Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Identiteitskaart

Iedereen in Nederland van 14 jaar of ouder moet kunnen laten zien wij hij of zij is (identificeren). Met een identiteitskaart kunt u zich legitimeren en reizen naar een groot aantal Europese landen. U kunt zich identificeren met een identiteitskaart of paspoort. U kunt een identiteitskaart alleen aanvragen op afspraak. U komt voor de afspraak naar het gemeentehuis in Almkerk. U betaalt de identiteitskaart als u de aanvraag doet. Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen of laten bezorgen. U maakt hiervoor een afspraak.

 

Maak een afspraak

Wat neemt u mee?

Neem het volgende mee als u een identiteitskaart komt aanvragen:

  • Uw huidige ID-kaart én paspoort, als u die hebt. Ook als deze verlopen zijn.
  • Een pasfoto in kleur. U heeft de pasfoto kortgeleden laten maken. Ook voldoet de pasfoto aan de eisen van de overheid.
  • Bij voorkeur uw pinpas, anders contant geld. U betaalt bij de aanvraag.

U neemt meer mee bij de aanvraag voor een kind

Vraagt u een identiteitskaart aan voor een kind jonger dan 12 jaar? Neemt u dan ook het volgende mee:

  • Een kind dat jonger is dan 12 jaar moet zelf bij de afspraken voor aanvragen en ophalen zijn. Vanaf 12 jaar mag een kind zelf een identiteitskaart aanvragen.
  • Een geldig en origineel identiteitsbewijs van alle ouders of personen die gezag hebben over het kind.
  • Een ingevuld toestemmingsformulier (Lees voor) van alle ouders of personen die gezag hebben over het kind. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? Dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank.

Handig om te weten: Reist u als ouder alleen samen met uw kind?

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is, het gezag heeft en/of met het kind mag reizen. Reist u als ouder alleen met een kind met een andere achternaam dan kan dit problemen geven bij de douane. Op de website van Defensie leest u hoe u zich kunt voorbereiden. Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

  • Een toestemmingsformulier, via de website van Defensie;
  • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder;
  • Recent internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP)  van het kind, mét oudergegevens.