 10:14:05 +0200 Sportcafé Altena https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sportcafe-altena Voor bestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen en eigenaren van commerciële sportorganisaties in gemeente Altena.

]]>
Test hier je nieuws
news-1302 Mon, 27 Mar 2023 13:13:26 +0200 Van boer tot bord: op weg naar de korte keten in Altena https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/van-boer-tot-bord-op-weg-naar-de-korte-keten-in-altena De afstand tussen boer en bord moet kleiner: minder kilometers en minder partijen. De gemeente Altena werkt daarom samen met verschillende initiatiefnemers, ondernemers en gebiedspartijen aan de korte keten in Altena. 

In de eerste werksessie in januari 2023 is met deze partners de basis gelegd voor een gedeelde ambitie en coalitie. Het resultaat: de praatplaat korte keten, waarin de knelpunten die opgelost moeten worden zijn vastgelegd. De praatplaat is opgesteld met ondersteuning van het Onderzoek- & Ontwikkelfonds van de Regio West Brabant en cartoonist Gideon Borman.
projectplaatje korte keten
Een aantal belangrijke uitdagingen in de korte keten zijn de herkenbaarheid van de lokale producten, de distributie en een breed genoeg assortiment voor de consument. 

Op dit moment zijn onder andere biologische Bakkerij Hardeman, Altena Box en ZLTO betrokken. De komende maanden zullen meer ondernemers in de korte keten een uitnodiging krijgen om mee te doen. Zo kunnen we samen werken aan de gezamenlijke ambitie voor de korte keten. We brengen knelpunten in beeld en gaan samen aan de slag met projecten en experimenten om aan het einde van het jaar een aantal knelpunten opgelost te hebben. Zo komen we steeds dichterbij een korte keten in Altena. 

De korte keten in Altena

De gemeente werkt aan de korte keten en aan de maaltijd van morgen binnen het programma circulair voedselsysteem.We versterken de korte keten omdat we boeren, tuinders en consumenten meer invloed willen geven. De aanpak korte keten vloeit voort uit het eerdere  Onderzoek Korte Keten van de HAS-Hogeschool.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1251 Thu, 19 Jan 2023 10:09:53 +0100 Bedrijfscatering gemeente: meer biologisch en lokaal https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bedrijfscatering-gemeente-meer-biologisch-en-lokaal Altena ondertekent intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering Woensdag 18 januari ondertekende wethouder Roland van Vugt de intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering. Hij deed dit in het bijzijn van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver en een vertegenwoordiger van LNV tijdens het symposium Biologisch in Brabant in Den Bosch.

Intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering

De provincie Noord-Brabant streeft naar 15% biologisch landbouwareaal in 2030. Een belangrijk obstakel voor Brabantse boeren om om te schakelen is de vraag naar biologische producten. Daarom wil de provincie de vraag naar biologisch (en lokaal) geproduceerd voedsel een impuls te geven. Via de eigen catering en van zoveel mogelijk andere Brabantse overheden. Biologisch voedsel is goed voor de biodiversiteit, het klimaat, dierenwelzijn en de bodem- en waterkwaliteit, en past in een bewuste levensstijl.

Minstens 50% biologisch en/of lokaal

Met de intentieverklaring committeert Altena zich aan de ambitie om minstens 50% van de bedrijfscatering biologisch en/of lokaal in te kopen per 2026.

Deze ambitie past bij de doelen van Altena voor een circulair voedselsysteem; gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. Daarom gaat de gemeente nog een stapje verder. Naast een aandeel biologisch en lokaal, willen we ook toe naar minimaal 50% plantaardige eiwitten. Ook willen we voedselverspilling verminderen en zo min mogelijk verpakkingen voor eenmalig gebruik.

Doe mee!

Wethouder Roland van Vugt: “De boeren uit Altena maken prachtige producten, die ook nog eens minder voedselkilometers hebben. We werken samen met onze partners in het gebied om het verkopen van producten uit Altena te stimuleren. Daarbij geven we graag zelf het goede voorbeeld. We hopen dat andere bedrijven en organisaties in Altena met ons meedoen.”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1235 Wed, 21 Dec 2022 11:04:20 +0100 Boeren en bedrijven binden lokaal CO2 https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/boeren-en-bedrijven-binden-lokaal-stikstof Carbon farming verbindt lokale boeren en bedrijven voor klimaat en bodem Maandagmiddag 20 december was de start van een bijzonder project. 4 boeren, 2 ondernemers, ZLTO en de gemeente Altena tekenden overeenkomsten om de komende jaren te werken aan het vastleggen van CO2 in landbouwgrond: carbon farming. Het idee: boeren passen maatregelen toe die zorgen voor meer organische stof in de bodem. Daardoor wordt er meer koolstof opgeslagen in de bodem. Goed voor het klimaat, en voor de bodem zelf. Die is beter bestand tegen weersextremen en de biodiversiteit neemt toe.

Lokale bedrijven steunen 'koolstofboeren'

Het binden van ruim 300 ton CO2 op boerenland de komende 5 jaar gaat in samenwerking met lokale bedrijven Hakkers en Iveco Schouten. Zij ondersteunen 4 ‘koolstofboeren’ Landbouwbedrijf Straver (Almkerk), VOF Vermuë – Kivits (Hank), De Graaf VOF (Nieuwendijk) en landbouwbedrijf Van der Schans (Drongelen). Naast het compenseren van een deel van hun eigen CO2 uitstoot, leveren de bedrijven hiermee een positieve bijdrage aan hun leefomgeving.

Koplopers

Wethouder Roland van Vugt prees de boeren en bedrijven die hun nek uitsteken en deze pilot aangaan. “Ik ben trots op deze koplopers. Op de verbinding die hierdoor ontstaat. Als gemeente ondersteunen wij dit van harte. Ik hoop dat nog meer ondernemers aanhaken.”

Eerste gemeente

Altena is de 1e gemeente die deelneemt in een dergelijk project. Onder andere door te helpen bij financiering en inzet van haar netwerk.

Meer bedrijven

Er is nog ruimte voor extra bedrijven in Altena om aan te sluiten. De koolstofboeren kunnen zo’n 1000 ton CO2 vastleggen in 5 jaar. En er staan nog meer koolstofboeren klaar om mee te doen.

Meer info:Go 2 Positive

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1197 Mon, 07 Nov 2022 13:26:22 +0100 Onderzoek korte keten Altena https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-korte-keten-altena Het onderzoek naar de korte keten in Altena is afgerond Een korte voedselketen kan bijdragen aan een vitaal platteland. Aan een beter verdienmodel voor boeren, meer verbinding tussen boeren en burgers, minder CO2-uitstoot en minder voedselverspilling. Het is een van de onderdelen van het programma Circulair Voedselsysteem, waarmee de gemeente Altena werkt aan de maaltijd van morgen; gezond, lokaal en circulair.

In Altena verkopen steeds meer landbouwbedrijven een deel van hun product via de korte keten. Bijvoorbeeld via een boerderijwinkel aan huis. De verkoop richt zich vooral op consumenten. Bij een korte voedselketen zit er maximaal één schakel tussen producent en consument. Een korte keten kan ook een lokale keten zijn.

De korte, lokale voedselketen in Altena werkt nog niet optimaal. Het volume, dus de hoeveelheid afnemers, is nog te laag. De gemeente onderzoekt daarom hoe het anders kan. Hoe we de korte, lokale keten een succes kunnen maken. Eerder onderzochten we de haalbaarheid van het online platform Uit Jouw Streek . In dit onderzoek onderzochten we wat er nog is om de B2B markt te stimuleren. 

Wat is er nodig om de korte keten in Altena te stimuleren? Kunnen ook partijen als supermarkten, kantines en horeca afnemers van streekproducten zijn? Die vragen stonden centraal in een onderzoek van de HAS-Hogeschool.

8 voedselketens

Via literatuurstudie en interviews onderzochten de HAS-studenten 8 voedselketens in Altena. Hoeveel wordt er geproduceerd in Altena en hoeveel geconsumeerd? Een voorbeeld: Altena produceert ruim 66 miljoen kilo melk per jaar. De consumptie wordt geschat op 5 miljoen kilo per jaar. In theorie kan alle melk voor inwoners uit Altena uit de korte én lokale keten komen. Dat geldt ook voor eieren, kippenvlees, rundvlees, aardappelen en brood. Maar, willen we 100% lokaal? En misschien belangrijker, kunnen we dat wel organiseren?

Interesse en uitdagingen

Uit gesprekken met landbouwbedrijven en afnemers als horeca, supermarkten, scholen, zorginstelling en sportverenigingen kwam naar voren dat er veel enthousiasme is voor de korte keten. Bij zowel producten als afnemers. Maar dat er tegelijk flinke uitdagingen zijn om het rendabel te maken.   

Producenten zien dat ze met het wegvallen van 1 of meer schakels een betere winstmarge halen op een product. Het biedt hen de mogelijkheid het verhaal achter het product te vertellen, zorgt voor meer binding met de omgeving en een positief imago. Maar om de korte keten verder uit te bouwen, bijvoorbeeld via een lokaal afhaalpunt, is de logistiek een flinke uitdaging. Net als de capaciteit. Bovendien zien producenten dat consumenten en bedrijven het kopen van lokale producten niet makkelijk genoeg vinden. 

Een aantal afnemers, zoals horeca, zet graag lokale producten in. Ze zien dat hun klanten het waarderen, gunnen het lokale producenten, en het zorgt voor goede PR. Maar ook afnemers zien risico’s. De kostprijs van lokale producten ligt hoger dan bij gangbare producten uit de keten. Ook zijn lokale producten niet altijd beschikbaar.

Oplossingen

Om het marktaandeel van lokale producten te vergroten, moeten er zowel bij producenten als afnemers dingen veranderen. Op bedrijfsgebied, marketing, logistiek en financieel. Een online platform kan de samenwerking tussen lokale producenten en afnemers vergroten. En daarmee de afzet van lokale producten aan lokale bedrijven een boost geven.

Rol gemeente  

Het onderzoek ging ook in op de vraag wat de rol van de gemeente kan zijn bij het bevorderen van de korte keten. Producenten en afnemers bleken hier verschillend over te denken. Sommigen zien een grote rol voor de gemeente. Anderen vinden juist dat de gemeente het aan de markt over moet laten. Over het algemeen zien de afnemers als de belangrijkste rollen voor de gemeente:

  1. Relevante vergunningen verlenen
  2. Meer zichtbaarheid geven aan lokale producten
  3. Subsidies
  4. Programma ontwikkelen voor lokale afzet met excursies

Lees het hele onderzoek  (Pdf, 1.55MB)

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1280 Fri, 30 Sep 2022 13:17:00 +0200 Onderzoek: Hoe nóg beter gebiedsgericht samenwerken https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-hoe-nog-beter-gebiedsgericht-samenwerken Studenten van HAS Green Academy deden onderzoek Studenten van HAS Green Academy onderzochten hoe gebiedspartijen nóg beter kunnen samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw met behoud van het landschap in Altena. Hun bevindingen schreven zij op in een handleiding. 

Advies: Ga aan de slag met netwerk en organisatie

HAS Green Academy adviseert Altena om aan de slag te gaan met het netwerk en organisatie:

Adviezen over het netwerk:

  1. Vorm met de gebiedspartijen een netwerk.
    “De diverse gebiedspartijen kunnen afzonderlijk iets betekenen, maar de slagkracht en de impact kan beduidend worden vergroot wanneer dat in gezamenlijkheid gebeurt.”
     
  2. Werk vanuit een gezamenlijke droom.
    “Uit de literatuur blijkt dat wanneer mensen elkaar vinden in een gezamenlijke droom, dit een goede basis is voor een effectieve samenwerking.”
     
  3. Ontmoet elkaar regelmatig en doe dit informeel.
     
  4. Ga in gesprek met agrariërs.
    “Ga als gebiedssamenwerking in gesprek met de agrariërs in Altena. Korte lijnen in de communicatie en inzichtelijk maken van de informatie die er is zal ondernemers aansporen om vaker en sneller aan een project deel te nemen.“
     
  5. Betrek de provincie Noord-Brabant in de samenwerking.

Adviezen over de organisatie:

  1. Breng structuur aan in de samenwerking.
    Een mogelijke samenwerkingsstructuur omvat een stuurgroep voor sturing en faciliteren, een agrarisch loket, twee gebiedsvertegenwoordigers, adviesgroepen en werkgroepen. “De organisatiestructuur kenmerkt zich door de gelijkwaardigheid van alle partijen”
     
  2. Ga op zoek naar financiering, zodat je écht aan de slag kan.
     
  3. Werk het idee van een agrarisch loket verder uit.
    “Boeren (en ook anderen) weten op dit moment niet goed waar ze terecht kunnen met vragen. Een agrarisch loket kan hier de oplossing voor zijn. Dit is succesvol gebleken in andere samenwerkingen in andere gebieden.”
     
  4. Onderzoek mogelijkheden rondom exploitatie van gronden.
    “De hoeveelheid grond binnen een agrarisch bedrijf is een belangrijke factor om over te kunnen schakelen naar natuurinclusieve landbouw. Daarom vinden ook veel ondernemers dat er anders nagedacht moet worden over de exploitatie van gronden door de gebiedspartijen”

Meer weten? Download het onderzoeksrapport .

Gebiedspilot ‘Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw’

Dit onderzoek over hoe Altena nóg beter gebiedsgericht kan samenwerken is onderdeel van een groter onderzoek over kansen en knelpunten voor natuurinclusieve landbouw. Dit grotere onderzoek duurt twee jaar en wordt gefinancierd door het SIA-regieorgaan. Het gaat over zeven gebieden in Nederland en er doen vier hogescholen mee.

Ook in Altena duurt het onderzoek 2 jaar en loopt het tot en met juni 2023. Het onderzoek bestaat uit verschillende deel-onderzoeken. In het eerste onderzoek is dus gekeken naar de gebiedsgerichte samenwerking. Momenteel onderzoekt HAS Green Academy waar boeren in de praktijk tegenaan lopen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en welke ‘tools’ ingezet kunnen worden om boeren te helpen.

Aanleiding start GGA Altena, Polder van de Toekomst

Het onderzoek van HAS Green Academy over de samenwerking heeft er mede toe geleidt dat de gebiedspartijen zijn gestart met de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak (GGA) onder leiding van een kwartiermaker. De GGA is een werkwijze van de provincie om gebiedsgericht met gebiedspartijen te werken aan het versterken van het natuurlijk kapitaal (bodem, water, natuur, en klimaat) in combinatie met het bieden van perspectief voor de landbouw.

Programma circulair voedselsysteem

De gemeente Altena draagt bij aan het onderzoek van HAS Green Academy vanuit het programma circulair voedselsysteem. In dit programma gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1142 Tue, 30 Aug 2022 12:14:59 +0200 Boeren willen wél circulair werken https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/boeren-willen-wel-circulair-werken Artikel AD 28 juli 2022. Christian van de Winde, Arjan de Graaf en Albertien Perdok in gesprek over slimmer omgaan met grondstoffen

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1073 Tue, 31 May 2022 14:00:25 +0200 Voortgang onderzoek korte keten economie Altena https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/voortgang-onderzoek-korte-keten-economie-altena In februari van dit jaar startte het onderzoek naar de korte keten economie in Altena. De gemeente Altena en de HAS Hogeschool onderzoeken samen de stand van zaken van deze vorm van economie in de gemeente Altena. Op dit moment is het onderzoek halverwege. De studenten van de HAS Hogeschool spreken met verschillende potentiële afnemers

In deze gesprekken wordt duidelijk hoe de vraag naar lokaal geproduceerde producten eruit ziet bij partijen als supermarkten, horeca, en (school)kantines. Daarnaast ontstaat een beeld van wat deze afnemers zien als succes- en risicofactoren als zij de markt willen gaan bedienen met lokale producten. Gemak, leveringscontinuïteit, voldoende vraag van de consument en de afzetprijs zijn factoren die doorslaggevend zijn en gewaarborgd moeten worden om de opstap naar korte ketens te kunnen maken.

Aandacht voor de boer als producerende schakel

De studenten gaan ook in gesprek met boeren en initiatiefnemers uit Altena. Uit deze gesprekken blijkt waar de aanbieders behoefte aan hebben als zij een succesvolle korte ketenformule willen toepassen. Het gaat onder andere om een goed en lokaal distributie- en logistieknetwerk en hogere volumes om de korte keten rendabel te maken.

Ontwikkeling stappenplan voor opzet korte keten

In de komende weken gaan de studenten daarom aan de slag met de ontwikkeling van een stappenplan dat ondernemers, afnemers én aanbieders, kan begeleiden in de opzet naar de korte keten. Per stap krijgen de ondernemers algemene adviezen en meer specifiek welke zaken er op orde moeten zijn om aan de volgende stap te beginnen.

De planning is om het project aan het begin van juli 2022 af te ronden. De studenten presenteren dan hun eindrapport in een slotbijeenkomst.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

 

 

 

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-989 Wed, 23 Mar 2022 14:53:00 +0100 Start twee-jaar durend onderzoek natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/start-twee-jaar-durend-onderzoek-natuurinclusieve-landbouw Altena is één van de zes pilotgebieden in een landelijk onderzoek. Op 17 februari was het startoverleg voor het twee jaar durende onderzoek naar gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw. Altena is één van de zes pilotgebieden in een landelijk onderzoek van vier agrarische Hogescholen. Het onderzoek duurt twee jaar en HAS Hogeschool voert het onderzoek in Altena uit.

Kansen en belemmeringen in beeld

We weten al veel over natuurinclusieve landbouw. Uit recent onderzoek is gebleken dat een effectieve samenwerking binnen een gebiedsgerichte aanpak een belangrijke succesfactor is voor de versterking van natuurinclusieve landbouw. Het blijft voor gebiedsactoren echter erg lastig om te bepalen waar je als eerste mee aan de slag  moet.  Denk aan gebiedspartijen zoals gemeente, waterschap en de verschillende lokale belanghebbenden zoals ZLTO, ANV, AJK en individuele agrariërs. Het onderzoek van HAS Hogeschool geeft inzicht in de belangrijkste kansen en belemmeringen voor bedrijven en ons gebied.

Voorbereidend onderzoek

Ter voorbereiding op dit onderzoek over natuurinclusieve landbouw, deed HAS Hogeschool in 2021 een voorbereidend onderzoek. Drie studenten brachten de belangrijkste partijen in beeld met behulp van een belanghebbenden-analyse. Ook onderzochten ze welke thema’s actueel en belangrijk zijn voor Altena. Een belangrijke conclusie was dat individuele agrarische ondernemers nog veel te weinig worden betrokken.

Met het voorbereidend onderzoek is ook bepaald wat de belangrijkste vragen zijn voor Altena. Het twee-jaar durende onderzoek zal zich daarom grotendeels richten op deze onderzoeksvraag: ‘Hoe kunnen de actoren in het gebied meer gezamenlijkheid uitstralen?’.

Startoverleg met gebiedspartijen

Op 17 februari was het startoverleg van het twee-jaar durende onderzoek. HAS Hogeschool nodigde een brede vertegenwoordiging van gebiedspartijen uit. De resultaten uit het voorbereidend onderzoek werden gepresenteerd. Ook spraken de aanwezige partijen over de belangrijkste onderzoeksvraag: hoe kunnen we beter samenwerken?

Gebiedsgerichte samenwerking

De vierdejaars studenten van de HAS onderzoeken de komende 6 maanden hoe we in Altena beter kunnen samenwerken als het gaat om toekomstbestendige landbouw. Wat zijn de wensen en behoeften van de verschillende gebiedspartijen en individuele agrariërs? Wat gaat er al goed? Wat gaat er minder goed? Hoe ziet de gebiedsgerichte samenwerking eruit? Voor de zomer worden de eerste tussentijdse resultaten verwacht.

Meer informatie over het onderzoek via Daan Groot, HAS Hogeschool.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-990 Sun, 20 Mar 2022 15:02:15 +0100 Start inwonersonderzoek en 0-meting programma circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/start-inwonersonderzoek-en-0-meting-programma-circulair-voedselsysteem In 2022 verzamelt de gemeente belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. In 2022 verzamelt de gemeente belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. De gemeente kijkt naar de hele voedselketen, van boer tot bord. We willen graag weten hoe bedrijven ervoor staan in Altena. We willen ook weten wat inwoners weten over (lokaal en gezond) voedsel. Daarom starten deze maand twee onderzoeken.

Het belang van onderzoek

De gemeente werkt met gebiedspartners aan een circulair voedselsysteem. Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. We willen weten hoe het nu gaat in Altena. Hoe gezond eten onze inwoners? Hoe duurzaam telen en produceren ondernemers? Worden er veel streekproducten gekocht en gegeten? Een heleboel vragen waar we graag antwoord op willen. Door het doen van onderzoek kunnen we deze vragen beantwoorden. Zo weten we: hier staan we nu. Deze gegevens helpen om te bepalen wat er beter kan in Altena.

Twee onderzoeken

We doen twee verschillende onderzoeken. We gaan een inwonersonderzoek doen. Vragen inwoners om een enquête in te vullen over verschillende onderwerpen. We krijgen informatie over de kennis en houding van inwoners. Onderzoeksbureau Dimensus voert het inwonersonderzoek uit. Ze maken de enquête en vragen daarna aan een representatieve groep inwoners om de enquête in te vullen.

In het andere onderzoek verzamelt Onderzoeksbureau Metabolic belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. Metabolic gebruikt bestaande gegevens uit landelijke bronnen zoals het CBS. Ze kijken ook naar lokale bronnen, zoals de monitoring van Altenatuur. Ook gaan ze met lokale experts in gesprek.

Nul-meting programma circulair voedselsysteem

De twee onderzoeken geven samen een goed een goed beeld van wat we nu weten over de onderwerpen uit het programma circulair voedselsysteem. Denk aan vragen zoals: Hoe gezond eten onze inwoners? Hoeveel streekproducten worden gekocht? Hoe circulair zijn onze inwoners? Hoe gezond zijn de bodems in Altena? Etc.

Deze nul-meting helpt ons om goede doelen te stellen. Ook helpt deze informatie de gemeente om beter aan te sluiten bij de behoeften van onze inwoners, ondernemers en organisaties.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-950 Tue, 04 Jan 2022 09:45:00 +0100 De Kracht van Altena - Samen werken aan een circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-kracht-van-altena-samen-werken-aan-een-circulair-voedselsysteem Blog #4 Dutch Food Week Altena - De toekomst van ons voedsel Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘De toekomst van ons voedsel".

Wat betekent voedsel voor jou?

Voedsel heeft voor verschillende mensen een andere betekenis. Wat betekent het voor jou?

  • Gezelligheid? Gezellig uit eten met vrienden of familie bijvoorbeeld?
  • Gezondheid? Vanwege (medische) gezondheidsredenen of voor betere sportprestaties?
  • Gezamenlijkheid? Voedsel heeft een symbolische, culturele of religieuze betekenis, bijvoorbeeld typische familiegerechten of oliebollen bij oud en nieuw.
  • Duurzaamheid? Een dieet dat vleesvrij, lokaal, onbewerkt of verpakkingsvrij is.
  • Gedoe? Iedereen heeft er wel een mening over.
  • Geld? Er zijn veel mensen die hun inkomsten verdienen met het maken, verwerken, vervoeren, verpakken, bereiden of verkopen van voedsel.

Genoeg en betaalbaar voedsel voor iedereen

Wat voedsel ook voor jou betekent, het is voor iedereen een eerste levensbehoefte. Zonder voedsel kan geen mens overleven. De Verenigde Naties hebben 17 duurzame doelen (global goals). Zij streven naar geen honger in de wereld en voldoende, veilige en voedzame levensmiddelen voor elk mens. Om voedsel voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te maken, is de voedselketen in grote delen van de wereld intensiever geworden. Dat betekent meer opbrengsten per hectare grond. Het betekent ook meer gebruik van machines en middelen zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Geen goede balans tussen economie, ecologie, sociaal en ruimte

De laatste jaren krijgen we het inzicht dat deze intensieve productie ook negatieve kanten heeft. Negatief voor boeren die steeds meer moeten doen voor minder geld en minder waardering. Negatief voor het milieu, omdat we (te) veel vragen van de bodem en er te veel stoffen in het water en in de natuur terecht komen die schade aanbrengen. Negatief voor mensen, want winkels liggen vol met ongezonde producten waardoor steeds meer mensen te zwaar zijn.

De toekomst van ons voedselsysteem

Hoe kunnen we die negatieve kanten van het voedselsysteem omzetten naar iets positiefs? Dit is een uitdaging voor ons allemaal. Voor iedereen in het voedselsysteem. Dus voor onder andere boeren, supermarkten, consumenten, transportbedrijven, horeca ondernemers, de levensmiddelenindustrie en toeleveranciers. We moeten streven naar een voedselsysteem dat rekening houdt met ruimte, ecologie, economie en sociaal. Wat bedoel ik? We produceren voedsel op de juiste plek, zonder negatieve gevolgen op het milieu en de natuur, op basis van een gezond verdienmodel voor de ondernemer en rekening houden met sociale aspecten.

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en het werken aan de toekomst van ons voedsel passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. De gemeente ontwikkelt daarvoor een programma. Met dit programma willen we het voedselsysteem circulair en in meerdere opzichten duurzaam en gezond ontwikkelen. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners.

De Kracht van Altena

Met het programma circulair voedselsysteem werkt de gemeente samen met gebiedspartners aan de toekomst van Altena en van ons voedsel. Onze ambitie is dat circulair denken en doen in het voedselsysteem van Altena gewoon wordt. We werken aan zeven doelen:

  1. We eten gezonder voor onszelf en voor het milieu
  2. We kopen en verkopen vaker lokaal voedsel
  3. We hebben meer circulair ondernemerschap
  4. We zorgen nóg beter voor ons natuurlijk kapitaal
  5. We gaan slimmer om met grondstoffen
  6. We hebben meer talent voor circulair denken en doen
  7. We communiceren beter en werken effectiever samen

Nieuwsgierig naar het programma? Kijk op onze website en lees de startnotitie:

Meer weten over Dutch Food Week Altena?

Kijk op onze website voor de video reportage, de andere blogs en de deelnemers en activiteiten van 2021: www.gemeentealtena.nl/dutchfoodweek.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-865 Mon, 13 Dec 2021 16:16:38 +0100 Tree Tag toont waarde bomen https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/tree-tag-laat-waarde-bomen-zien 10 bijzondere bomen in Altena hebben TreeTag Tien belangrijke bomen in Altena hebben een TreeTag. Dit informatiebordje geeft inzicht in de waarde van bomen.  

De Hollandse Linde aan de Koepoorstraat in Woudrichem is de eerste van 10 bomen in Altena met een TreeTag. Wie dit informatiebordje leest, weet hoeveel koolstof de boom opslaat (genoeg voor 2 een retourvlucht per persoon van Amsterdam naar New York), hoeveel water de boom opneemt (gelijk aan 271 keer douchen) en de zuurstofproductie (genoeg voor 28 personen per dag).

“De TreeTags zijn bedoeld om mensen nog meer bewust te maken van het belang van bomen”, vertelt wethouder Roland van Vugt. “Bomen geven kleur en vorm aan onze buitenruimte. Met deze bordjes laten we zien hoe bomen bijdragen aan het milieu en onze gezondheid.”

10 bomen

Naast de linde in Woudrichem staan er bordjes bij een plataan in Almkerk, een paardenkastanje in Babyloniënbroek, een beuk in Drongelen, een vleugelnoot in Dussen, een els in Eethen, een zilverlinde in Meeuwen, een Canadese populier in Sleeuwijk, een haagbeuk in Uitwijk en een paardenkastanje in Wijk en Aalburg. Deze bomen zijn gekozen omdat ze opvallen en op plekken staan weer veel mensen langskomen

Waarde bomen berekenen

Adviesbureau Tree-o-Logic berekent met speciale software de financiële en maatschappelijke waarde die een of meerdere bomen leveren aan hun omgeving. Zoals regenwater vasthouden, zuurstof leveren, de temperatuur aangenaam houden en luchtvervuiling afvangen. In meerdere gemeenten wordt met deze actie aandacht gevraagd voor het belang van bomen.

 

]]>
Onderhoud bomen en groen
news-860 Wed, 08 Dec 2021 10:30:00 +0100 Zienswijze gemeente Altena op provinciale beleidskader https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zienswijze-gemeente-altena-op-provinciale-beleidskader De gemeente Altena heeft een zienswijze ingediend op het provinciale ontwerpbeleidskader landbouw en voedsel Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel vastgesteld. Hierin wordt een lange termijnstrategie geschetst voor een duurzame toekomst van de Brabantse landbouw- en voedselketen. Het ontwerp-beleidskader lag met plan-MER tussen 12 oktober en 22 november 2021 ter inzage. De provincie heeft in totaal 22 zienswijzen ontvangen.

De gemeente Altena diende ook een zienswijze in. Het provinciale beleidskader is namelijk van belang voor ons gebied en ons beleid.

De zienswijze van de gemeente bestaat uit drie onderdelen:

  1. Eerst geven we aan welke aanknopingspunten we zien tussen het beleid van de gemeente en het ontwerpbeleidskader.
  2. Daarna geven we onze zienswijze op het ontwerpbeleidskader en het PlanMER.
  3. We sluiten onze brief af met een verzoek om nauwer samen te werken en gezamenlijk op te trekken richting ministerie om Altena aan te wijzen als landelijk experimenteergebied voor de voedselketen 3.0.

Download hier de zienswijze van gemeente Altena 

Klik hier meer informatie over het ontwerpbeleidskader. 

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-832 Mon, 22 Nov 2021 12:27:00 +0100 Startnotitie programma circulair voedselsysteem De Kracht van Altena – Samen op weg naar een circulair voedselsysteem Circulair voedselsysteem news-947 Fri, 22 Oct 2021 09:34:00 +0200 Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan? https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hoe-kunnen-we-voedselverspilling-tegengaan Blog #3 Dutch Food Week Altena - Voedselverspilling Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘Voedselverspilling’.

We verspillen per persoon 96 tot 149 kg voedsel per jaar

Voedselverspilling betekent dat voedsel dat voor mensen bedoeld is, daar niet voor wordt gebruikt. Een deel van het voedsel gaat verloren tijdens productie en transport. Een deel van het voedsel gaat verloren in winkels en supermarkten. Het meeste gaat verloren bij mensen thuis, ruim de helft. De voedselverspilling in Nederland is per persoon tussen de 96 en 149 kilogram per jaar. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild.

Voedselverspilling is slecht voor het milieu en onze portemonnee

In mijn vorige blog legde ik uit dat we heel veel nodig hebben om voedsel te produceren. Denk aan grond, mest, arbeid, gewasbeschermingsmiddelen, brandstof, energie, machines. Het is daarom echt zonde dat we in Nederland 1,6 tot 2,5 miljard voedsel per jaar verspillen. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Dat is slecht voor het milieu, omdat grondstoffen en energie verloren gaan. Het is ook zonde voor onze portemonnee. Als we voedselverspilling stoppen, dan kunnen we ongeveer € 120,- per persoon per jaar besparen. En, .. we kunnen per persoon onze milieu-impact met 9% verkleinen!

Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?

Er zijn verschillende manieren om voedselverspilling tegen te gaan. De Ladder van Moerman laat zien wat we kunnen doen. Het voorkomen of stoppen van verspilling is de meest wenselijke optie. Daarna kijken we of we voedselverliezen nog kunnen benutten voor mensen of dieren. Ook kunnen we van voedselresten grondstoffen maken voor de industrie. Als het echt niet anders kan, dan kunnen we voedselresten gebruiken voor meststoffen of compost. Wat we echt niet willen is het verbranden of storten van voedselresten.

Ladder van Moerman

Wat kan ik zelf doen?

Thuis kan je ook voedselverspilling tegengaan. Door voedselverspilling te voorkomen of door voedsel te composteren. Stichting Samen tegen Voedselverspilling geeft adviezen om voedselverspilling door consumenten tegen te gaan. Deze adviezen kan je meteen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van je voorraad of een boodschappenlijst maken. Klik hier voor alle tips. Ook kan je thuis aan de slag met het maken van compost. Belangrijk is dat voedselresten van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor compostering. Milieucentraal legt op hun site uit hoe je zelf compost kan maken.

Brabantse voorbeelden

Ook in gemeente Altena en onze provincie zijn we bezig met het tegengaan van voedselverspilling. Ik benoem hieronder een paar voorbeelden aan de hand van de Ladder van Moerman:

  • Tegengaan van verspilling: Watrestje.nu is een groep vrijwilligers uit Brabant die consumenten helpt om voedselverspilling tegen te gaan door informatie en recepten te delen, en activiteiten te organiseren. 
  •  Voeding voor mensen: De Verspillingsfabriek in Veghel maakt soepen en sauzen van afgekeurd groente en fruit en restjes zoals kopjes, stronken en kontjes.
  • Veevoer: Circular Food Center in Meijerijstad wil op grote schaal reststromen verwerken tot diervoer. Ze werken aan twee concrete voorbeelden, namelijk de kringloopkarbonade en het verspillingsvrije ei. 
  • Chemie en materialen: Poly Products in Altena onderzoekt de inzet van bio-gebaseerde grondstoffen in composietproducten. Dan wordt er minder gebruik gemaakt van fossiele grondstoffen. Poly Products is deelnemer in het Europese Interreg-project SeaBioComp. Hier onderzoeken ze hoe je bio-composiet-producten maakt met aardappelzetmeel. 
  • Chemie en materialen: PeelPioniers in Den Bosch is de schillenboer van de 21ste eeuw. PeelPioineers verwerkt de sinaasappelschillen, die anders verbrand zouden worden als afval, tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. 
  • Composteren: In Altena loopt een proef met wormenhotels. Op vijf plekken komen wormenhotels. Buurtbewoners gooien er hun groente- en fruitafval in. De 1000 wormen doen vervolgens het werk. Voor informatie over wormen, composteren en wormenhotels kan je terecht bij Megrow, in Almkerk. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruiste het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena deed namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar stonden gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Benieuwd naar wat het programma van Dutch Food Week Altena was? Kijk op: www.gemeentealtena.nl/dutchfoodweek.

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en tegengaan van voedselverspilling passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

]]>
Circulair voedselsysteem
news-946 Tue, 19 Oct 2021 09:21:00 +0200 Een gezonde voedselomgeving is als een broodtrommel https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/een-gezonde-voedselomgeving-is-als-een-broodtrommel Blog #2 Dutch Food Week Altena - Gezonde levensstijl Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘Gezonde levensstijl".

Hoe vaak denk jij aan eten?

Wist je dat iedereen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maakt? Die keuzes hebben invloed op jouw gezondheid. Als je meer of minder eet dan je nodig hebt, kun je over- of ondergewicht krijgen. Als je vaak ongezonde producten met bijvoorbeeld veel verzadigd vet of suiker eet, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Sporters volgen vaak een speciaal dieet omdat ze dan beter presteren. Jouw voedselkeuzes hebben niet alleen invloed op jou. Jouw keuzes hebben ook invloed op het milieu. Hoe zit dat? 

Bereken jouw eigen voedselafdruk

Voor het produceren van voedsel heb je veel nodig. Denk aan het werk van boeren en tuinders, voer voor landbouwdieren, meststoffen, water, grond, machines, fabrieken en arbeid om voedsel te verwerken en te verpakken en nog veel meer. De hoeveelheid grond die nodig is voor jouw voedingspatroon heet voedselafdruk. Bij veel Nederlanders is de voedselafdruk te groot. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 0,9 hectare landbouwgrond beschikbaar. Nederlanders hebben gemiddeld 1,6 ha nodig. Mijn voedselafdruk is met 1,1 ha te groot. En die van jou? Bereken het via deze website

Gezonder eten voor jezelf en voor het milieu

Je kunt je voedselafdruk op een aantal manieren verkleinen. Denk aan: niet te veel eten, minder vlees en zuivel, meer plantaardig (vegetarisch en vegan), minder bewerkt voedsel zoals snacks en snoep, minder alcohol en frisdrank, minder verpakkingen en meer lokaal en seizoensgebonden groente en fruit. Het goede nieuws is: dit voedingspatroon is ook goed voor jouw eigen gezondheid! Je slaat dus twee vliegen in één klap. Meer weten over lokaal voedsel? Lees mijn blog over de korte keten.

Er zijn twee manieren om mensen te helpen met het maken van gezonde voedselkeuzes. De eerste manier is via bewustwording. Denk aan campagnes over een gezond voedingspatroon of informatie geven over het verkleinen van je voedselafdruk. 

Gezonde voedselomgeving

De tweede manier is het zorgen voor een gezonde voedselomgeving. Met voedselomgeving bedoel ik dingen als de inrichting van een supermarkt of kantine en reclamefolders. Ik leg het graag uit aan de hand van een broodtrommel. Op de basisschool van mijn kinderen kan je geen eten en drinken kopen. Mijn kinderen eten wat ik in hun broodtrommel stop. Als ik gezonde producten in hun broodtrommel doe, eten ze gezond. Als ik ongezonde producten in hun broodtrommel stop, eten ze ongezond. Stel je voor dat een supermarkt of sportkantine een broodtrommel is. Als de supermarkt of kantine gevuld is met gezonde producten, eet je gezond. Als er alleen ongezonde producten zijn, eet je ongezond. 

Bananen

Altena wil één van de gezondste gemeenten van Nederland worden

De gemeente wil dat Altena in de top 10 van gezondste gemeenten komt. Daar werken we op verschillende manieren aan. We hebben aandacht voor bewustwording en voor een gezonde voedselomgeving. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld via het programma circulair voedselsysteem en het leefstijlakkoord. We werken aan informatieve campagnes en apps over gezond eten en het stimuleren van schoolfruit. Een ander voorbeeld is CHIEF, een samenwerking tussen HAK en Schouten. CHIEF wil dat mensen meer plantaardige voeding gaan eten. Dat doen ze door bewustwording bij de consument te vergroten en via onderzoek over gezondere winkels.

Een aantal wethouders van de grote steden wil graag dat gemeenten meer (wettelijke) invloed krijgen op het maken van een gezonde voedselomgeving. Dit is misschien ook interessant voor Altena. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruist het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena doet namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar staan gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Bekijk het complete programma van Dutch Food Week Altena!

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en een gezond voedingspatroon passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-777 Thu, 02 Sep 2021 12:00:00 +0200 Kennismaken met Rogier Ostendorf https://www.gemeentealtena.nl/en/nieuws/nieuwsbericht/artikel/1-september-aan-de-slag-als-beleidsmedewerker-circulair-voedselsysteem 1 september aan de slag als Beleidsmedewerker circulair voedselsysteem Per 1 september 2021 maak ik deel uit van het team ondernemen. In de functie als beleidsmedewerker circulair voedselsysteem. Samen met Albertien Perdok ga ik aan de slag om binnen de mooie gemeente Altena stappen te maken op het gebied van circulariteit, beginnend bij het voedselsysteem. Met onze gezamenlijke kennis en ervaring op het vlak van duurzaamheid en circulair denken is onze missie om het economische systeem binnen de gemeente Altena voor toekomstige generaties houdbaar te houden.

Ik ben opgegroeid in de Alblasserwaard en woon tegenwoordig weer in Gorinchem. Mijn studietijd heb ik doorgebracht in Delft, waar ik mij  studie heb gevolgd aan de Hoge Agrarische School. In die tijd heb ik mij onder andere bezig gehouden met de transitie van gangbare melkveebedrijven naar biologische melkveebedrijven. Daarnaast heb ik de inpasbaarheid van agrarisch natuurbeheer op grondgebonden melkveebedrijven onderzocht en de invloed van deze vorm van landbouw op de waardeontwikkeling van grond. Na mijn studie ben ik gaan werken bij een plaatselijke Rabobank in de functie als (intern) accountmanager in de Food & Agri sector. In die periode heb ik veel melkveebedrijven strategisch en financieel begeleid. Ondersteuning van omschakeling van gangbare melkveebedrijven naar biologisch melkveebedrijven was tevens een onderdeel van mijn werk. In de periode dat ik als accountmanager vaak in het veld was en met de dagelijkse praktijk bezig was, ontdekte ik dat mijn interesse in het bijzonder uitging/-gaat naar de transitie van de landbouw op het vlak van circulair ondernemen en korte voedselketens, waar een eerlijk verdienmodel voor de landbouwers tegenover staat. Wat mij in het bijzonder intrigeert is hoe we uiteindelijk wereldwijd ca 10 miljard monden kunnen voeden zonder dat we de aarde volledig uitputten. Het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke bronnen en het tegengaan van verspilling is hierbij essentieel.

Waarom een programma circulair voedselsysteem in de gemeente Altena?

Altena heeft alles in huis om koploper te zijn in de voedseltransitie. Het is een experimenteergebied bij uitstek voor het realiseren van een circulair voedselsysteem. Dat komt door de vitale, grote landelijke omgeving en de ondernemersmentaliteit van de inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en politieke bestuurders.

De ambitie van gemeente Altena is om in 2046 een circulaire samenleving te zijn. Met het programma circulair voedselsysteem steunen wij onze inwoners en ondernemers op de weg daarnaartoe.

Onze vier programmalijnen zijn:  

  1. Bruisend netwerk
  2. Breed gedragen programma
  3. Experimenteergebied Altena
  4. Zichtbaarheid

De komende tijd zal ik mij - samen met Albertien Perdok - bezig houden met het verder opzetten en uitwerken van het programma circulair voedselsysteem.

Daarnaast zal ik deels de regie gaan voeren over uitvoeringsprojecten die uit het programma ontstaan. Tevens zal het opzetten en onderhouden van een netwerk een belangrijk deel van mijn werkzaamheden zijn.

Loopt u met een innovatief idee rond en wilt u daarover met mij en/of Albertien van gedachten wisselen? Bel ons; wij staan graag voor u klaar!

 

]]>
Circulair voedselsysteem