Overzicht van vergunningen en regels

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunnen de vergunningen en regelingen op deze pagina voor u gelden.

Omgevingsvergunning

De vergunningen voor bouwen, slopen, monumenten, ruimte, natuur en milieu zijn samengevoegd in de omgevingsvergunning. U kunt actuele aanvragen voor de omgevingsvergunning bekijken via www.overheid.nl. U kunt op die website zoeken naar vergunningsaanvragen bij u in de buurt.

Asbest verwijderen

Als u asbest wilt verwijderen, maakt u eerst een asbestmelding of een sloopmelding via het Omgevingsloket.

Bouwafval en sloopafval

Met bouw- en sloopafval kunt u terecht bij het milieustation.

Openbare grond gebruiken

Wilt u iets plaatsen op openbare grond voor bouw- of sloopwerkzaamheden? Meld dit dan dan minimaal 8 werkdagen van tevoren aan ons. Denk bijvoorbeeld aan een steiger of bouwcontainer. De goedgekeurde melding moet op de werklocatie aanwezig zijn.

Boom kappen

Bomen bepalen voor een groot deel of het prettig wonen is in een wijk. Controleer dus altijd of u een boom wel mag kappen op de website van het Omgevingsloket (vergunningcheck). U krijgt een boete als u illegaal een boom kapt.

Tijdelijke verhuur

Zit u tijdens de bouw of verbouwing met dubbele woonlasten? Dan kunt u overwegen om uw woning tijdelijk te verhuren. Hiervoor vraagt u een vergunning aan.

Grond bij uw woning kopen

Wilt u een groenstrook van de gemeente kopen? Voor meer informatie kunt u bellen naar (0183) 51 61 00

Rioolaansluiting

De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afval- en regenwater. Woningen en andere gebouwen hebben daarvoor een aansluiting op het gemeentelijk hoofdriool. Wij leggen de aansluiting aan tot aan de grens van uw perceel. U kunt een rioolaansluiting online aanvragen. Voor een indicatie van de kosten stuurt u een e-mail naar info@gemeentealtena.nl.

Nieuwe inrit of uitrit

Voor een nieuwe inrit of uitrit heeft u een vergunning nodig. Vraag de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket. Als wij toestemming geven, krijgt u een brief met een tekening voor de uitvoering. Wij zorgen voor de aanleg van de in- of uitrit. U betaalt de kosten. Moeten we voor de aanleg een lantarenpaal of boom weghalen? Dan betaalt u ook de kosten hiervan.